Sfaturi pentru combaterea constipației la copii
Termenul de „constipație”se referă la scaunele tari, uscate, dureroase şi greu de eliminat.
Numărul scaunelor pe care un copil sau un adult îl are pe zi nu determină faptul că acesta suferă sau nu de constipație.
Constipația la copii nu e tocmai ușor de suportat. Copilul trece brusc sau treptat la perioade de eliminare foarte dificilă a materiilor fecale, care produc atât dureri în timpul defecației, cât şi disconfort abdominal. De asemenea, constipația poate da la copii dureri de cap, respirație urât mirositoare, stări de irascibilitate şi oboseală.
Iată câteva sfaturi pentru combaterea constipației la copii
La copii, constipația temporară în timpul bolilor e adesea întâlnită. Mai ales atunci când boala e acompaniată de febră.
Starea generală de sănătate alterată prezintă un impact negativ şi asupra aparatului digestiv, ducând la diminuarea poftei de mâncare, constipație şi eventual vărsături. În această situație, pentru a combate constipația, cel mai bine este să-i oferi copilului lichide cât de des acceptă.
Constipația cronică e rar întâlnită la copii, însă dacă micuțul tău se confruntă cu această afecțiune trebuie să acorzi mare atenție alimentației pe care i-o oferi. Dar şi modului în care îl dirijezi spre practicarea diferitelor forme de mișcare.
Pentru a evita constipația, dă-i copilului alimente bogate în fibre. Fructe, vegetale, pâine integrală, cereale integrale care contribuie la deplasarea rapidă a materiei reziduale prin tractul digestiv.
Sucurile de fructe şi legume stimulează activitatea intestinelor. Prepară-i copilului piureuri din fructe. Suc de mere, pere, prune, struguri, ananas sau suc de spanac, pe care îl poți combina şi cu câteva feliuțe de castravete.
Prunele şi smochinele sunt ușor laxative. De aceea este indicat să i le introduci copilului în alimentație de câteva ori pe săptămână.
Iaurturile constituie o bună alternativă pentru reducerea constipației. Dacă celui mic nu-i place iaurtul simplu, fă-l mai gustos adăugându-i o linguriță de miere.
Atunci când copilul are dureri din cauza constipației, fă-i un masaj abdominal blând, cu mișcări circulare, ritmice, timp de câteva minute. De asemenea, pune-i comprese călduțe pe abdomen pentru stimularea intestinelor.
Pentru combaterea constipației, copilul trebuie să facă multă mişcare. Gimnastică, înot, plimbări, mers pe bicicletă etc., atât în aer liber, cât şi în sala de sport.
Constipația prelungită cu scaune dureroase la eliminare trebuie tratată prompt la copii. Pentru a evita eventualele complicații cauzate de reținerea materiilor fecale în intestin. În această situație, e obligatoriu să apelezi la sfaturile unui medic.
Medicul este cel care îţi poate recomanda un tratament cu laxative speciale pentru copii. Siropuri, supozitoare, ceaiuri. Tratament ce trebuie urmat timp de o lună de zile pentru ca micuţul să nu mai aibă dureri în timpul eliminării materiilor fecale.
Pe lângă laxative, purgativele contribuie la eliminarea violentă a scaunelor tari. Însă, ca în cazul laxativelor, acestea trebuie folosite doar la recomandarea medicului.
Acordă mare atenție alimentației şi formelor de mișcare pe care le practică copilul tău pentru a putea preveni neplăcerile cauzate de constipație.