Sfaturi pentru mame-avertizări în privința unei noi crize a vaccinurilor
– “O nouă criză a vaccinurilor va fi iminentă la începutul anului 2019 dacă nu se alocă fondurile necesare și nu se organizează urgent procedurile de achiziție de vaccinuri”, afirmă deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, într-o interpelare adresată Ministerului Sănătății pe tema situației stocurilor de vaccinuri și a acțiunilor instituției conduse de Sorina Pintea pentru a evita o nouă criză. Ministerul Sănătății nu a oferit niciun răspuns în urma acestei interpelări formulate pe 23 octombrie, în condițiile în care termenul pentru răspuns era 13 noiembrie. (Hotnews)
– Reacțiile adverse ale vaccinului antigripal. „Vaccinul antigripal este făcut dintr-un virus gripal ucis care constă în jumătate din virus – partea de care ai nevoie pentru a crea un răspuns imun. De asemenea este administrat în mușchiul mâinii, loc în care un virus nu merge în mod obișnuit. Așadar nu există nicio posibilitate să te îmbolnăvești dacă te vaccinezi”, a explicat medicul Andrew Pekosz de la Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health. Efectele adverse ale vaccinului antigripal sunt: inflamare, înroșire și durere în jurul vaccinului, dureri de cap, febră, greață, dureri musculare, scrie Unica.
– Un nou studiu arată o legătură clară între deficienţa de zinc şi apariţia autismului. Într-un studiu al cercetătorilor de la Stanford University School of Medicine se arată că zincul formează conexiunile sau „sinapsele” dintre celulele cerebrale care apar la începutul dezvoltării fătului printr-o „maşinărie” moleculară complexă codificată de genele de risc ale apariţiei autismului. „Autismul este asociat cu anumite variaţii de gene implicate în formarea, maturizarea şi stabilizarea sinapselor în timpul dezvoltării”, a precizat Sally Kim, autoarea principală a studiului. „Cercetarea noastră leagă nivelurile de zinc din neuroni – prin interacţiuni cu proteinele codificate de aceste gene – de dezvoltarea autismului”, adaugă cercetătoarea, scrie Descopera.
– Jumătate dintre părinţi plătesc fondul clasei şi fondul şcolii, deşi legea le interzice profesorilor să mai ceară bani. Mai grav este că astfel de fapte reprezintă doar un exemplu din corupţia largă care se manifestă în şcoli, reclamă Societatea Academică din România. Aceasta va lansa o aplicaţie prin care părinţii şi elevii vor putea să raporteze toate abuzurile. (Adevărul)
– Elevii de liceu au experimentat pe propria piele ce înseamnă să fii militar pentru 24 de ore în cadrul acţiunii „Săptămâna Cadeţilor” organizată de Ministerul Apărării Naţionale. Acţiunea a avut loc în mai multe colegii militare din ţară, dar şi la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, în perioada 22 octombrie – 14 noiembrie. (Adevărul)
– Primăria Sectorului 1 a premiat, miercuri, elevii care au obţinut 10 la Evaluarea Naţională şi la BAC, respectiv rezultate deosebite la olimpiadele internaţionale. Problema este că edilul din Sectorul 1, Dan Tudorache, nu a avut pe cine să premieze din rândul absolvenţilor de liceu deoarece tinerii nu mai sunt în ţară, în locul lor venind părinţii să preia distincţiile. Informaţia a apărut în spaţiul public în urma unei postări pe Facebook. (Adevărul)
Cele mai multe nașteri au loc în lunile iulie-august-septembrie, așa că cei mai mulți copii sunt concepuți în Postul Crăciunului. Asta arată cel mai amplu studiu făcut în România pe efectele regulilor religioase asupra concepției copiiilor, publicat în Revista Human Reproduction în septembrie 2015.
Rubrica Sfaturi pentru mame este susținută de https://www.pantofioriveseli.ro/