Sigilăm sau nu dinții copiilor? Adulții mai au nevoie de sigilarea dinților?
Tehnica de sigilare a dinților nu este nouă și tot mai mulți părinți au început să fie interesați de ea. Să sigilăm sau nu dinții copiilor noștri?
Dacă da, de ce? Dacă nu, de ce? Dacă da, când e cel mai potrivit moment să facem acest lucru și ce implică? E o tehnică dureroasă și scumpă?
Are efecte pe termen lung? Cât de lung?
Cam acestea sunt întrebările părinților pe această temă, pe care le voi lămuri în acest material.
Ce este sigilarea dinților?
Statistic vorbind, 73% dintre cariile dentare apar pe suprafața ocluzală (suprafață pe care mâncăm) și nu este de mirare, având în vedere cât de expusă această suprafață.
Cercetările au demonstrat că protejarea molarilor apăruți la vârsta de 6 ani cu un material de etanșare pe bază de rășină poate reduce cariile cu până la aproape 80%, imediat, și cu până la 60%, pe parcursul următorilor 4 ani.
Ca și fluorizarea, sigilarea dinților reprezintă una dintre metodele de profilaxie cele mai bune, mai ales pentru copii.
Ea protejează dinții de cariilor dentare, cu ajutorul materialelor de sigilare, care se fixează rapid în depresiunile și canelurile dinților, formând un scut protector peste smalțul fiecărui dinte.
Sigilările dentare vizează în special suprafețele dentare ce prezintă șanturi, adică molarii și premolarii, întrucât ei sunt cei care prezintă cel mai mare risc de a forma carii dentare.
Însă medicul decide dacă sunt și alți dinți care prezintă același risc de a forma carii, ca măsură menită să împiedice depunerile de resturi de mâncare și toate bacteriile care pătrund în spațiile dintre dinți, unde periuța pătrunde mai greu și unde există cel mai mare risc de placă bacteriană și carii.
Dinții molari și premolari permanenți ai copiilor ar trebui sigilați cât mai curând după erupție.
Ce nu este sigilarea dinților
Tehnica de sigilare a dinților nu ne scutește de excluderea igienei dentare, așa cum se face ea în mod curent, prin periaj, în primul rând. Deci sigilarea dinților nu este suficientă pentru protejarea completă a danturii!
Ca să protejați complet dantura copiilor dvs, e nevoie de:
• periaj dentar corect;
• folosirea aței dentare si a apei de gură;
• controale periodice, așa cum vă recomandă medicul;
• alimentație bazată pe consum preponderent de legume și fructe proaspete și limitarea consumului de alimente cariogene (bomboane, caramele, prăjituri).
Cât durează să sigilezi un dinte
Durează puțin procedura: întâi se curăță dintele, prin periaj profesionist, se face fluorizarea și se lasă să se usuce, apoi se aplica materialul special, se lasă să acționeze câteva minute, după care se definitivează dintele prin lustruire. În medie, cam 20-30 de minute.
Este o procedură non ivazivă – nu are efecte asupra structurii dinților, nu presupune anestezie, nu este dureroasă, e suportabilă, nu e inestetică – de altfel, sigilarile nici nu se observă pe suprafața dintelui.
Sigilăm sau nu dinții copiilor
Teoria spune că un dinte sigilat e un dinte protejat de apariția cariei, cel puțin 2-3 ani.
Sigilarea este indicată în cazul molarilor care prezintă șanțuri adânci și retentive pe suprafețele ocluzale. În aceste cazuri, după periajul profesional, este indicat să se lărgească aceste șanțuri, și apoi se va face sigilarea lor. Vorbim astfel de o sigilare lărgită. Curățarea șanțurilor prin lărgirea lor este foarte importantă în astfel de cazuri pentru a nu retenționa resturi de placa bacteriană sub materialul de sigilare, înlăturând astfel riscul de apariție a cariei dentare sub materialul de sigilare.
Dacă medicul care supraveghează copilul dvs. vede că igiena orală este corespunzătoare, molarii au santuri ocluzale neretentive, copilul are o alimentație corectă, fără consum exagerat de dulciuri (alimentente cariogene), deci un risc scazut de a face carii, nu e obligatorie sigilarea dinților. Trebuie cântărită decizia în echipă, părinți – medic.
Atenție, părinți!
De multe ori însă, se poate întâmpla:
– Să se desprindă materialul sigilant și să apară o carie în acea zonă;
– Carie sub sigilare – depinde de cum a fost făcută curățarea dintelui în prealabil, în ce context și condiții, dar există și astfel de situații. În aceste cazuri, se efectueaza tratamentul cariei cat mai curand posibil.
Deci, deși v-ați liniștit oarecum pentru că pericolul cariilor devine mai îndepărtat, e bine să continuați vizitele la medic, cel putin o data pe an, pentru a preîntâmpina apariția neplăcerilor mai mari cauzate de astfel de situații.
Argumente împotriva sigilării dinților
Împotriva sigilării dentare sunt argumente care au legătură cu prezența BPA (Bisfenol A), care se găsește în foarte multe materiale plastice.
Materialele de sigilare dentară nu conțin în sine BPA, dar multe dintre ele pot conține compuși care se transformă în BPA atunci când vin în contact cu saliva. Dar dacă medicul efectuează spălarea și curățarea dinților după aplicarea materialului sigilant, până la 95% din compușii care se pot transforma în BPA sunt eliminați în acel moment. De asemenea, depinde de ce material pentru sigilare folosește medicul.
Cât costă
Costurile pentru sigilarea unui dinte nu sunt mari, pornesc de la 50 de lei pentru o sigilare simplă și pot ajunge până la 100 lei in cazul unei sigilari lărgite.
Adulții mai au nevoie de sigilarea dinților?
Adulții care nu au carii sau încă nu au plombe pe molari pot apela la sigilarea dinților. Cu toate acestea, sfatul medicului specialist care urmărește pacientul este cel mai important.
Să nu uităm că sigilarea dinților ar trebui să fie o metodă profilactică pentru persoanele care au o predispoziție genetică pentru apariția cariilor, în primul rând, fie că sunt adulți sau copii.
Material realizat de către dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume.
Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro sau pe email smile@ancaoltean.ro.