Strategii pentru a-l motiva pe cel mic să-i placă școala
Atunci când cel mic începe școala, intră într- o altă etapă foarte importantă din viața lui, dar și din a părinților. Nu toți copiii sunt atrași de școală, mulți dintre ei fiind nevoiți să renunțe la joc și să pregătească lecțiile, un proces considerat de mulţi copii foarte greu şi plictisitor. Misiunea părinților, în acest caz, este destul de dificilă: copilul trebuie motivat să respecte reguli și orare, să îndeplinească sarcini şi activităţi de care nu este încă interesat.
Ce puteţi face atunci când copilul nu vrea să facă lecţiile, se trezeşte cu mare greutate dimineaţa, când vrea să privească la televizor în loc să se pregătească pentru școală? Mulți părinți se simt depășiți de aceste situații și caută diverse metode, care să îl facă pe copil să îi placă școala. Psihologii recomandă părinților să urmărească, în primul rând, confortul și echilibrul copilului și să încerce, pe cât posibil, să identifice posibilele cauze ale neplăcerii micuțului.
Motivați în permanență copilul!
Pentru a obține rezultate bune la școală, copilul trebuie ajutat şi nu certat, apostrofat sau privat de joc, de contactul cu alţi copii. Psihologii avertizează că aceste practici ale părinților nu provoacă decât rău copilului – îi afectează stima de sine și încrederea în forțele proprii. Orice părinte își dorește să aibă un copil care să reuseașcă profesional, iar succesul se obține, de multe ori, pornind de la rezultate foarte bune obținute în timpul școlii. Dar de multe ori se întâmplă ca oamenii care au reușit în viață să nu fie neapărat și cei care au avut, în toți anii de școală, premiul întâi cu coroniță. Contează foarte mult motivația și mediul în care este crescut copilul.
Încercați să aflați care sunt dorințele și planurile copilului destinate perioadei maturității. Întrebați-l ce meserie își dorește să facă și explicați-i că pentru a fi un foarte bun doctor sau un foarte bun aviator, de exemplu, ar trebui să învețe bine și să obţină rezultate foarte bune la învățătură.
Lăudați copilul când obține rezultate bune și nu accentuați mereu greșelile pe care le face!
De fiecare dată când copilul are o reușită, apreciați efortul și lucrurile bune pe care le face. Lăudându-l, îl ajutați să aibă mai multă încredere în el. Mai mult, părinții ar trebui să reacționeze imediat atunci când copilul obține un rezultat bun. Acesta trebuie urmărit cu atenție și lăudat de fiecare dată când face lucrurile așa cum trebuie.
Pe cât posibil, părinții ar trebui să nu accentueze comportamentul neadecvat ori insuccesele copilului. Amintindu-i tot timpul că are rezultate negative, îl veți influența nefast și cel mic își pierde încrederea în propriile forțe.
Recompensați rezultatele bune în mod pertinent!
Orice copil se simte apreciat atunci când cineva îi recunoaște meritele. În acest fel, el trebuie respectat și încurajat să meargă mai departe. Părinții ar trebui să găsească, fără a exagera, diverse forme de recompensare (o ieșire la un film). În cazul în care copilul este certat sau pedepsit mereu, acest lucru nu va face decât să îi consolideze imaginea negativă despre sine.
Descoperiți de ce nu îi place la școala!
Mulți copii nu găsesc un mediu prietenos şi plăcut la școală. Fie colegii de clasă se comportă urât cu ei, fie învățătoarea nu este cea potrivită. Sunt multe motive pentru care copilului nu îi place şcoala: mulţi cred că şcoala nu este atât de utilă, se simt obosiţi ori sunt intimidaţi de alţi colegi ori profesori. Psihologii spun că, de multe ori, copiii se plictisesc foarte repede, tocmai de aceea părinţii ar trebui să îi motiveze pe cei mici să le placă să înveţe.
De exemplu, îl puteţi ajuta pe copil să învete biologia, plantând împreună diverse plante. Pentru a-i insufla dragostea faţă de matematică îl puteţi implica pe cel mic să tină o evidenţă a cheltuielilor din casă. În acest caz, îl responsabilizaţi şi puneți în practică anumite noţiuni pe care le învaţă la şcoală.
Părinţii ar trebui, totodată, să respecte ritmul biologic al copilului, unii copii învaţă foarte repede dimineaţa, altii după-amiaza. Tocmai de aceea, este important ca părinţii să cunoască ritmul de învăţare al copilului, un aspect deloc de neglijat în obţinerea unor performanţe şcolare.
Indiferent de rezultatele sale şcolare, copilul trebuie iubit și apreciat necondiţionat
O altă formă de motivare a copiilor este dragostea. Psihologii le recomandă părinţilor să le declare mereu copiilor dragostea lor. În acest fel, ei nu se vor simţi abandonaţi. Garantaţi întotdeauna copilului dumneavoastră că îi veţi fi alături, chiar dacă mai face greşeli şi că împreună puteţi rezolva toate problemele, inclusiv cele legate de şcoală.
Spuneţi-le că o să vă fie dragi în continuare, indiferent dacă mai greşesc şi numai împreună puteți rezolva toate problemele, inclusiv rezultatele mai slabe la învăţătură.