De ce mama câștigă, uneori, mai mult decât tata? Este o situație tot mai des întâlnită în multe familii. „Nu este normal să se întâmple așa” – zic mulți a căror gândire se înscrie în linia tradițională, unde bărbatul este „capul familiei” și, în consecință, are un rol foarte important: acela de a-și întreține financiar soția și copiii. Între timp, societatea a evoluat, iar femeia a reușit să se impună pe piața muncii, păstrându-și poziția în cadrul vieții de familie. Un caz aparte îl au însă mamele singure, care sunt nevoite să suplimenteze veniturile.
Ce spun statisticile: România, țara cu diferențe salariale mici dintre bărbați și femei
O femeie care muncește în România câştigă, în medie, cu 5,2% mai puţin decât un bărbat, aceasta fiind cea mai redusă discrepanţă salarială din Uniunea Europeană – potrivit Eurostat, biroul de Statistică al Uniunii Europene.
Alte țări europene, cu cele mai mici diferenţe salariale dintre femei şi bărbaţi se întâlnesc în Italia, Luxemburg, Belgia, Polonia, Slovenia şi Croaţia. La polul opus, cu cele mai mari decalaje salariale dintre femei şi bărbaţi se află Estonia, Cehia, Germania, Marea Britanie şi Austria.
Specialiștii în piața muncii consideră că decalajul dintre salariile femeilor și cele ale bărbaţilor se explică prin faptul că la noi în tară există un cadru legislativ care reglementează foarte clar că, la muncă egală, plata trebuie să fie făcută egal, indiferent de sex.
Ce alte cauze stau la baza diferențelor salariale dintre femei și barbați:
Vârsta, educația, întreruperea carierei și numărul de ore lucrate – sunt principalele cauze care determină diferențe între salariul pe care îl câștigă femeile, comparativ cu bărbații. În general, femeile de azi sunt la fel de bine pregătite ca și bărbații, totuși s-a constat că diferențele dintre salariile femeilor și cele ale bărbaților cresc odată cu vârsta.
O altă cauză ar fi că femeile, în mod frecvent și pentru perioade mai lungi de timp, lucrează mai puține ore decât bărbații, și tind să-și întrerupă cariera. Acest lucru este determinat, în principal, de apariția copiilor. De obicei, atunci când apare o pauză (chiar și o perioadă de câteva luni), este afectat salariul.
Diferența dintre salarii este generată și de numărul de ore lucrate. Fiecare mamă mai are, în plus față de sarcinile de la serviciu, și alte sarcini de îndeplinit (printre care se numără: curățenia, gătitul, etc.), acestea fiind activități necuantificate și care nu sunt renumerate.
Bărbații nu au pauze de carieră, deși sunt nenumărate cauzele în care bărbații au concediu pentru creșterea copiilor. Toate acestea contribuie, în mod evident, la creșterea salariului pe care îl obține un bărbat.
Ce ar trebui să facă o femeie împotriva diferențelor salariale
Specialiștii de pe piața muncii au câteva recomandări pentru femeile care doresc să obțină salarii mai mari și să elimine, pe cât posibil, discrepanțele dintre salarii.
· Studii superioare
Fiecare femeie care își dorește un salariu mai mare, ar trebui să se asigure că are o educație, dar și o pregătire corespunzătoare jobului pe care și-l dorește. Studiile superioare aduc întotdeauna un plus de bani și, tocmai de aceea, este foarte important să aveți o diplomă pe care să o prezentați angajatorului.
· Alegeți joburi care se caută
Pentru un salariu atractiv, încercați să vă specializați în domenii căutate, care sunt mai bine plătite. De exemplu, dacă veți lucra în cercetare este posibil să câștigați mai puțin bani decât în IT.
· Joburile part-time
O metodă foarte bună de a suplimenta veniturile sunt joburile part-time. Multe mame aleg după naștre această variantă pentru a putea fi alături de cei mici.
· Eliminarea unor cheltuieli aferente locului de muncă
Locul de muncă să nu implice alte costuri suplimentare. De multe ori, o femeie poate cheltui o parte din salariu pe transportul la locul de muncă. În plus, și timpul de deplasare este mult mai mare și, tocmai de aceea, este indicat să nu faceți naveta și să existe un echilibru între muncă și viața persoanală. Unele companii mai mari oferă, de multe ori, facilități pentru îngrijirea copiiilor. În acest fel, puteți economisi banii pe care i-ați oferi unei bone, de exemplu.