Sarcina şi mituri ce pot fi periculoase
De-a lungul timpului, în conştiinţa colectivă s-au adunat o groază de mituri în legătură cu perioada de sarcină şi copilul care creşte în pântecul mamei.
Deşi miturile sunt povestiri fantastice fără legătură cu realitatea, pentru unele persoane acestea reprezintă nişte legi nescrise. În special în comunităţile mai tradiţionaliste, femeile însărcinate pun preţ pe vorbele „din bătrâni”, despre ce este bine sau rău să se facă pe parcursul sarcinii.
Unele mituri nu sunt dăunătoare, singurul lor efect fiind să producă amuzament. De exemplu, se spune că gravida nu trebuie să ridice braţele deasupra capului, pentru că ar favoriza înfăşurarea cordonului ombilical în jurul gâtului bebeluşului. Sau că femeia care vrea un copil frumos trebuie să se uite în timpul sarcinii numai la lucruri ce bucură ochiul.
Altele însă pot avea influenţă negative, în cazul în care femeia însărcinată le crede adevărate şi se conformează lor.
- În sarcină trebuie să mânânci pentru doi.
Este poate cel mai cunoscut mit şi continuă să fie perpetuat, deşi transmite o idee profund greşită. În prezent, se ştie că sunt suficiente circa 300 de calorii în plus pe zi pentru o sarcină sanătoasă şi o dezvoltare armonioasă a bebeluşului. Un nivel mai ridicat de calorii ar putea duce la acumularea prea multor kilograme, cu toate riscurile ce decurg de aici: obezitate pentru mamă şi pentru făt, diabet gestaţional, hipertensiune arterială.
- Sarcina nu este o boală.
„Eşti doar însărcinată, nu şi bolnavă”, se spune. Iată un mit care promovează ideea că, în sarcină, te poţi comporta la fel ca şi înainte, deoarece nimic nu se schimbă. Starea de graviditate nu este într-adevăr o boală, dar reprezintă o condiţie specială a femeii. Organismul tău trece prin transformări majore, iar unele dintre acestea sunt ireversibile. Se impune ca femeia însărcinată să se îngrijească şi să se protejeze în mod deosebit. În afară de faptul că are în pântec un pui de om, a cărui responsabilitate o poartă, gravida prezintă o serie de vulnerabilităţi. Imunitatea sa poate fi periculos de scăzută, poate suferi de anemie, hipocalcemie, hipo sau hipertensiune arterială, infecţii urinare şi multe altele. Aşadar, un mit de ignorat şi precauţie maximă pentru viitoarele mămici!
- Sportul şi mişcarea fac rău.
Încetarea oricărei activităţi fizice în sarcină este un îndemn periculos. Femeia însărcinată are în continuare nevoie de mişcare şi poate practica chiar şi un sport, atâta vreme cât nu există contraindicaţii din partea medicului. Este dovedit faptul că 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi aduc beneficii deopotrivă femeii însărcinate şi fătului. Asigurarea unui tonus muscular bun, reducerea durerilor care apar în sarcină, prevenirea unor complicaţii asociate sarcinii şi diminuarea riscului de feţi mai mari decât vârsta gestaţională sunt numai câteva dintre acestea.
- Sarcina tratează boli.
Este şi aceasta o preconcepţie riscantă. Se spune că o femeie care rămâne însărcinată poate scăpa de anumite afecţiuni de care suferea înaintea instalării sarcinii. Este adevărat, în sarcină se pot ameliora unele probleme legate de dereglări hormonale: de exemplu, se reduc unele chisturi ovariene sau noduli de la sân, se reglează menstruaţia etc. Totuşi, sarcina nu vindecă boli cronice şi nu este un leac universal. Prezentarea la medic şi tratarea cu seriozitate a afecţiunilor este cea mai sigură cale de a preveni agravarea şi complicaţiile unor maladii serioase.
- Forma burţii şi intensitatea greţurilor indică sexul copilului.
