Scoția, prima țară din lume care va oferi gratis elevilor produse de igienă feminină
Adeseori, lipsa accesului la produse de igienă feminină împiedică unele eleve să ajungă la școală. Aceste fete lipsesc astfel de la ore; iar altele renunță complet la educație.
Conform unui raport UNESCO, una din zece fete din Africa sub-sahariană lipsește aproximativ 20% din timpul dedicat orelor de școală din cauza menstrei și lipsei resurselor financiare pentru cumpărarea unor produse de igienă feminină.
Conform unor noi date ale organizației caritabile Planul Internațional, 45% din fetele din Scoția au fost nevoite să utilizeze alternative precum hârtia de toaletă, șosete și ziare pe perioada menstruației; din cauza faptului că nu-și permiteau să cumpere absorbante sau tampoane, informează CNBC.
Ceea ce înseamnă, potrivit unui sondaj efectuat de grupul Femeilor pentru Independență, că una din cinci femei din Scoția este în fiecare lună în incapacitatea financiară de a-și cumpăra produse pentru igiena intimă. Fapt ce are un impact extrem de negativ asupra igienei, sănătății și stării sale de bine.
Pentru ca această problemă să înceapă a fi rezolvată, Guvernul scoțian a aprobat o inițiativă prin care produsele de igienă feminină vor fi oferite gratis în cadrul școlilor, liceelor și universităților.
„Într-un stat atât de înstărit precum Soția, este inacceptabil ca cineva să nu-și poată permite să-și cumpere produse de igienă feminină. Sunt mândră că Scoția este prima țară din lume care adoptă această măsură. Investiția noastră de 5,2 milioane de lire sterline va face accesibile, într-un mod demn; produse esențiale celoor care au nevoie de ele; fapt ce va permite studentelor să se concentreze numai asupra studiilor lor”, a afirmat un oficial scoțian.
Conform consilierului Alison Evison, președinte al Convenției Autorităților Scoțiene Locale, un alt beneficiu adițional al acestui program va fi reducerea stigmatului din jurul subiectului menstruației.
„Menstruațiile fac parte din viața (unei femei, not. red.); dar ele nu ar trebui să fie o problemă de inegalitate sau compromis în cadrul calității vieții unei persoane; ori o distragere a atenției de la timpul petrecut în universitate”, a adăugat Susannah Lane, director al Departamentul de Relații Publice din cadrul Universităților Scoțiene.