Să fii o mamă singură este extrem de greu. Iar femeile aflate în această situaţie ştiu cel mai bine ce dificultăţi există.
Trec printr-o despărţire sau un divorţ, rămân cu cel puţin un copil în îngrijire, poate şi fără prea multe disponibilităţi financiare. Adesea se pot simţi descurajate, demoralizate, fără speranţă.
În cazul lor, soluţiile pentru a-şi face viaţa mai uşoară nu sunt numeroase. Puţine mame singure se recăsătoresc şi, oricum, acest lucru nu se întâmplă, de obicei, prea curând.
Nu este deci deloc surprinzător că mamele singure caută noi modalităţi de a-şi reface familia, chiar şi unele mai puţin convenţionale.
Astfel a devenit de notorietate cazul a trei femei din Marea Britanie, toate despărţite de partenerii lor de viaţă, care au creat un nou fel de familie.
În urmă cu şapte ani, Janet Hoggarth era mamă singură de circa un an de zile. Ea avea trei copii cu vârste de cinci, trei şi respectiv un an. Se lupta încă cu suferinţa produsă de despărţirea de partener şi de faptul că fusese înlocuită în viaţa acestuia de altă femeie.
Într-o zi, Janet a primit un telefon de la prietena ei, Vicky. Relaţia acesteia tocmai se destrămase şi femeia rămâsese singură cu fetiţa ei de numai 10 luni. Casa îi fusese scoasă la vânzare, iar plata chiriei îi depăşea posibilităţile. Ca o măsură temporară, Janet a invitat-o pe Vicky să se mute împreună cu micuţa Daisy într-o cameră liberă din casa ei.
Nu după mult timp, Janet a întâlnit-o pe Nicola, o femeie pe care o ştia din grupul de mămici cu bebeluşi. Cele două mame au stat de vorbă și au făcut schimb de numere de telefon, convenind să se revadă la o cafea. Când Nicola a menționat că i-ar fi mai uşor în weekend, Janet a dedus că și ea era o mamă singură. Şi într-adevăr nu se înşela.
Așa a luat naştere ceea ce americanii denumesc „mommune”, o adaptare a „commune” (grup de persoane care locuiesc împreună, împărţindu-şi responsabilităţile, dar şi posesiunile).
Deoarece, în următorii ani, cele trei mame și cei șase copii ai lor au convieţuit în acest mod. Vicky a locuit în camera liberă din casa lui Janet, iar Nicola a devenit rezident de week-end și vizitator zilnic. „Am fost o familie”, povesteşte Janet. „Mergeam împreună la supermarket, găteam împreună, mâncam împreună şi tot aşa luam parte şi la îngrijirea copiilor. Părinții noștri au făcut cunoştinţă. Copiii au devenit ca niște frați”, mai spune Janet, citată de The Guardian.
Femeia consideră că această „casă a mamelor” a salvat-o: „Nu a fost un plan măreţ, ci părea doar o soluție practică. Dar, dintr-o dată, nu ne-am mai simţit atât de distruse”. Faptul că a locuit împreună cu persoane care treceau prin aceeaşi experienţă ca şi ea şi care îi putea întelege sentimentele a însemnat enorm pentru Janet.
Şi pentru Vicky mommune a fost de mare ajutor. Compania celorlalte mame şi posibilitatea de a discuta zilnic cu persoane ca ea i-au îmbunătăţit starea emoțională. Mai mult decât atât, Vicky mărturiseşte că astfel şi-a schimbat şi modul în care înţelege noţiunea de familie. „În scurt timp am simţit că am construit un nou tip de familie, bazată pe principii ca împărtăşire şi sprijin reciproc. Asta face cu adevărat o familie. Dispărea acea senzaţie de gol şi nu mai simțeam că am mai avea nevoie şi de altcineva alături de noi”, explică Vicky.
Și pentru Nicola, care rămânea în casa lui Janet cel puțin o seară pe săptămână și în fiecare weekend, mommune a fost benefic. „Înainte să o întâlnesc pe Janet, nu mai ştiam pe nimeni în situaţia mea, de mamă divorţată. (…) Să fim împreună a fost atât de important și pentru a ajuta copiii să nu se mai simtă altfel decât ceilalţi. Puteam din nou să facem lucruri pe care le face o familie: să petrecem timp împreună, să bem un ceai, să mergem în parc”, îşi aduce aminte Nicola.
Cum a funcţionat mommune
Cele trei mame spun că noua lor familie a funcţionat datorită respectării anumitor principii. „Era ca într-o căsătorie, numai că mai bine”, ar fi fraza cheie a experienţei acestor femei. Sarcinile erau împărţite, exista un fel de rotație invizibilă a responsabilităţilor şi fiecare îndeplinea anumite roluri.
În ceea ce priveşte efectele mommune asupra copiilor, Janet, Vicky şi Nicola cred că noul tip de familie le-a oferit acestora un cămin mai bun. O dată pentru că ele, ca mame, se simţeau împreună mai puternice şi mai echilibrate din punct de vedere emoţional. Iar acest lucru le ajuta să fie părinţi mai buni pentru copiii lor.
În al doilea rând, pentru că şi copiii se putea sprijini emoţional între ei. Fetele mai mari, de vârstă apropiată, puteau vorbi, de exemplu, despre ceea ce simţeau vizavi de divorţul părinţilor şi noua situaţie.
Referitor la disciplină, o potențială sursă de dispută, mamele au convenit să îşi păstreze fiecare stilul propriu, dar să respecte principii de bază privind educaţia. Iar, atunci când apar opinii diferite, acestea să fie discutate, dacă este necesar.
Dincolo de aceste detalii, copiii au rămas cu amintiri frumoase în urma momentelor speciale petrecute împreună. „Vorbesc foarte mult despre acele vremuri: petrecerea cu focuri de artificii în care aproape am dat foc la casă, călătoriile, întruchipările lui Santa, Crăciunul cu bradul care era atât de înalt încât nu putea să îi vedem vârful pentru a-l încadra în casă”, mai poveşteşte Janet pentru The Guardian.
Şi în prezent cele trei mame şi copiii lor ţin legătura, chiar dacă mommune s-a încheiat odată cu recăsătorirea lui Janet.
Acest tip de familie specială rămâne un fapt inedit, dar şi un posibil model de urmat de alte mame singure care trec prin momente dificile după destrămarea relaţiei lor.