Revista Margot

Tot ce trebuie să știi despre testul de toleranță la glucoză în sarcină

În timpul sarcinii, întregul organism este supus unor modificări care necesită supunerea la anumite teste și investigații. Printre testele efectuate se numără și gradul de toleranță la glucoză. Testul de toleranță la glucoză, cunoscut și sub denumirea de test oral de toleranță la glucoză, măsoară răspunsul corpului la zahăr. Testul de toleranță la glucoză poate fi utilizat pentru a depista diabetul de tip 2. Mai frecvent, o versiune modificată a testului de toleranță la glucoză este utilizată pentru a diagnostica diabetul gestațional – tipul de diabet care se dezvoltă în timpul sarcinii.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, ne spune tot ce trebuie să știm despre testul de toleranță la glucoză în sarcină și legătura acestuia cu diabetul gestațional.

Ce presupune testul de toleranță la glucoză în sarcină?

Testul de toleranță la glucoză implică, de fapt, un test de tip screening și testul efectiv de toleranță la glucoză. Pentru primul test, cel de screening nu este necesară o pregătire și nici o schimbare în alimentație. Acesta presupune, efectiv, administrarea orală a unui lichid care conține glucoza, după care intervine partea de prelevare a sângelui la o oră distanță pentru verifica nivelul glicemiei. Dacă acesta este prea ridicat, va fi necesar efectuarea ulterioară a unui test de toleranță la glucoză.

Nu toate femeile cu rezultat ridicat suferă efectiv de diabet.

Se poate ca organismul să nu producă suficientă insulină pentru a procesa surplusul de glucoză.

Pentru acest al doilea test, cel proporiu-zis, trebuie respectate următoarele recomandări: nu manca/bea nimic (8-14 ore înainte de test și nici în timpul său). De data aceasta, se bea un lichid ce conține glucoză și se va preleva sânge înainte și la fiecare 30-60 minute după administrare, urmărindu-se nivelul glicemiei de fiecare dată. Ca interval de timp total, întreaga procedură va dura cel puțin 3 ore.

De ce trebuie efectuat testul de toleranța la glucoză

„În cele mai multe cazuri, femeile gravide beneficiază de primul test, cel de screening, în intervalul 24-28 săptămâni de sarcină (iar între 16-18 saptămâni daca a avut și în trecut această problemă) care verifică existența diabetului gestațional ce nu prezintă întotdeauna simptome. Se urmărește concret dacă organismul folosește glucoza (un tip de zahăr) în mod eficient. Statistic vorbind, până la 14% dintre gravide suferă de această afecțiune.”, afirmă Dr. Silviu Iștoc.

Interpretarea rezultatelor

În general, un rezultat normal este reprezentat de o glicemie egală sau mai mică de 140 mg/dL după ce s-a consumat soluția cu glucoză. Un rezultat în parametri normali indică, de asemenea și faptul că  diabet gestațional nu și-a făcut apariția.

„În schimb, un nivel al glicemiei mai mare de 140 mg/dL indică un rezultat anormal. Acesta recomandă un test oral de toleranță la glucoză care va indica dacă femeia însărcinată are diebet gestational. Din punct de vedere statistic, 2 din 3 gravide care efectuează testul nu suferă de diabet gestațional.”, adaugă Dr. Silviu Iștoc.

Ce înseamnă diabetul gestațional

Diabetul gestațional începe atunci când organismul nu poate produce toată insulina de care are nevoie pentru sarcină. Nivelurile scăzute de insulină, combinate cu modificări hormonale, pot duce la rezistență la insulină. Când se întâmplă acest lucru, niveluri ridicate de glucoză se acumulează în sânge.

Toate aceste pot conduce la următoarele complicații: glicemie ridicată la făt și niveluri scăzute după naștere, dificultăți în timpul nașterii, un risc mai mare de rupere vaginală în timpul nașterii și sângerare după naștere, un risc de dezvoltare a diabetului de tip 2 în viitor.

Tratament

Dacă rezultatele sugerează că nivelul glicemiei este ridicat, medicul poate recomanda următoarele sfaturi:

Dacă te confrunți cu această problemă, medicul îți va oferi consultanță cu privire la nevoile și planul de tratament personalizat, deoarece diabetul afectează diferit fiecare persoană.

Silviu Iștoc este medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală și Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă și la Clinica ProVita.

Silviu Iștoc

 Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși. Mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive facute, dintre care unele cu grad înalt de dificultate.