Sarcină

Sarcina și suplimentele de vitamine prenatale

Sarcina și suplimentele de vitamine prenatale - revistamargot.ro

Când o femeie află că este însărcinată, grija pentru sănătatea ei și a viitorului copil este primordială. Anumite minerale și vitamine ar trebui să fie introduse în meniul zilnic al mămicii. Aceasta trebuie să se asigure că mănâncă foarte sănătos și că alege să mănânce, pe parcursul zilei, cât mai multe fructe și legume proaspete. Meniul unei femei însărcinate trebuie să îi asigure necesarul zilnic de nutrienți pentru dezvoltarea armonioasă a fătului.

Cei mai mulți medici recomandă mămicilor să ia vitamine pe întreaga perioadă a sarcinii și apoi pe timpul alăptării. Sunt și medici care cred că un regim alimentar echilibrat este suficient pentru ca o femeie să aibă toate vitaminele necesare sarcinii. Dar cele mai multe opinii autorizate sunt în favoarea suplimentului de vitamine.
Organismul unei femei însărcinate are nevoie de mai multe vitamine și minerale pentru a avea un bebeluș sănătos. Viitoarea mămică trebuie să fie conștientă că este aproape imposibil să asigure corpului în perioada de graviditate toate vitaminele necesare doar pe baza alimentației normale și tocmai de aceea, este necesar să apeleze la suplimente – susțin majoritatea medicilor. Vitaminele prenatale sunt asemănătoare multivitaminelor, însă formula lor este concepută special pentru nevoile viitoarei mămici. 

Acidul folic (folatul)

Chiar din ziua în care v-ati propus să rămâneți însărcinată, ar fi bine să luați acid folic. Acesta are un rol foarte important în formarea celulelor, mai ales a celulelor roșii. Aportul scăzut de acid folic crește riscul apariției defectelor de tub neural la făt, anemiei megaloblastice. De asemenea, un aport scăzut de acid folic poate determina naștere prematura sau chiar avortul.
Administrarea corectă a acestuia:  preconcepțional și în primele șase-opt luni de sarcină. Folatul sau acidul folic scade riscul de malformații la nivelul gurii, precum buza de iepure sau gura de lup. În plus, administrarea acestuia scade riscul unor boli de inimă și ajută la nidație.
Vitamina B12
O altă vitamină importantă în sarcină este vitamina B12, care trebuie să fie nelipsită în cazul în care viitoarea mămică este vegetariană. Femeile însărcinate au nevoie de o doză ceva mai mare de vitamina B12 pentru că fătul folosește o parte din rezervele mamei, atât în procesul de dezvoltare, cât și pentru a-și forma propriile rezerve. La naștere, bebelușul va avea un nivel mai ridicat de vitamina B12 decât mama.
Vitamina B6 
 
Cunoscută sub denumirea de piridoxină, vitamina B6 este un nutrient foarte important pentru organismul femeii însărcinate. Este foarte utilă în procesul lactației și are rolul de a diminua greața cauzată de sarcină. 
 
Carența de vitamina B6 poate determina dermatită, anemie sau neuropatie periferică. Medicii recomandă suplimente cu vitamina B6 în special gravidelor tinere și celor cu multe nașteri. 
 
Vitamina C
Gravidele fumătoare și cele care obișnuiesc să mai bea alcool în sarcină (deși acestea sunt interzise!) ar trebui să ia suplimente cu vitamina C. De asemenea, această vitamină este recomandată și femeilor care au avut mai multe sarcini. Medicii recomadă o doză zilnică de 50mg/zi. Atenție: dozele prea mari, peste un gram pe zi, ar putea afecta negativ dezvoltarea copilului.
Rolul vitaminei C este esențial în formarea colagenului, a cartilajelor, a oaselor, a sistemului nervos al fătului. De asemenea, are un puternic rol antioxidant, favorizând o bună imunizare a organismului.
Vitamina D
 
Pentru femeia însărcinată sau care alăptează, deficitul de vitamina D poate însemna un aport insuficient de calciu și fosfat atât pentru ea, cît și pentru bebeluș. Este o vitamină foarte importantă, care poate ajuta sistemul imunitar împotriva infecțiilor. Totodată, ajută la prevenirea diabetului zaharat și a unor forme de cancer.
Acest tip de vitamină este obținută de organism prin alimentație și prin sinteză, la nivelul pielii, sub influența razelor de soare. Mai mult, cercetatorii americani au făcut un studiu mai amplu, din care reiese că, în cazul unei gravide cu un nivel scăzut de vitamina D, durerile nașterii sunt mai mari.
Vitamina A
 
Această vitamină trebuie administrată cu atenție pe timpul sarcinii, pentru că ar putea face mai mult rău. În exces, vitamina A ar putea produce malformații fetale cardiovasculare sau hidrocefalie.
 
Când și cum trebuie luate vitaminele prenatale
Medicii recomandă ca anumite tipuri de suplimente să fie administrate de femeile care plănuiesc să rămână însărcinate. Administrarea lor trebuie să continue pe întreaga durată a sarcinii, dar și în perioada în care alăptează.
O idee bună este ca suplimentele prenatale să fie luate seara, înainte de culcare, pentru a evita greața. Este bine ca tableta sa fie luată după masa pentru că va fi tolerată mai ușor pe stomacul plin.
De asemenea, este foarte important ca femeile care au greață matinală să ia vitaminele, obligatoriu seara, pentru a evita eliminarea lor în eventualitatea în care vomită. 

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.