Revista Margot

Zboruri lungi cu bebelușii – sfaturi și ponturi – partea a II-a

Continuăm seria articolelor pe tema zborurilor lungi cu bebelușii, din dorința de a arăta că se poate. E nevoie de încredere, un plic de planificare și informare. Iar mamele care au trecut prin asta sunt întotdeauna cea mai sigură sursă de informații.

Dacă în episodul trecut am mers cu Alina tocmai până în Japonia, în articolul de azi vom călători, alături de Luana, până în Statele Unite.

Eu sunt Luana și pot să va împărtășesc expriența celor două călătorii lungi alături de un sugar pe care le-am facut noi către Statele Unite. Mai exact, către Miami, respectiv San Francisco. Primul zbor a fost când băiețelul nostru avea aproape 6 luni, iar al doilea la 9 luni. Au fost zboruri cu o o durată totală de 16-18 ore, din care 11-13 fără oprire.

Landou în avion?

Pentru instalarea landoului este nevoie să îți fie asignate anumite locuri, în general cele din primul rând. De aceea, pentru mai mare siguranță, recomand rezervarea acestor locuri. Algoritmul de împărțire automată a locurilor le asigneaza cu prioritate călătorilor însoțiți de bebeluși, dar este un risc pe care ți-l asumi dacă nu faci rezervare (de exemplu, sunt mai mulți bebeluși decât landouri).

În ambele călătorii de lungă durată, am reușit să îl conving pe băiețelul meu să doarmă o singură dată în landou. Dar atunci a dormit 5 ore în continuu. Am fost nevoită să-l trezesc deoarece aterizam. În timpul decolării și al aterizarii este interzisă folosirea landoului. Deși nu am siguranta ca îl voi folosi, eu prefer să am aceasta opțiune. Locurile unde se poate instala landoul au de obicei mai mult loc la picioare. Am folosit acest loc extra pentru joacă, landoul devenind foarte util ca spațiu de depozitare.

Mâncare pentru bebeluși în avion

La primul zbor băiețelul meu nu începuse diversificarea, fiind alăptat exclusiv. Pentru al doilea zbor am adus mâncare de acasă. În avion, am fost plăcut surprinsă de către compania aeriana cu mâncare pentru bebeluși. Nu este însă ceva comun, mămicile nu trebuie să se bazeze pe asta.

Regulile de securitate legate de cantitatea maxima de lichid (100 ml/ recipient) nu se aplică pentru mâncarea și băutura bebelușilor. Este însă necesar să le declarați și să le scoateți din bagajul de mână. Vor fi scanate cu un aparat special pentru a confirma că nu sunt substanțe periculoase, mascate în recipient cu mâncare pentru copil.

(Sursă foto: Unsplash/ Colin)

Alăptat și schimbat scutece

Mămicile trebuie să aducă scutece în bagajul de mână. Am ales să iau câteva extra, pentru eventuale situații neprevăzute. Nu cunosc să aiba companiile aeriene scutece. În avion spațiul este foarte mic, nu permite deci existența unei camere speciale pentru alăptat.

Cum atenuăm Jetlag -ul (diferența de fus orar)?

Toată familia a intrat destul de repede pe noul program de somn, după una, maxim două nopți. Nu am folosit niciun artificiu, nu am acordat acestui subiect prea mare importanță.

Bagajul bebelușului

Am avut un rucsac doar cu cele necesare bebelușului. Pe lângă mâncare și cele necesare schimbării scutecului, am mai luat hăinuțe de schimb și jucării. Am avut și hăinuțe groase, în eventualitatea în care este frig pe zbor.

Am ales jucării care ocupă puțin spațiu, dar pe care le preferă cel mic. Le-am evitat pe cele care fac prea mult zgomot, pentru a deranja cat mai puțin restul pasagerilor. Acum, că a mai crescut puțin, cărticelele sunt foarte potrivite.

(Sursă foto: Pixabay/ RitaE)

Consider indispensabil un sistem de purtare (Wrap, SSC) pentru călătoriile lungi cu avionul. Eu l-am folosit nu doar pentru somn, cât mai ales pentru a-l plimba pe cel mic prin avion când se plictisea. La fel ca și landoul, sistemul de purtare devine problematic în timpul decolării/aterizarii, când procedurile de siguranță obligă purtarea centurii. În general, însoțitoarele de zbor obligă scoaterea copilului din sistem și montarea centurii, ceea ce devine supărător pentru o mămică al cărui bebeluș doarme. Acelasi scenariu l-am întâmpinat și la controlul de securitate, când a trebuit să scot copilul din sistem, chiar dacă dormea.

Căști nu am avut, pur și simplu am uitat de această variantă. Acum, privind înapoi, nu mi-ar fi fost utile. Zgomotul auzit în avion este un zgomot alb, care liniștește bebelușii.

Mie mi s-a părut mai ușor să zbor pe zi. Noaptea, dacă bebelușul nu poate dormi bine, părinții sunt deja obosiți. Ziua însă am avut mai multă putere. Dar aici este foarte subiectiv, poate fi mult mai ușor pe timpul nopții cu un bebeluș care doarme în landou.

La decolare și la aterizare, este recomandată alăptarea sau oferirea unui biberon. Când bebe înghite, se egalizează preșiunea și se evită astfel disconfortul.

Sfaturi și ponturi pentru mame

I-aș spune să încerce să iasă din zona de confort, pentru că nu este atât de greu pe cât ar crede. Prima data, am fost oarecum fortați de circumstanțe să plecăm departe. A doua oară deja nu mai aveam absolut nicio emoție.

Băiețelul nostru în general plânge la drumurile cu mașina, chiar și la un drum de o oră. Pe avion nu a plâns deloc. Eu, personal, în aceste condiții, prefer oricând să merg cu avionul.

Pentru a pleca însă mai relaxată în zone îndepărtate m-am interesat ce variante am dacă se îmbolnăvește cel mic, unde trebuie să mă duc cu el la consult. De asemenea, înainte de plecare am încheiat o asigurare medicală. Recomand și o mică trusă de urgență în bagajul de mână. Eu am ales să iau un termometru și antitermice, deoarece au fost singurele pe care le-am folosit până la acea vârstă. La recomandarea medicului, desigur lista se poate extinde.

Citește si primul articol din această serie.

(Sursă foto principală: pandagossips.com)