Sfaturi pentru mame – Temele, un factor de stres pentru elevi
– Un sondaj realizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ arată că programele şcolare sunt prea încărcate, nu sunt corelate cu cerinţele de pe piaţa muncii şi nici cu nevoile sociale. De asemenea, respondenţii sondajului susţin că unităţile de învăţământ au nevoie de multe dotări. Temele constituie un factor de stres, iar mulţi consideră că ar trebui înlocuite cu activităţi practice, se arată în raportul sondajului realizat de FSLI. (Mediafax)
– Fosta primă doamnă a SUA, Michelle Obama, a mărturisit că s-a simţit „pierdută şi singură” după ce a suferit un avort spontan în urmă cu 20 de ani şi că fiicele sale şi ale lui Barack Obama au fost concepute prin fertilizare in vitro, potrivit Associated Press. Michelle Obama face această mărturisire în autobiografia sa, “Povestea mea/ Becoming”, programată pentru lansare la nivel mondial pe 13 noiembrie. În acelaşi volum, Michelle Obama vorbeşte şi despre durerosul procedeu de stimulare a fertilităţii, care precede o astfel de concepţie. (Mediafax)
– „Cunoştinţele teoretice pe care le primesc (studenții, not.red.) în facultăţile din România sunt foarte solide. Sunt mult mai bune la inginerii care vin din România faţă de inginerii din alte părţi. Dar când vine vorba de partea practică, să pui mâna pe ceva, să proiectezi un sistem şi să-l faci să meargă, atunci de multe ori sunt probleme pentru că nivelul de dotare a laboratoarelor, interacţiunile dintre universităţi şi partea industrială sunt mai reduse. Şi ai nevoie de un timp mai îndelungat ca aceşti oameni să capete un spirit practic”, a spus cercetătoarea Cleopatra Căbuz. (Hotnews)
– În 1995, la Timișoara, era conceput primul copil din România prin procedura fertilizării in vitro. Daniel s-a născut în februarie 1996 și este astăzi un adult sănătos. La mijlocul anilor ’90, România a fost a 18-a țară din lume care folosea tehnica fertilizării in vitro. 23 de ani mai târziu, România este la coada Uniunii Europene în ceea ce privește atenția acordată acestei proceduri – este singura țară din UE care nu are o legislație în domeniu, iar abia din anul 2011 există un subprogram al Ministerului Sănătății care acordă ajutor financiar cuplurilor care au nevoie de această procedură, în condițiile în care un cuplu de vârstă reproductivă din șase are dificultăți în a obține o sarcină. (Hotnews)
– Guvernul va majora, prin Ordonanţă de Urgenţă, alocaţia de hrană pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ în cadrul programului pilot „Masă caldă în şcoli”, de la 7 lei la 10 lei, urmând ca bugetul total destinat proiectului să ajungă la 46,7 milioane de lei. (Adevărul)
– România va avea nevoie de 3,8 milioane de specialişti până în anul 2030, exact în domenii în care în prezent pregătirea este deficitară, iar şcoala nu produce suficienţi absolvenţi. Asta arată graficul de prognoză a aptitudinilor (skills forecast) al CEDEFOP, Centrul European pentru Dezvoltarea Învăţământului Vocaţional. Un exemplu de nevoie a pieţei muncii, necorelată cu piaţa educaţională de programe şi specializări, este cel al profesorilor. (EduPedu)
– Profesorii universitari și cercetătorii își pot evalua de acum înainte asociații din firme și șefii din proiectele europene, la concursurile pe post organizate de universități. Cel mai grav este că a fost scoasă interdicția ca evaluatorii să fi primit de la candidați “servicii sau foloase de orice natură”, în perioada examenului sau cu 5 ani înainte.
Aceste modificări la metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învăţământul superior au fost făcute ieri de către Guvernul Dăncilă. Amintim că Ministerul Educației nu mai are ministru plin deja de 40 de zile. (EduPedu)
Rubrica Sfaturi pentru mame este susținută de https://www.pantofioriveseli.ro/