Copilul

Somnul copiilor

Nevoile bebelușului- revistamargot.ro

Somnul este pentru sănătatea și buna funcționare a organismului nostru la fel de important precum sunt apa și mancarea. Dar, multe persoane nu dorm suficient. În cazul copiilor, somnul joacă un rol deosebit de important pentru creșterea și dezvoltarea lor armonioasă.
Dincolo de simpla schimbare a stării de spirit a copiilor, a comportamentelor sau a performanțelor academice, insuficiența somnului a fost adesea asociată cu scăderea capacității de socializare și cu dificultăți de învățare.

Câte ore de somn sunt suficiente?
Atunci când experții studiază nevoile de somn ale copiilor, într-o zi de 24 de ore, ei iau în calcul și somnul de după-amiaza. Fiecare copil este diferit, iar graficele de somn nu pot fi transcrise cu exactitate, cu toate acestea, mai jos vă prezentăm numărul de ore pe care cei mici ar trebui să le doarmă, în funcție de vârstă:

– Nou-născuți (0-2 luni): 12 până la 18 ore de somn/zi.
– Sugari/ Bebeluși (3-11 luni): 14 până la 15 ore de somn/zi.
– Copiii mici (1-3 ani): 12 până la 14 ore de somn/zi.
– Preșcolarii (3-5 ani): 11 până la 13 ore de somn/zi.
– Școlarii (5-10 ani): 10 până la 11 ore de somn/zi.
– Adolescenții (10-17 ani): 8 până la 9 ore de somn/zi.

Vă surprinde acest număr de ore? Nu sunteți singurii. Cei mai mulți dintre părinti nu sunt conștienți de cât de mult somn au nevoie copiii lor în fiecare zi.

Învățarea bunelor obiceiuri ale somnului

Obiceiurile de somn- bune sau rele- sunt stabilite în viața unui copil, adesea în copilărie, iar familia deține un rol important în acest proces. De exemplu, ca să-ți ajuți bebelușul să nu mai plângă, cei mai mulți părinți își iau copilul în brațe sau îl hrănesc. Cu timpul, acest lucru va face ca bebelușul să devină dependent cineva care să-l ajute să adoarmă mai ușor. Apoi, pe măsură ce crește, dificultatea de adormi singur se va transforma într-o adevărată luptă care implica „încă o îmbrățișare”, lucru care îi frustrează și, în cele din urmă obosește membrii familiei.
Soluția este, desigur, să-ți ajuți copilul să-și fixeze obiceiuri bune de somn și auto-reglare încă din pruncie.

Iată câteva sugestii:
– Stabilește un program al principalelor momente ale zilei: trezitul de dimineață, somnul de după-amiaza, orele de masă. Rutinele oferă bebelușilor și copiilor o stare de confort și de siguranță.
– Variază activitățile zilnice ale copilului și asigură-te că acestea sunt interesante. Includeți cât mai multe activități fizice și pe cât posibil, activități desfășurate în aer liber.
-Stabilește un obicei simplu pentru culcare care să fie potrivit pentru copil. Îi poți citi o carte sau poți discuta despre evenimentele petrecute în ziua respectivă.
-Lumina slabă și draperiile trase arată că este ora pentru culcare. Dimineața, trage jaluzelele și draperiile și lasă să pătrundă lumina naturală. Creierul percepe astfel că este ora pentru trezire.
– Îți va lua ceva timp să-i stabilești copilului ora ideală pentru culcare. De exemplu, fii atentă în fiecare seară și reține momentele în care copilul începe sa fie obosit. Acela este momentul în care trebuie să meargă la culcare, așa că planifică rutina pentru culcare mai devreme. Dacă depășiți acest moment, copilul s-ar putea să devină plin de energie și ai putea întâmpina probleme în a-l convinge că este timpul pentru somn.
-Fă în așa fel încât ora de somn să fie un moment special. Ar trebui astfel să interacționezi cu copilul într-un mod afectuos, dar ferm. Participă la rutina de culcare, apoi stinge lumina și pregătește-l pentru somn.
Ia măsuri dacă observi că micuțul tău nu se odihnește cât trebuie pentru că somnul joacă un rol important atât pentru organismul copiilor, cât și pentru cel al adulților.

Somn ușor!

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.