Sfaturi pentru mame
– Unul dintre cele mai cunoscute și răspândite modele pedagogice este educația Montessori. Aceasta are la bază chiar învățarea prin joacă și este caracterizată de autonomia copilului, lăsarea alegerilor la latitudinea sa, descoperirea lumii prin lucrul cu obiectele înconjurătoare, crearea de jocuri și povești, sub observația unui adult.
– În primele șase săptămâni de viață cel mic nu trebuie să intre în contact cu persoane bolnave, o eventuală febră a sugarului afectându-l pe acesta foarte tare, îngrijirea medicală fiind necesară.
– Nu îți nega propriile nevoi emoționale sub pretextul că prioritar este copilul. În timp, toate lucrurile mici se adună și ultimul lucru pe care ți-l dorești e să ajungi să regreți că ai sacrificat totul, iar copilul a devenit un adult care consideră că totul i se cuvine.
– Acordă o atenție deosebită momentului în care copilul îți vorbește.
– Împreună cu cel mic, puteți realiza experiențe culinare – amestecați ingredientele pentru „a vedea exact ce se întâmplă”. De asemenea, îl puteți implica și în amenajarea unor preparate pe un platou, îi veți dezvolta curiozitatea și îi veți stârni interesul. În plus, această activitate ar putea fi și o sursă de amuzament.
– Copii observă foarte rapid comportamentul adulţilor şi sunt suficient de inteligenţi încât să remarce atunci când aceştia greşesc. De altfel, modelul oferit de părinţi este principala sursă de inspiraţie pentru cel mic, mai ales la nivel comportamental. Aşadar, părinţii trebuie să le ofere celor mici credibilitate și să respecte, la rândul lor, regulile impuse în spațiul casei.
– Stimularea auzului se face la o vârstă fragedă cu ajutorul jucăriilor zornăitoare sau a celor care emit diverse sunete. Jocul cu instrumentele muzicale în miniatură este util în dezvoltarea auzului celui mic. Vorbește-i şi cântă-i copilului sau distrează-l cu jocuri prin care să emiți diverse sunete, pe care el să le poată recunoaște cu ușurință.
Rubrica Sfaturi pentru mame este susținută de https://www.pantofioriveseli.ro/