Am aşteptat mult timp să rămân însărcinată. Şi, când spun acest lucru, nu mă refer doar la perioada de preconcepţie a gemenilor mei. Ci şi la vârsta la care ajunsesem fără să devin mamă.
De aceea, am fost foarte stresată pe toată perioada sarcinii. Mi-am propus chiar să mă comport ca şi cum nu aş fi însărcinată. Pentru ca să fiu pregătită în cazul în care lucrurile nu s-ar fi finalizat cu happy-ending.
Nu am uitat desigur că am avut o sarcină cu risc, obţinută cu mare dificultate. Cred totuşi că am fost prea crispată.
Astfel, am anulat aproape integral bucuria de a fi însărcinată. În plus, nu m-am pregătit aşa cum ar fi fost necesar pentru venirea bebeluşilor.
Dacă aş mai rămâne vreodată însărcinată, aş face tot posibilul să nu repet măcar aceste greşeli:
1.Nu am ştiut să mă bucur de sarcină
Când obţii foarte greu o sarcină este aproape imposibil să fii o gravidă relaxată. Trăieşti fiecare zi cu sabia lui Damocles deasupra capului.
Te gândeşti că ai putea pierde totul în doar câteva clipe. Că ar putea să nu mai existe o a doua şansă din acest punct de vedere. Că vei fi incapabilă să o iei de la început.
Aceste temeri m-au însoţit pe tot parcursul sarcinii. După fiecare ecografie sau test care îmi arăta că bebeluşii sunt bine, existau doar câteva minute de fericire şi relaxare. Atât îmi îngăduiam. Apoi reveneam la atitudinea „en garde”.
Mi-aş fi dorit să mă bucur mai mult de sarcina mea. Mai ales că, probabil, nu voi mai avea ocazia de a trăi această experienţă fără egal.
2.Nu am pregătit trusoul bebeluşilor
Tot din teama de eşec, dar şi puţin din superstiţie (deşi sunt puţine superstiţii pe care le iau în seamă) nu am vrut să cumpăr nimic pentru copii.
Am prospectat piaţa, am văzut ce produse se găsesc, la cel preţuri, am făcut şi unele alegeri. Însă nu am achiziţionat mai nimic. În ziua naşterii, am avut la mine doar pamperşi, serveţele umede, câte două bodyuri pentru fiecare copil, nişte şoseţele, două prosoape şi două păturici.
Noroc că am rămas două săptămâni în spital. Aşa a fost timp pentru achiziţionarea pătuţului, lenjeriei, mesei de înfăşat, comodei şi a altor lucruri necesare.
Cu hăinuţele a fost cel mai greu. Copiii erau foarte mici şi abia dacă găseai hăinuţe să li se potrivească. Trebuia mers prin multe magazine şi doar soţul mai putea face acest lucru, eu fiind în spital.
La salonul de nou-născuţi unde au stat în toate perioada până la externare, bebeluşii erau schimbaţi şi de câte două-trei ori pe zi. Au fost zile în care micuţii mei erau îmbrăcaţi de asistente cu hăinuţele disponibile în spital. Până le-a găsit soţul hăinuţe, până acestea au fost spălate şi s-au uscat, am fost practic descoperiţi.
Ce bine era dacă pregăteam eu din timp trusoul... A fost clar o greşeală că am amânat acest lucru după naşterea lor.
3.Nu m-am odihnit suficient
După ce naşti, te simţi foarte slăbită şi tânjeşti după câteva clipe de odihnă. De care însă nu prea mai ai parte.
Personal nu am realizat că va fi atât de extenuant să îngrijeşti doi nou-născuţi.
Nu am avut un program de odihnă foarte consistent în săptămânile de dinainte de naştere.
Am fost chiar destul de activă. Mergeam şi la nişte cursuri pentru specializarea de manager de proiect. Urma chiar să susţin examenul de absolvire a cursului în luna respectivă.
Astfel, naşterea m-a prins cam obosită. Operaţia de cezariană m-a solicitat o dată în plus. Acum aş fi dormit în continuu.
Însă, din trei în trei ore, trebuia să merg în salonul nou-născuţilor pentru programul de alăptat. Nu aveam cine ştie ce lactaţie, dar orice picătură de colostru sau lapte conta mult pentru bebeluşi. La ultimul alăptat de seară, mă prindea şi ora 12.00 noaptea. La 4.30 dimineaţa trebuia să mă trezesc pentru alăptatul de la ora 5.00.
Când am ajuns acasă cu bebeluşii, eram deja la limită cu resursele de energie. Şi, din această cauză, mi-a fost îngrozitor de greu.
Nu recomand nimănui să facă aceste greşeli.
Bucuraţi-vă la maximum de perioada sarcinii şi răsfăţaţi-vă cât puteţi de mult. Nu în ultimul rând, pregătiţi pe îndelete trusoul bebeluşului. Toate aceste trăiri şi experienţe nu trebuie cenzurate şi umbrite de nimic.