Comunitate

Voci netăcute – un proiect care dă glas femeilor abuzate!

Voci netăcute - un proiect care dă glas femeilor abuzate! - RevistaMargot.ro

În 2016, centrul FILIA, cita un raport al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Conform acestuia în doar primele șase luni ale acelui an fuseseră înregistrate 8.926 de sesizări privind infracțiuni de lovire și alte violențe săvârșite în familie. 79% dintre victime erau de sex feminin.

Copiii sunt de asemenea afectați de actele de lovire și alte violențe în familie (în 44,4% dintre cazuri abuzatorul fiind unul dintre părinții copilului). Ar mai trebui menționat faptul că majoritatea agresorilor sunt bărbați (92,3%).

Abuzurile nu se rezumă însă numai la bătăi, ci și violuri în familie, abuzuri emoționale, economice sau verbale.

De Ziua Internațională a Femeii, Asociația Anais, a cărei misiune este apărarea drepturilor celor care nu se pot proteja singuri, alături de Cheil Centrade au dat voce femeilor tăcute, celor care sunt supuse abuzurilor în familie, celor cărora le este prea rușine să vorbească sau pur și simplu nu mai au puterea să o facă.

Ani la rândul autoritățile au ascuns aceste numere, care ar putea fi mult mai mari. Ani la rândul abuzatorul era trimis înapoi acasă după o discuție „între bărbați”. Ani la rândul femeile nu au mărturisit celor din jur ce se întâmpla acasă pentru că depindeau financiar de partenerul lor și le era teamă să nu ajungă pe străzi cu cei mici. Vânătăile de pe chipurile și corpurile lor vorbeau de la sine. Obiectivul principal al acestei campanii este destigmatizarea acestei „rușini” și înnobilarea femeilor care Nu Mai Vor Să Tacă!

În 1927, filmul mut dispare odată cu apariția filmelor sonore, odată cu acest proiect sperăm ca și femeile abuzate să prindă tot mai mult glas. Pentru că numai vorbind despre experiențele tale poți obține ajutorul, le poți avertiza și pe altele sau de ce nu, poți primi ajutorul nesperat!

Astăzi, aceste filme mute, care la rândul lor promovau într-un fel sau altul violența asupra femeii, pot fi folosite în scopuri non-comerciale pentru a ajuta la salvarea a milioane de femei.

Voci Netăcute  este un proiect cinematografic al cărui ambasador este actrița Monica Bârlădeanu. În cadrul acestuia, șapte victime ale violenței domestice hotărăsc să împărtășească experiența traumatizantă pe care au suferit-o pe fundalul unui film mut, la fel cum au fost și ele până să-și facă curaj să vorbească.

Filmul Voci Netăcute are aproximativ 40 de minute și este împărțit în șapte capitole.

Vom afla astfel povestea Irinei – victimă a abuzurilor fizice ale partenerului său vreme de 14 ani. Sau a Claudiei – victimă a abuzului emoțional și a altor femei care au găsit în ele curajul să nu mai fie „umile, bune, înțelegătoare” față de abuzatorii lor. Femei care au găsit curajul să plece dintr-o situație care le vătăma fizic și psihic și care au luptat să-și găsească vocea. Acum ele speră să încurajeze și alte femei să facă la fel, pentru că știu că „acasă”, sunt multe alte victime cărora le este încă teamă să vorbească.

 

 

Imaginile din fiecare capitol sunt preluate din șapte filme mute clasice. Vă invităm să le descoperiți și să fiți alături de victimele abuzurilor domestice donând pentru singurul adăpost de urgență din București, cu program non stop. Adăpostul este deschis de Asociația ANAIS pentru victimele violenței domestice și ar putea fi închis în două luni din cauza lipsei de fonduri.

Filmul integral cu cele șapte povești și detalii despre cauză și donații le puteți găsi aici: https://vocinetacute.ro/

Filmele mute al căror fundal este folosit sunt:

  • A Woman of Paris, regizat de Charlie Chaplin (1923);
  • Our Hospitality, regizat de Buster Keaton și John G. Blystone (1923);
  • Flaming Youth, regizat de John Francis Dillon (1923);
  • Safety Last!, regizat de Fred C. Newmeyer și Sam Taylor (1923);
  • Souls for Sale, regizat de Rupert Hughes (1923);
  • Where the North Begins, regizat de Chester M. Franklin (1923);
  • Scaramouche, regizat de Rex Ingram (1923).

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.