Sarcină

Comunicat de presă: Dr. Silviu Istoc – Reușita tratării fibromului uterin în sarcină

Comunicat de presă: Dr. Silviu Istoc - Reușita tratării fibromului uterin în sarcină - RevistaMargot.ro

Fibromul uterin în sarcină poate fi tratat – dr. Silviu Istoc povestește despre cazuri de succes

Aproximativ 25% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani suferă de fibrom uterin, conform unui studiu realizat de către Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie.

Singura opțiune de operare a fibromului ce nu putea fi ținut sub control medicamentos era operația de histerectomie, care presupune extirparea întregului uter, sau miomectomia deschisă, adică extirparea fibromului după incizia largă a abdomenului.

Dar ce se întâmplă atunci când fibromul uterin apare înainte de obținerea unei sarcini?

Odată cu posibilitatea de operare laparoscopică, uterul nu mai este pus în pericol, nu mai este nevoie de incizie abdominală, iar șansele unei sarcini viitoare rămân intacte. Uneori, operația poate fi realizată chiar și la femeile însărcinate.

„Am avut un caz al unei paciente care a descoperit că fibromul uterin de care știa a ajuns la dimensiuni gigant la 4 săptămâni după ce a rămas însarcinată, iar în urma consultațiilor ginecologice, doua opinii medicale anterioare au luat în calcul întreruperea sarcinii și efectuarea operației de îndepărtare a fibromului uterin. A fost una din cele mai impresionante intervenții realizate personal: îndepartarea unui fibrom gigant, în prezența unei sarcini de 8 săptămâni. În urma operației de îndepărtare a fibromului uterin, sarcina a decurs corect, absolut fără niciun eveniment, ajungând la termen ”, explică dr. Silviu Istoc.

Fibroamele uterine apar de multe ori în cazul femeilor aflate la vârstă fertilă. Și mai dramatic este atunci când sarcina apare concomitent cu o tumoare uterină gigantă, de cele mai multe ori pacienta fiind condamnată la pierderea sarcinii.

Uterul gravid este unul dintre cele mai bogat vascularizate țesuturi din organism, de aceea operațiile pe uter în sarcină sunt considerate extrem de dificile, ele fiind de regulă evitate.

„În multe dintre cazuri, pacientele nu prezintă simptome și atunci fibroamele sunt trecute cu vederea. Ca rezultat, ajung la spital în stare critică, anemice, dupa ce pierd foarte mult sânge, îngreunând astfel tratamentul de recuperare. Mai mult decât atât, există anumite studii care demonstrează ca fibromul uterin ar putea fi o cauză a infertilității, pentru că poate împiedica implantarea în uter a oului fertilizat, îngreunând succesul unei fertilizări in vitro, și crescând considerabil riscul de avort spontan”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist în obstetrică-ginecologie.

Printre simptomele pe care le pot avea pacientele cu fibrom uterin amintim menstruația abundentă, durerea la menstruație, sângerările între cicluri, contactul sexual dureros, problemele urinare, nașterea prematură, avortul spontan. Din cauza sângerărilor abundente, femeile pot ajunge la anemie.

Desi diagnosticarea se poate realiza printr-o simplă ecografie și un examen clinic manual, foarte multe femei așteaptă până la cinci ani pentru a merge la ginecolog. Acest fapt crește necesitatea unor proceduri chirurgicale ireversibile, precum histerectomia.

Ce trebuie să știți despre operația laparoscopică a fibromului uterin

Această procedură este una dintre cele mai dificile operații laparoscopice, din punct de vedere tehnic.

Intervenția are loc sub anestezie totală și de multe ori durează mai mult de două ore.

Înaintea operației, pacienta va trebui să nu mănânce încă de cu o seară înainte, pentru ca tubul digestiv să aibă conținut minim și să nu încurce expunerea uterului.

Spre deosebire de operația de miomectomie clasică, laparoscopia face posibilă o recuperare foarte rapidă, externarea făcându-se în 24 de ore. Din punct de vedere psihologic, laparoscopia nu afectează în niciun pacienta, iar recuperarea are loc rapid.

„Pentru a evita ajungerea în situații critice, femeile ar trebui să învețe cât de important este să meargă la un control de specialitate în fiecare an. Există fibroame care evoluează foarte rapid și care în doar câteva luni cresc foarte mult, astfel că un control făcut la timp le poate scuti de procedurile chirurgicale majore și poate ajuta la menținerea sănătății fizice, dar și psihice”, adaugă Dr. Istoc.

Silviu Istoc este medic primar al secției de Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală și Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă.

Distribuie:
1 comment
  1. Maria Gojnea 3 octombrie, 2020 at 00:15 Răspunde

    Am si eu o intrebare,am fost la un control pentru ca urinam des ai am crezut ca am infectie urinara,dar a fost negativ mia facut o ecografie si mia spus ca sar putea sa am fibron,am ciclu neregulat si dureri pelvine mai ales in timpul actului sexual si constipatie!intrebarea mea este mai pot ramane insarcinata,sau pot fi insarcinata chiar daca mia venit ciclu tin sa mentin ca am avut ciclu abudent si sangerari dupa menstruatie!!am drei copii dar imi doresc inca un bebelus! Am avut si o sarcina extrauterina acum 4 ani

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.