Revista Margot

Super programul școlar japonez, un model de urmat

sursa foto: Business Insider

Programul școlar japonez nu se bazează pe o rețetă secretă cu ajutorul căreia elevii japonezi excelează în toate.

Totul pornește de la un sistem bine organizat care gestionează cu grijă atât partea culturală a educației, cât și pe cea nutrițională.

Încă de mici, elevii japonezi sunt învățați să aibă grijă la ceea ce mănâncă pentru că mâncarea îți influențează sănătatea trupească și spirituală.

La școală, toți copiii primesc un meniu standard.  Din acesta lipsesc cu desăvârșire alimentele nesănătoase sau pline de zaharuri.

Cele mai consumate alimente sunt orezul, laptele și legumele proaspete.

Nelipsite din meniuri sunt și supele, peștele sau friptura de porc asezonată cu legume.

Unul dintre meniurile școlarilor japonezi: macrou pe grătar, un piure de legume (rădăcină de brusture, morcov, ciuperci), supă miso, orez, iar ca desert o mandarină, sursa foto: domodaruma.com

Felurile de mâncare nu au fost introduse la întâmplare, ci au fost alese sub atenta îndrumare a cadrelor medicale. Ele sunt preparate de cei mai instruiți bucătari.

Când în joc este viața „oamenilor de mâine”, Japonia nu face compromisuri.

Și tot pentru a crea o punte între două generații total diferite, cadrele didactice servesc masa împreună cu elevii.

Acest lucru întărește relația profesor-elev și îi ajută pe cei mici să treacă peste fobiile profesorale.

Prânzul-aproape că este sacru. Elevii din școlile primare au timp la dispoziție atât cât este nevoie pentru a-și savura în tihnă mâncarea.

Cam așa arată prânzul în școlile japoneze, sursa foto: Business Insider

Poate nu știai, dar în școlile japoneze nu există personal de curățenie calificat. Copiii și profesorii se ocupă de tot. De la servirea mesei până la curățarea toaletelor și ștergerea prafului și a podelelor. Toate aceste măsuri au fost luate nu pentru a reduce cheltuielile, ci pentru a-i responsabiliza pe copii încă de mici și a-i învăța să lucreze în echipă. O societate responsabilă și ordonată va fi întotdeauna demnă de respect.

Datorită unui astfel de program școlar copiii japonezi sunt deprinși încă de mici să aleagă mâncarea sănătoasă în detrimentul junk food-ului, să fie responsabili și organizați, să își gestioneze cu folos timpul de lucru și să îndeplinească cu succes sarcinile pe care le primesc lucrând în echipă.

Cred că se știe deja că Japonia este țara cu cea mai lungă speranță de viață și cu cea mai mică rată de obezitate.

Iată că mereu avem câte ceva de învățat de la ceilalți!