Yoga prenatală, alături de instructorul Carmen Didenco Riza
Yoga pentru gravide este un tip de yoga care se practică fără nicio problemă sau primejdie, ajutând și mai mult mama să aibă o sarcină mai ușoară și mai relaxantă, fără să producă stres bebelușului.
Yoga devine un stil de viață prin practicarea ei cu perseverență si frecvență, de asemenea, ajută mama să își crească nivelul energetic pozitiv, oferindu-i astfel și bebelușului posibilitatea să se dezvolte armonios, în liniște, organic. Atâta timp cât mama este liniștită și se simte în siguranță, toți membrii familiei vor trăi această liniște.
Yoga prenatală este recomandată înainte, în timpul, dar și după naștere, deoarece femeia are nevoie mereu să își atingă potențialul, iar pentru aceasta, practicarea unor mișcări ale corpului, concentrate pe respirație conștientă și liniștirea minții sunt instrumente vitale pentru ea.
Perioada de sarcina se poate împărți în trei trimestre:
1. Primul trimestru cuprinde cele 3 luni de sarcină.
2. Al doilea trimestru durează pînă la 7 luni.
3. Al treilea trimestru începe de la a 7-a lună și până în momentul nașterii.
Există posturi și practici comune care corespund celor 3 trimestre, cât și practici specifice fiecărui trimestru.
Practicile care pot fi făcute pe tot parcursul sarcinii sunt respirațiile profunde de calmare a ritmului cardiac, în care se va respira din abdomen profund, lent și ritmic, după care se pot încălzi încheieturile mâinilor, picioarelor, se întind gâtul, brațele, picioarele. Meditația este o tehnică foarte necesară, deoarece liniștește mintea prin concentrarea acesteia pe respirație, pe mantre sau un obiect, cum ar fi flacăra unei lumânări.
Pe lângă cele descrise mai sus, mai există și anumite posturi(asane) care pot fi făcute pentru a ajuta corpul să se relaxeze și să se întindă.
Voi scrie despre câteva posturi pe care femeile însărcinate le pot face cu lejeritate și încredere.
1. Poziția fluture
Aceasta se execută din poziția șezut, cu tălpile împreunate, ajutând astfel la întinderea coapselor. Mămicile își pot masa picioarele și tălpile, iar bebelușul primește foarte mult spațiu pentru creștere. Spatele este drept, umerii relaxați.
2. Poziția triunghi
Această poziție se efectuează din picioare, mai exact se deschid picioarele, cu talpa din spate poziționată pe verticală, iar cealaltă talpă pe orizontală, brațele se întind și ele cu umerii în jos, relaxați, după care un braț se lasă în jos pe picior sau se va sprijini pe o cărămidă din plută; celălalt braț se va ridica, capul se va răsuci și va urmări brațul întins. Este o poziție relaxantă și sigură care lucrează picioarele, brațele, întinde coloana vertebrală, deschide și relaxează umerii și șoldurile. Se va respira adânc, după care veți exersa postura și pe partea cealaltă.
3. Poziția războinicului
Este o poziție care într-adevăr pune accent pe concentrare și putere interioară. Un picior se întinde în spate cu talpa pe verticală, iar celalalt este cu talpa pe orizontală, genunchiul îndoit la 90 de grade și brațele întinse bine. Se stă în această asana și se respiră „conștient”, după care se schimbă piciorul.
4. Poziția scaunului cu un picior îndoit.
Ambele tălpi sunt pe pământ, genunchii îndoiți și șezutul parcă ar sta pe un scaun. De aici unul dintre picioare se îndoaie și se pune talpaacestuia pe piciorul care este așezat pe podea, palmele sunt împreunate la nivelul inimii. Este o poziție foarte bună pentru durerile de spate și mușchii fesieri, iar femeile își pot intinde astfel foarte bine mușchii coapselor. Această asana scade riscul apariției sciaticii după naștere.
!Persoanele care nu se simt în siguranță să facă acest exercițiu fără susținere, se pot sprijini de un scaun sau un perete!
5. Poziția copilului
Este o poziție de odihnă, de relaxare, care se poate face atât la începutul, cât și la finalul practii de yoga, dar și de fiecare dată când mama simte nevoia să se relaxeze.
Posteriorul îți este așezat pe partea din spate a picioarelor, începi prin a atinge cu brațele cele două degete mari ale picioarelor, deschizi apoi ușor genunchii și întinzi brațele în față. Șezutul atinge călcâiele și fruntea salteluța. Se stă în această poziție și se respiră lent, „conștient” și profund.
Beneficii ale practicii de yoga prenatală:
• Ajută mama să învețe să respire, să se relaxeze și implicit să aibă o sarcină mai armonioasă și mai ușoară.
• Ajută la înțelegerea și depășirea reacțiilor emoționale.
• Potențează dezvoltarea cognitivă și fizică a bebelușului.
• Scade frecvența gândurilor negative și a îngrijorărilor, ajutând astfel reducerea transmiterii defectelor de caracter.
• Ajută la o naștere naturală, prin deschiderea oaselor pelviene.
• Ajută încrederea în sine și dezvoltarea unor relații sociale mai bune și mai sincere.
Noi toți avem aceleași căutari profunde, aceleași dorinte și, oricât de diferiți am părea, de fapt suntem cu toții la fel, nevoia cea mai mare a fiecăruia fiind să iubească și să se simtă iubit. De aceea practica yoga ajută foarte mult oricărei femei, viitoare mame să se împace mai bine cu ea însăși, cu propriile emoții, gânduri și propriul corp. Prin această practică absolut magică ea învață să se relaxeze, să trăiască mai mult în momentul prezentului, să respire corect și să se bucure de sarcină și viață. Bucuria ei reprezintă bucuria și sănătatea viitorului copil ce va deveni adult.
Namaste și să ne fie cu binețe!
Ce bine suna!
Din ultimul trimestru de sarcina tin minte doar ca reuseam sa stau co fortabil doar cand ma asezam intre 5 perne. In picioare rezistam destul de putin timp fara sa ma apuce o durere sau un junghi sau niste contractii…