Educație

Ziua internațională a nonviolenței în școală

Ziua internațională a nonviolenței în școală - RevistaMargot.ro

În fiecare an, pe data de 30 ianuarie, este sărbătorită Ziua internațională a nonviolenței în școală.

Fondată în 1964, această zi își propune să promoveze armonia, buna înțelegere și respectul pentru drepturile omului în cadrul școlar.

Această dată a fost aleasă să coincidă cu comemorarea lui Mahatma Gandhi, inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente. Filosofia sa era aceea că „Nonviolența este arma celor puternici”. Influența acestuia continuă până în prezent, Mahatma Gandhi fiind același care ne invita să fim schimbarea pe care ne-o dorim în lume.

La nivel mondial unul din trei adulți consideră că educația se face cu ajutorul pedepselor fizice. Nu este de mirare deci, că violența este tot mai prezentă chiar și în școli. Intimidare, jigniri și violență fizică și verbală față de cadrele didactice sunt câteva exemple. Acestora li se adaugă elevi care devin victime ale pedepselor fizice și psihice impuse de cadrele didactice sau chiar ale violențelor fizice din partea colegilor. Episoadele conflictuale izvorăsc din lipsa de respect față de drepturile celuilalt și lipsa toleranței în fața diferențelor dintre indivizi.

Școlile sunt invitate să aplice filosofia pacifistă în viața de zi cu zi, nu doar o dată pe an. Înțelegerea dintre elevi și profesori, dintre elevi și părinți trebuie cultivată în mod constant. Climatul armonios să fie un aspect la care se lucrează temeinic, nu un eveniment excepțional.

Ziua internațională a nonviolenței în școală este marcată prin activități precum marșuri sau momente de liniște ținute în timpul recreației. Mesajul transmis este acela că violența fizică poate și trebuie să fie înlocuită cu înțelegerea reciprocă și respectarea drepturilor celorlalți.

Elevi sau nu, cu toții putem contribui zi de zi la răspândirea acestui mesaj de pace, prin propriul exemplu. Pe urmele lui Mahatma Gandhi.

La școala copilului tău este marcată în vreun fel Ziua internațională a nonviolenței în școală?

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.