Zâna Măseluță și Împărăția Dinților Sănătoși
Mulți consideră că leziunile carioase – cariile dinților temporari nu ar necesita tratament de specialitate deoarece „dinții oricum se schimbă”.
Impresia este una cât se poate de falsă. Cariile simple netratate aduc consecințe nefavorabile asupra dentiției temporare, dar şi asupra celei definitive.
Pierderea precoce a dinților temporari, în special a celor aflați în zonele laterale, creează posibilitatea apariției unor tulburări dentare tranzitorii sau chiar persistente. Cum ar fi: modificarea spațiului şi a succesiunii de erupție a dinților permanenți, apariția înghesuirilor dentare. Toate acestea conduc la aspectul inestetic al dentiției.
La originea apariției cariei dentare stă interacțiunea dintre mai mulți factori favorizanți. Enumeră: flora microbiană bucală, alimentaţia- prin aportul crescut al hidraților de carbon- şi calitatea moștenită genetic a dinților.
Igiena dentară este deosebit de importantă încă de la apariția primilor dințișori ai copilului. Împreună cu o profilaxie a cariei adecvată şi cu un consum redus de dulciuri.
O igienă dentară deficitară duce la apariția așa-numitei plăci bacteriene pe suprafața dinţilor.
Placa bacteriană este factorul determinant al cariei dentare.
Este important să cunoști faptul că nu atât cantitatea totală de zahăr consumată zilnic reprezintă un pericol în sine în apariția cariilor, cât forma aportului şi orarul consumului acestuia.
Bomboanele sau ciocolata, caramelele care sunt lipicioase sunt mult mai periculoase decât băuturile îndulcite.
Este de preferat de exemplu consumul dulciurilor, în cantități mici, între mese.
Un periaj dentar timpuriu şi corect efectuat după mesele principale şi obligatoriu seara, alături de tratarea cariilor dentare şi de formarea de obiceiuri alimentare sănătoase constituie premisele unei sănătăți dentare de lungă durată.
Un alt aspect foarte important în prevenirea cariilor dentare este reprezentat de aportul de fluor. Care poate fi administrat pe cale generală sau prin aplicații locale sub forma gelurilor de fluorizare în cabinetul stomatologic.
Aşadar, ai grijă de sănătatea dinților copilului tău încă de la o vârstă fragedă.
Zâna Măseluță, sursa foto: Etsy