Depinde cui îi adresați această întrebare. Dacă este să vă luați după familie, de acum înainte viața voastră îi va fi dedicată în totalitate celui mic și, cel mai probabil, nu veți mai ieși din casă până nu va împlini cel puțin 18 ani. Mama copilului, cel puțin, pentru că tatăl are statut special. În ceea ce privește călătoriile, va trebui să vă mulțumiți cu cele pe care le-ați făcut până acum, oricum erați mai mult pe drumuri și cam exagerați cu deplasările. Sună cunoscut?
Dacă întrebați medicul, în cazul în care este o sarcină fără probleme, acesta nu vă va impune absolut nici o restricție.
Răspunsul, însă, trebuie să vi-l dați voi. Dacă vă place să călătoriți și simțiti cum vă crește pulsul când vă vorbește cineva de bilete de avion sau când vă aduceți aminte de acea terasă din Napoli unde ați mâncat cea mai bună pizza din lume, atunci sarcina nu vă ține pe loc. În definitiv, nu este o boală, ci este ceva perfect natural, iar corpul vostru este proiectat pentru asta.
Noi trăim pentru vacanțe amândoi, iar în timpul sarcinii am călătorit ori de câte ori s-a ivit ocazia, cam până pe la 31 de săptămâni. Nu de alta, dar bebelușul trebuia familiarizat cu Roma încă din burtică, ca nu cumva să auzim comentarii mai târziu. Că totuși le auzim, asta este o discuție separată
Până la ce săptămâna de sarcină pot zbura?
Dacă aveți o sarcină fără probleme, este sigur să zburați până la 36 de săptămâni. Verificați în prealabil și cu doctorul vostru.
Verificați dacă compania aeriană cu care zburați are cerințe speciale pentru gravide
Unele companii aeriene solicită o adeverință din partea medicului dacă sarcina este mai mare de 28 de săptămâni. Eu am avut-o la mine, dar nu a verificat-o nimeni, deși sarcina mea depășise termenul de 28 de săptămâni. Verificați în prealabil politica fiecărei companii cu care zburați, ca să nu aveți surprize în aeroport.
Cumpărați bilete cu data flexibilă sau modificabilă
În orice sarcină pot să apară situații neprevăzute, motiv pentru care este bine să alegeți un bilet de avion cu dată flexibilă sau modificabilă.
De asemenea, informați-vă înainte de a le cumpăra dacă această modificare a datei este posibilă, în ce condiții se poate face și care sunt taxele.
Unele agenții de turism oferă clienților lor serviciul numit „bilet flexibil”, care vă poate fi util în astfel de cazuri.
Alegeți un loc cât mai aproape de baie și la culoar
Poate suna hilar, dar, cel puțin în cazul meu, acesta era un lucru necesar.
Nu de alta, dar mergeam la baie extrem de des și e cam neplăcut să îți deranjezi vecinii de zbor la fiecare jumătate de oră.
Mișcați-vă
Dacă vi se umflă picioarele de obicei, în timpul zborului această tendință se va accentua.
Plimbați-vă cât de des puteți, ca să puneți sângele în mișcare.
Pentru zborurile lungi, puteți lua în calcul și ciorapii de compresie. Nu sunt cei mai estetici, dar sigur nu vă întâlniți cu Brad Pitt în avion.
Asigurarea de călătorie
Dacă până acum mai uitați de ea, acum este momentul să vă faceți o asigurare și la o companie cât mai serioasă.
Citiți clauzele referitoare la sarcină ca să știți exact ce se decontează și ce nu.
De asemenea, cereți informații cu privire la rețeaua medicală din zona în care călătoriți, acoperită prin asigurare.
Salvați-vă în telefon numărul la care trebuie să sunați în caz de urgență și aveți mereu la îndemână detaliile asigurării.
Distrați-vă
Mergeți în vacanță, oricât de lungă sau scurtă a fi ea.
Așa că, relaxați-vă, râdeți mult și umpleți-vă sufletul de amintiri frumoase.