Viaţa este plină de coincidenţe. Astfel se întâmplă să existe numeroase cazuri în care copilul să aibă tocmai sexul sugerat de cele două indicii. Este ceva pur întâmplător, deoarece, din punct de vedere medical, nu există vreo concordanţă între forma burţii gravidei, intensitatea greţurilor din sarcină şi sexul bebeluşului. Totuşi, multe femei consideră că o burtă rotundă şi joasă ascunde un băieţel, iar una „ţuguiată” în partea de sus, o fetiţă. În realitate, forma şi înălţimea burţii sunt influenţate de coordonate precum poziţia fătului sau de tonusul muscular şi uterin. În ceea ce priveşte intensitatea greţurilor, conform tradiţiei populare, femeia însărcinată care are greţuri matinale puternice ar urma să nască o fată, iar cea cu greţuri uşoare sau deloc, un băiat. Singura modalitate de a afla cu certitudine sexul bebeluşului este ecografia. Deşi, chiar şi aceasta mai dă erori câteodată.
- Arsurile la stomac sunt produse de părul copilului.
Începând din al doilea trimestru de sarcină şi mai accentuat din al treilea, îşi fac simţită prezenţa arsurile la stomac. Pot fi atât de supărătoare încât să taie pofta de mâncare şi să împiedice alimentaţia viitoarei mămici tocmai în acestă perioadă când bebe creşte foarte repede. Unele femei în vârstă susţin că arsurile apar când copilului îi creşte părul pe cap. De fapt acest simptom are două cauze concrete. Una are legătură cu presiunea exercitată de greutatea copilului asupra tractului digestiv. Pe măsură ce creşte, acesta împinge stomacul pentru a-şi face loc în abdomenul mamei. De aceea, acidul gastric urcă spre esofag tot mai uşor. Pe de altă parte, este vorba de nivelul crescut de progesteron. Acest hormon relaxează muşchii, pregătind organismul pentru naştere. Astfel, sunt relaxaţi, fără deosebire, toţi muşchii, inclusiv sfincterul de la intrarea în stomac. În consecinţă, alimentele şi acidul se întorc mult mai facil în esofag şi provoacă arsurile. Este indicat ca acest simptom să fie tratat cu antiacide permise în sarcină, pentru ca gravida să poată mânca suficient de bine.
- Burtă mare înseamnă copil mare.
Şi în această situaţie lucrurile sunt relative. Nu întotdeauna mărimea burţii este o garanţie a unui bebeluş bine dezvoltat. Pe de-o parte, aspectul burţii poate avea legătură cu constituţia gravidei. O femeie înaltă, cu un tonus muscular bun al abdomenului (de regulă, la prima sarcină), s-ar putea să aibă o burtă mai mică, dar bebeluşul său să fie unul mare. În schimb, la o femeie mică de statură, burta poate părea imensă, deşi copilul din pântec este unul micuţ, deoarece moşteneşte caracteristicile mamei. O burtă prea mare poate fi şi un semn de alarmă, pentru că ar putea indica, de exemplu, lichid amniotic în exces. De aceea, este important ca evoluţia copilului şi a sarcinii să fie evaluate după criterii medicale şi nu urmând indicii ale unor mituri periculoase.
- Berea (în special cea neagră) stimulează lactaţia.
Pe lângă faptul că orice băutură cu conţinut de alcool este total contraindicată în sarcină, nu există nicio legătură dovedită între consumul de bere şi cantitatea de lapte secretată de sân. Există însă ceaiuri pentru stimularea lactaţiei, care nu pun în pericol copilul, aşa cum o face alcoolul, fie el şi sub formă de bere. De asemenea, lactaţia mai poate fi influenţată pozitiv şi de alţi factori precum un nivel redus de stres, odihnă corespunzătoare, alimentaţie echilibrată şi o bună hidratare. Fără îndeplinirea acestor condiţii, consumul de bere are, cel mult, efect răcoritor.
Am demontat câteva mituri, dar mai sunt multe altele care pot alimenta îngrijorările şi îndoielile viitoarelor mămici. Nu este uşor să fii însărcinată, mai ales cu atâtea contradicţii în jur. Un motiv în plus ca miturile să fie folosite doar pentru divertisment.