Cel mai frumos cadou pe care fiecare mamică îl poate oferi bebelusului său este laptele matern. Cu toate acestea, sunt multe femei care se plâng că nu au lapte suficient si renunţă relativ usor să îl alăpteze pe cel mic. Tocmai de aceea, există mai multe metode pentru stimularea lactaţiei, astfel încât fiecare mămică să îşi poată alăpta bebeluşului o perioadă cât mai mare de timp.
Alăptaţi la cerere şi puneţi cât mai des copilul la sân
Bebeluşul este cel care stimuleză cel mai bine lactaţia. Micuţul trebuie pus la sân de foarte multe ori pe zi, aceasta fiind, de fapt, calea cea mai bună de a creşte producţia de lapte. Cu cât bebeluşul trage mai mult, cu atât se formează mai repede mamelonul, iar sânul produce lapte mai repede şi într-o cantitate mai mare. Fiecare nou-născut are nevoie, în medie, de 20 ml de lapte, tocmai de aceea, ei sug puţin şi des.
În perioada când bebeluşul doarme, este utilă si pompa de sân. În magazinele de specializate există numeroase firme care comercizalizează asemenea aparate.
Înlăturaţi cauzele care duc la diminuarea lactaţiei
Sunt multe mămici care rămân fără lapte din cauza stresului ori a oboselii. Trezirile repetate din timpul nopţii, precum şi teama că nu pot face faţă cerinţelor bebeluşului le afectează destul de mult pe mămici şi, implicit, acestea duc la o diminuare a lactaţiei. Un truc benefic este autosugestia: nici o mămică nu ar trebui să ia în calcul faptul că nu are lapte.
De obicei, la 3 săptămâni, 6 săptămâni, 3 luni şi 6 luni, copilul cere mai mult lapte. Este posibil ca mămica să nu mai facă faţă necesităţilor micuţului, dar nu este cazul să intre în panică: lactaţia va reveni în câteva zile la ritmul obişnuit.
Apa, un bun stimulent al lactaţiei
Hidratarea este foarte importantă în procesul alăptarii. Consumul de apă este una dintre cele mai bune modalităţi de a îmbunătăţii cantitatea de lapte. Sunt femei care spun că atunci cand alăpteaza, au la îndemână și un pahar cu apă.
În timpul alăptării, corpul secretă un hormon care provoacă senzaţia de sete. Alăptarea epuizează fluidele din corp. Prin urmare, dacă femeia va bea mai multe lichide îşi va reface cantitatea de fluide pierdute.
Totodata, fiecare mămică trebuie să fie conștientă că are o alimentație sănătoasă, bogată în proteine și vitamine. O dietă săracă în calorii alimentează senzația de oboseală și nu va oferi energia necesară unei producții optime de lapte.
Relaxare și ceaiuri pentru stimularea lactaţiei
Lactația ar putea fi stimulată după o zi de leneveală, petrecută în pat: mama îmbrăcată până la brau, iar bebelusul în pielea goală, doar cu pampers. Contacul fizic dintre corpul mamei și cel al bebelușului timp de mai multe ore este o metodă eficientă de stimulare a lactației, susține consilierul în alăptare, Anca Bălășoiu.
Ceaiul pentru stimularea lactației (chimen, anason) este una dintre cele mai la îndemână metode folosite de femeile care alăptează. Studiile în domeniul plantelor medicinale care cresc lactația nu sunt foarte concludente, dar numeroase mămici s-au declarat foarte mulțumite de folosirea acestora, spunând că lactația a fost stimulată dupa ce au baut cel puțin doi litri de ceai pe zi.
De asemenea, în farmacii puteți găși și o serie de stimulente pentru lactație, sub formă de granule.
Consilierul în alăptare
Când toate metodele prezentate mai sus nu dau rezultate, mămicile pot apela la un specialist în alăptare, care să o ajute. Acest lucru se recomandă mai ales când apar anumite complicaţii, cum ar fi mastita, angorjarea sânilor, obstrucţionarea canalelor galactofere, etc. Mămicile ar trebui să fie conştiente că renunţarea la alăptare nu înseamnă rezolvarea acestor probleme, ci pot duce chiar la complicaţii mai grave.
Se recomandă, totodată, ca fiecare mămică să apeleze la cursuri speciale (organizate, de regulă, în cadrul maternităților private sau de stat) unde poate învăța trucuri și metode eficiente de stimulare a lactației.