Călătorii cu copiii

Viscri – scurt ghid de călătorie

O zi toridă de vară a marcat a treia noastră vizită la Viscri, de data aceasta fără copila care este în tabără cu colegii de școală. Am petrecut aici o zi liniștită, într-un loc care și-a dezvăluit, de această dată, tot farmecul. Motiv pentru care simt nevoia să împărtășesc cu voi frumusețea acestui loc, printr-un mini ghid de călătorie.

 

Dar să începem cu partea practică. Și anume, cum ajungem în Viscri. Satul se află cam la o oră de jumătate cu mașina de Brașov, în drum spre Sighișoara. Sunt două căi de acces:

  • Prima, imediat după Rupea, faceți stânga către comuna Dacia. De acolo sunt circa 8 km până la Viscri, iar drumul este asfaltat, ceea ce a fost o surpriză extrem de plăcută față de vizitele anterioare
  • A doua, prin satul Bunești, unde aveți indicator direct către Viscri. Este drum de țară, neasfaltat deocamdată. Faceți minim 30-35 de minute, în varianta aceasta.

 

Imediat cum intrați în sat, sunteți ghidați către o parcare amplă, situată cam la 100 de metri de strada principală. Este o soluție faină găsită de localnici pentru a păstra nealterat farmecul locului. Mașinile înseamnă zgomot, poluare și praf, iar Viscri este despre liniște și ulițe pline de copii și animale de toate felurile.

Ce vizităm în Viscri

Cel mai important obiectiv este spectaculoasa biserică fortificată săsească, inclusă în patrimonial mondial UNESCO. Taxa de intrare este de 10 lei și se poate plăti doar cash. Pe lângă biserica în sine, care este o oază nesperată de răcoare, puteți urca și în turn, de unde veți admira satul de la înălțime.

În curtea bisericii, găsiți și un muzeu cu diverse obiecte săsești: costume tradiționale, broderii, război de țesut. Urcând câteva trepte, ajungeți și în turnul unde se păstra slănina, unde sunt expuse și câteva obiecte din bucătăria tradițională a zonei.

Ce este de făcut în sat

În primul rând să vă plimbați și să vă bucurați de culori și de liniștea locului. Dacă sunteți cu copiii, au ulițe întregi, fără mașini, unde îi puteți lăsa să fugă și să chiuie în voie sau să se joace cu copiii localnicilor.

Vorbiți și cu bătrânii satului. Au povești multe și sunt dornici să le împărtășească. Pe domnul din imagine l-am întrebat despre Prințul Charles și vizitele lui în sat. Ne-a zis așa: “Apăi vine mai ales primăvară, cu multe mașini după el. Dar stă câteva ore și apoi pleacă. Ori nouă ne-ar plăcea să stea mai mult, să și doarmă aici.”

În drumul spre biserică sau pe următorul, la Café & Artizanat, găsiți divese obiecte realizate de femeile din sat. Cele mai cunoscute sunt șosetele din lână sau papucii împâsliți, dar găsiți și șervete brodate, căciuli, gemuri și siropuri de toate felurile.

În capătul satului, începe pista de biciclete, amenajată pentru plimbări off-road pe dealuri sau prin satele din apropiere. Bine de știut că mare parte a taseului trece prin pădure.

 

Unde mâncăm în Viscri

O alegere faină și gustoasă este White Barn, cunoscut și ca Viscri32 sau Restaurantul din Șură. Mâncarea este gătită pe îndelete, din ingrediente locale, iar rezultatul este unul pe măsură. Vă veți linge pe degete și voi și cei mici, chiar și cei mai mofturoși. Singurul regret este că nu poți încerca toate felurile din meniu. Se poate plăti și cu cardul.

 

Noi am testat supa de pui, cu tăiței de casă, făcuți de femeile din sat și cartofii ciobanului cu cârnați copți și dulceață de ardei iuți. Toate au fost delicioase și aveau gustul copilăriei. Mai puțin dulceața de ardei iuți, care era genială.

La final, am dat gata o tartă cu vișine. Fotografia vorbește de la sine.

După cum îi spune și numele, restaurantul este amenajat într-o șură, iar bucătăria pe locul vechilor grajduri. Lucrările au fost făcute cu meșteri din sat, iar locul este plin de obiecte tradiționale.

Pe lângă mâncare bună mai găsiți aici un motan negru, extrem de prietenos și dornic de răsfăț

Plăci de teracotă de Mediaș

Un mic colt cu produse tradiționale din zonă (papuci, gemuri, dulcețuri, vinuri, obiecte ceramice) și o curte mare în spate, plină de copaci, la umbra cărora puteți servi masa și o potecă care vă duce la Biserica fortificată.

 

Ce fotografiem, mângâiem, smotocim

Animalele din Viscri sunt și ele la loc de cinste în ghidul nostru de călătorie. Găsiți aici pisici, multe pisici, toate prietenoase și smotocibile. Vă las să vă delectați cu câteva fotografii reprezentative. Toate au fost luate în brațe și alintate ca la carte, căci posed o tehnică imbatabilă.

Pe lângă pisici, mai vedeți gâște, căței, găini, vaci, toate pașnice și trăind în pace și armonie.

Așadar, dacă ajungeți în zona Brașovului, nu ocoliți Viscri. Este locul perfect unde să va petreceți o zi de vară, cu sau fără copii. Fie că stați doar câteva ore sau două zile, este locul perfect pentru un detox de urban și tehnologie. Locuri de cazare sunt multe în zonă. Las aici și harta ca să vă orientați, în cazul în care decideți să vă prelungiți șederea.

Distribuie:
2 comments
  1. Ela 19 februarie, 2021 at 21:59 Răspunde

    De mentionat pentru autenticitate: Daca nu te cazezi in sat nu ai ce manca acolo ca toate restaurantele au si cazare si gatesc exclusiv pentru cei cazati!
    Daca nu mergi pe vreme frumoasa mai bine nu mergi….ulitele sunt exact asta: ulite neasfaltate, nepietruite, te afunzi in mocirla. Neospitalieri, scump, nimic wow de vazut…orice sat din ardeal/transilvania e frumos in felul lui.

    • Revista Margot 31 august, 2021 at 11:37 Răspunde

      Noi nu ne-am cazat niciodata in Viscri, dar de fiecare data am mancat acolo si chiar bine. White Barn, mentionat in articol, este una din optiunile care a luat nota maxima si la capitolul culinar si la cel de ospitalitate. Peste tot unde am fost oamenii au fost cu zambetul pe buze si dornici de stat la povesti. Referitor la mocirla, uite ca nu am experienta pe partea asta. Toate vizitele noastre au fost vara.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.