Bebe

Știi să schimbi corect scutecele micuțului tău?

Știi să schimbi corect scutecele micuțului tău? - revistamargot.ro

Schimbarea scutecului pare un lucru greu de realizat pentru proaspăta mămică, însă în timp, aceasta activitate devine rutină.

Puteți învăța să schimbați scutecul unui bebeluș înainte ca acesta să se nască, în cazul în care participați la cursurile de puericultură. Sunt mămici care primesc primele lecții de schimbare a unui scutec chiar la maternitate, de la personalul specializat.
Schimbarea scutecului nu se regăsește printre cele mai plăcute lucruri de făcut, însă această activitate devine o necesitate pentru că un nou năcut udă scutecul, în medie, de 5-8 ori pe zi și are scaun de două ori pe zi în primele 2-3 săptămâni de viată. În concluzie, bebelusul trebuie schimbat de 7-8 ori pe zi. Tocmai de aceea, există o rutină de schimbare corectă a scutecelor, pe care fiecare mămică ar trebui să o respecte, pentru ca siguranța și sănătatea micuțului să nu aibă de suferit.
Fiecare mămică trebuie să urmărească cu atenție bebelușul atunci când îl schimbă și să țină cont de faptul că urina bebelușului trebuie să fie deschisă la culoare, iar scaunul de culoarea muștarului. După aproximativ o lună de zile, când sistemul digestiv al micuțului începe să se dezvolte, scaunul bebelușului se reduce la unul pe zi. În cazul în care urina este închisă la culoare sau are miros înțepător, înseamnă că bebelușul este deshidratat sau nu primește suficienți nutrienți.
Cum se schimbă corect un scutec
Înainte de afla exact care sunt pașii necesari pentru schimbarea bebelușului, trebuie să vă puneți la îndemână toate lucrurile de care aveți nevoie, cel mic nu trebuie lăsat nesupravegheat nici o secundă și nu trebuie să vă îndepărtați de lângă el pentru a aduce un produs care vă lipsește.
Bebelușul se poate schimba pe o măsuță specială destinată acestei acțiuni sau chiar pe pat. Ar trebui să aveți la îndemână:
  • un scutec curat
  • șervețele umede (eventual, o cârpă umezită în apă călduță)
  • cremă pentru funduleț
  • pudră pentru bebeluși, opțional
  • recipient pentru scutecul murdar
Care sunt pașii ce trebuie făcuți pentru schimbarea corectă a scutecului
 
  1. Bebelușul se așează pe spate pe un scutec/prosop curat și apoi se dezbracă de la brâu în jos.
  2. Se desprinde ariciul scutecului folosit.
  3. Se deschide apoi în totalitate scutecul și se șterg fesele cu partea din față a acestuia. Apoi se curăță zona cu blândețe, folosind șervețelele umede sau cârpa umezită, dinspre funduleț în față, pentru a nu împrăștia bacteriile către organele genitale ale micuțului. Toaleta fundulețului se realizează de sus în jos, dinspre zona cea mai curată spre cea mai murdară, pentru a nu transfera impuritățile. În cazul fetițelor, se curăță dinspre vulvă spre fese, iar în cazul băiețeilor, se curăță penisul, scrotul și toată zona din jur și apoi fesele. Este foarte important ca pliurile pielii să fie foarte bine șterse.
  4. Se deschide scutecul curat, se ridică ușor piciorușele bebelușului și apoi micuțul se așează în centru, astfel încât elementele de prindere ale scutecului să fie poziționate la nivelul buricului.
  5. Se aplică loțiunea, pudra pentru bebeluși sau crema antiiritantă între piciorușe și la funduleț pentru a preveni iritațiile supărătoare. În cazul unui băiețel, penisul trebuie poziționat corect în jos înainte de a închide scutecul, pentru a evita posibile scurgeri.
  6. În cazul unui nou-născut, trebuie evitată acoperirea buricului până când acesta se usucă și cade. (Scutecul trebuie pliat în jumătatea din față).
  7. Se scoate partea frontală a scutecului printre șoldurile micuțului și se ține cu o mână pe abdomen. Cu cealaltă mână, se îndepărtează sigiliul ariciului și se fixează cu atenție, se repetă apoi mișcarea pe partea opusă.
  8. Se verifică dacă scutecul nu a fost strâns prea tare prin introduccerea a două degete între partea din față a scutecului și burtica bebelușului. (Scutecul este prea strâns în cazul în care degetele intră cu greutate sau nu intră deloc).
  9. Partea de scutec dintre picioarele bebelusului trebuie să acopere toată zona uniform, astfel încât acesta sa fie confortabil. O porțiune prea mare din scutec adunată într-un singur loc cauzează disconfort.
  10. După fiecare schimbare a scutecului, mâinile trebuie spălate.
  11. Încheiați procedura de schimbare a scutecului cu un pupic și o îmbrațisare. Cel mic va simți căldura și dragostea mamei și va deveni mai fericit.

De fiecare dată când schimbați bebelușul, trebuie să țineți cont de câteva detalii importante.

  • Scutecul trebuie să  fie ales în funcție de greutatea copilului. Un scutec prea mic îl poate irita și nici nu oprește scurgerile.
  • Nu așteptați ca fundulețul micuțului să se irite pentru a aplica o cremă de protecție. Aceasta se folosește preventiv. Puteți utiliza și o pudră de talc pe bază de oxid de zinc.
  • Nu vă îndepărtați nicio secundă de lângă bebeluș în timpul schimbării scutecului, deoarece există riscul ca micuțul să cadă.
  • Pe măsură ce bebelușul va crește, îi puteți oferi micuțului o jucărie sau un alt obiect pe care să îl țină în mânuțe, pentru a-i distrage atenția, iar în acest fel îl puteți schimba mai ușor.
  • Asigurați-vă că aveți întotdeauna în casă suficiente scutece.
  • Când mergeți la plimbare, aveți nevoie de pungi biodegradabile pentru  scutecele murdare, în cazul în care nu găsiți unde să le aruncați.
În timp ce schimbați scutecul, vorbiți cu bebelușul, cântați și explicați-i ce faceți. Îi puteți spune care sunt părțile corpului său, în acest fel el poate deveni mai atent, iar operațiunea de schimbare a scutecului se poate transforma într-o activitate distractivă, plină de veselie.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.