Revista Margot

Somnul întrerupt al mamelor

Ai născut, ești topită după mogâldeața perfectă, mică și roz, după pielea lui moale, catifelată și mirosul pielii lui care ai vrea să nu dispară niciodată. Cei din jur te tot întreabă cum e cu somnul și tu asiguri pe toată lumea că ești ok, chiar dacă cearcănele tale spun cu totul altceva, la fel ca și papucii pe care i-ai încălțat invers. Felicitări! Faci parte din grupul select al proaspetelor mame epuizate.

Cu rezerva că fiecare bebeluș este diferit și poți fi una dintre norocoasele binecuvântate cu un îngeraș ce adoarme de îndată ce-l pui în pătuț și acolo rămâne liniștit pentru opt ore, hai totuși să explorăm scenariul mult mai probabil în care te trezești năucă din trei în trei ore să alăptezi un bebe înfometat. Ce sesiuni, ce examene? Până nu ai un copil, nu știi ce înseamnă lipsa somnului.

 

Fazele somnului

De-a lungul nopții, creierul trece printr-un ciclu format din două etape pentru a ajunge la acea stare profundă de somn, REM (rapid eye movement), adică somnul odihnitor care ajută la refacerea organismului. În mod normal, parcurgi acest ciclu de vreo patru ori pe timpul nopții. Dar ce te faci când cel mic pare să se transforme în inamicul tău numărul unu, a cărui misiune este să te împiedice să dormi? Simplu! Te dai jos din pat și execuți!

Am totuși și o veste bună: etapa aceasta durează în jur de 16 săptămâni, timp în care bebeul învață treptat să se adapteze ciclurilor circadiene.

Vestea proastă este că privarea de somn te transformă într-o persoană posacă, îți scade viteza de reacție, iar ăsta e ultimul lucru pe care și-l dorește o proaspătă mamă! Am menționat cumva și că îți sporește șansele de a face Alzheimer?

 

Iată câteva sfaturi pentru a-ți ușura această etapă:

Nu în ultimul rând, nu te simți vinovată pentru că vrei să dormi. Nu este o nevoie egoistă, ci o necesitate pentru ca tu să fii o mamă în formă maximă de dragul bebelușului tău și al întregii familii!