Zboruri lungi cu bebelușii – sfaturi și ponturi – partea a III-a
Vă place să călătoriți, dar acum că a apărut un copil în viața voastră vă gândiți să le amânați? Vă sperie perspectiva unui zbor cu avionul, împreuna cu cel mic? Nu mai vorbim de un zbor transtlantic, că atunci panica este maximă. Pentru a relaxa un pic părinții călători, am rugat trei mame care au trecut prin zboruri lungi, împreună cu bebelușii lor, să ne împărtășească din experiența lor. Veți vedea că nu este nimic de speriat și, cine știe, poate la final, rezervați un bilet de avion.
În articolul de azi, călătorim alături de Corina și de cei doi copii ai săi, până în Statele Unite la Chicago.
Eu sunt Corina și primul zbor mai lung a fost cel către Portugalia, de patru ore cu unul din copii, pe când avea circa 10 luni. Apoi am zburat cu ambii copii către Chicago, la vârsta de doi ani și jumătate, respectiv 10 luni. Zborul Munchen – Chicago a durat cam 9 ore și jumătate, cel București – Munchen cam două, iar escala a fost și ea circa 3 ore.
Landou în avion?
Pentru un copil de până în 10-12 kilograme, musai landou. De altfel, compania aeriană cu care zburați vă informează de greutatea până la care este recomandat. Țineți cont că sunt reglementari diferite de la companie la alta. Cele din Australia și Asia sunt mai generoase din acest punct de vedere. Ar fi bine să îl rezervați o dată cu achiziția biletului de avion, printr-un telefon dat separat la compania aeriană. Landoul propriu-zis nu costă nimic, dar el poate fi montat doar în locurile cu extra leg-room, ceea ce înseamnă că trebuie plătită rezervarea locului respectiv. Este cam 35 de EUR per segment, dar este o investiție binemeritată: când lași copilul în landou ai mai multă libertate de mișcare.
Plus că locul propriu-zis are spațiu mai mare pentru picioare. Marele avantaj este că la un moment dat copilul adoarme și ai unde să îl culci. Cea mică a dormit în avion cam 4-5 ore, în reprize, pentru că am decolat din Munchen în jur de ora amiezii.
Mâncare pentru copii în avion
Până în doi ani, când practic copiii nu au loc separat în avion, nu primesc mâncare de la compania aeriană. Este însă permis să aduci orice de acasă, inclusiv lichide. Daca bebelușul nu e foarte mic și a inceput deja să mânănce solide, aș recomanda mâncare pe care o poate apuca cu mănuțele, pe lângă tradiționalele piureuri, fiindcă e o sursă de amuzament și petrecere a timpului. Eu am optat pentru paste fierte acasă, afine și biscuit. Fiul meu, când a călătorit pe o rută transatlantică, avea deja doi ani, așa că am plătit bilet integral pentru el și a primit și mâncare, exact ca un adult.
Nu i-am mai luat altă mâncare cu noi, în afară de banane și biscuiți, fiindcă s-a distrat simțindu-se adult și primind mâncare “de adulți”.
La cea mică a fost un pic mai simplu. Am avut la noi niște pouch-uri cu piureuri, apă și lapte praf.
Alăptat și schimbat scutece
Nu există cameră specială pentru alăptat, am zburat cu ei în zboruri mai scurte, alăptându-i în scaun. De aceea ar fi ideal un loc la geam, pentru un pic de intimitate, Scutece s-ar putea să aiba și compania, nu a fost niciodata nevoie să cer, pentru că aveam de acasă. I-am schimbat în baie, orice toaletă de avion fiind echipată cu masuță de schimbat scutece.
Cum atenuăm Jetlag -ul (diferența de fus orar)?
Copiii mei au au avut ceva jetlag doar la dus, în sensul că se trezeau foarte devreme. A durat maxim 2-3 zile. Singura soluție pe care o văd este să îi ții ocupați în timpul zilei, nelăsându-i să adoarmă.
Ce ar trebui să conțină bagajul bebelușului/ copilului
Hainele groase, cu glugă, sunt importante, pentru că în avioane, pe zboruri lungi, este destul de frig. Două-trei schimburi în bagajul de mână sunt de asemenea importante. Neapărat să aveți la voi suficiente scutece de shimb și servetele umede. Nu uitați de suzete, daca copilul le acceptă. Nu e rău să aveți cu voi ceva de mâncat sau de băut pentru decolare și aterizare. Căștile audio merg pentru copii peste doi ani – se pot uita la desene animate, se bucură ca au parte de un cadou nou, etc. Ar fi bine să aveti și o paturica cu voi și câteva jucării, care să îi țină cât de cât ocupati.
Sfaturi și ponturi pentru mame
Nu e nimic prea complicat la un zbor lung; copilul poate dormi în avion, în aeroport și pe drum. Să fie relaxata, să se bucure de călătorie și să aiba credinta că orice experiență nouă este o sursă de îmbogățire pentru un copil.
Din această serie, mai fac parte povestea Alinei și zborurile ei către Japonia și cea a Luanei și a zborurilor ei către Miami și Francisco.
(Sursă foto: Unsplash/ Paul Hanaoka)