Rutina minimală de îngrijire pentru proaspetele mămici
Singurul mare neajuns după venirea pe lume a lui bebe este faptul că nu prea mai ai timp pentru tine.
La început, acest lucru nu te deranjează foarte tare, întrucât orice clipă cu puiul tău pare magică. Apoi, îţi dai totuşi seama că te privezi de anumite lucruri care îţi influenţează starea de bine.
Nu îţi lipsesc doar odihna şi tonusul de dinainte, ci şi un răgaz decent pentru a-ţi îngriji corpul. Cele câteva minute pentru puţin machiaj şi o ţinută îngrijită devin deja o raritate.
Probabil te gândeşti că poţi rezista în acest fel pentru o vreme. Şi îţi imaginezi că problema va persista doar temporar, până când bebe mai creşte puţin.
Ei bine, de obicei, nu. Şi când micuţul tău va fi toddler, preşcolar şi chiar preadolescent te vei confrunta cu aceeaşi lipsă de timp pentru tine.
De aceea, este preferabil să te adaptezi la noua situaţie şi să deprinzi o rutină minimală de îngrijire. Aceasta nu este esenţială doar pentru aspectul tău, ci şi pentru sănătatea ta în general.
Câteva sugestii pentru noua ta rutină de îngrijire
▪ Duşul matinal
Dimineţile unei mame de nou-născut sunt extrem de grele. Oboseala şi lipsa somnului de peste noapte se resimt mai ales în primele ore ale zilei.
Adică tocmai atunci când sunt atâtea de făcut. Nu este de mirare că multe mămici ajung la miezul zilei în ţinuta de noapte şi cu o escapadă de numai câteva minute în camera de baie.
Tonusul tău va fi altul dacă, dimineaţa, îţi acorzi măcar 10 minute pentru un duş revigorant. Ai şanse să găseşti acest interval înainte de trezirea lui bebe, după alăptatul de dimineaţă (când cel mic este liniştit ori mai doarme puţin) sau înainte ca soţul să plece la serviciu. Schimbându-te şi în nişte haine drăguţe de zi (evident tot comode), te vei simţi mai pregătită să înfrunţi o nouă zi solicitantă alături de bebe.
▪ Hidratarea pielii
Aplicarea unei creme de faţă nu durează mai mult de un minut şi face minuni.
Mai ales că, după naştere, tenul nu mai arată la fel de bine ca în timpul sarcinii. Alege creme cu efect multiplu (hidratare, iluminare, protecţie solară, antirid etc.) pentru a compensa lipsa utilizării altor produse de îngrijire. Când ai ocazia să faci un duş mai lung, aplică rapid cu degetele şi o mască hrănitoare pentru ten.
Aplicarea laptelui de corp este ceva mai complicată, în sensul că necesită mai mult timp. Însă, dacă reuşeşti să foloseşti laptele de corp măcar de două ori pe săptămână, tot este bine. Vei preveni senzaţia de piele uscată şi aspectul acesteia va fi unul net îmbunătăţit.
▪ Pieptănarea şi îngrijirea părului
După naştere te surprinzi de nenumărate ori cu părul răvăşit şi neîngrijit. În plus, eşti nevoită uneori să amâni spălarea lui. Această situaţie înrăutăţeşte şi mai mult problemele părului, care suferă transformări nedorite în primele luni post partum – accentuarea pierderii firelor de păr, subţierea firului, uscarea sau, dimpotrivă, îngrăşarea excesivă a scalpului etc.
Chiar şi în situaţia în care îţi ţii mai tot timpul părul strâns, nu sări peste pieptănarea sa regulată. Adoptă o tunsoare care îţi permite să îl speli cât de cât la timp. Alege totodată şi un şampon adecvat. Nu recurge decât ocazional la şamponul uscat. În cazul în care nu ai timp pentru balsam sau pentru un leave-in hrănitor, optează pentru un şampon 2 în 1.
▪ Machiaj rapid cu 5 produse
Nu este absolut necesar, dar, dacă te consideri o persoană cochetă, ştii cât de mult contează pentru starea ta de spirit.
Ca să îţi fie mai simplu, ţine la îndemână o mică trusă de machiaj cu câteva produse esenţiale.
De exemplu: un fond de ten lejer, o pudră uşor de aplicat, un blush sau o pudră bronzantă, un ruj în culoarea preferată şi, eventual, un rimel cu dublă întrebuinţare – pentru gene şi sprâncene.
Nu vei obţine cel mai profesionist machiaj, însă vei reuşi să ai un look fresh.
▪ Demachierea şi curăţarea tenului
Caută măcar un minut seara pentru îndepărtarea impurităților adunate pe parcursul zilei.
Serveţelele demachiante fac această procedură destul de uşoară şi rapidă.
Nu reprezintă chiar formula ideală, dar pot fi completate cu succes de un gel de spălare a feţei de calitate sau de apa micelară.
Probabil nu mai ai energie şi pentru aplicarea unui tonic. Nu strică totuşi să ţii şi acest produs la vedere.
▪ Îngrijirea mâinilor
Pielea mâinilor tale este destul de solicitată în primii ani de viaţă ai micuţului. La fel şi unghiile.
Tot timpul este ceva de clătit, de curăţat, de pregătit etc.
În plus, te speli mai mereu pe mâini pentru a preveni îmbolnăvirea celui mic.
Ziua nu prea are rost să aplici crema de mâini. Mai mult ca sigur o vei îndepărta înainte de a-şi fi făcut efectul.
Dar, la finalul zilei, când ştii că lucrurile se liniştesc măcar pentru câteva ore, poţi folosi o cremă emolientă cu absorbţie rapidă.
▪ Hidratatea organismului
Nu ştiu de cât timp dispui pentru a te alimenta corespunzător în perioada aceasta.
Dar partea cu hidratarea sigur îţi poate reuşi. Îţi reamintesc că deshidratarea accentuează starea de epuizare şi dă numeroase simptome neplăcute.
Deci trebuie să o eviţi pe cât posibil. Pune mereu în preajma ta (inclusiv în camera lui bebe) un pahar cu apă sau cu un suc cât mai sănătos.
Alege nişte fructe care îţi plac şi care pot fi mâncate din mers. Ţine-le tot aşa la îndemână, gata spălate.
Dacă le laşi în frigider, aproape sigur uiţi de ele. Salatele, supele, ciorbele contribuie şi ele la hidratarea organismului. Încearcă să le păstrezi în meniul tău zilnic.
Ar mai fi şi alte lucruri care ţin de starea ta de bine. De exemplu:
- Odihna picioarelor. Oricând ai ocazia să stai întinsă, aşează-ţi picioarele mai sus decât restul corpului. Astfel, favorizezi circulaţia venoasă, atenuezi tensiunea acumulată în picioare şi în talpi şi reduci edemele.
- Evitarea poziţiilor solicitante pentru spate. Statul prelungit în picioare, poziţia în care schimbi scutecul sau alăptezi, ridicarea bebeluşului de nenumărate ori pe zi – toate îţi afectează coloana. De evitat nu poţi să le eviţi pe deplin. Încearcă totuşi să îţi corectezi cât mai des postura şi să combaţi poziţiile vicioase pentru coloana vertebrală.
- Efectuarea de exerciţii. Ştiu. De cele mai multe ori eşti prea obosită pentru aşa ceva. Însă, măcar din când în când, 10-15 de minute de exerciţii simple, dar eficiente, îţi vor îmbunătăţi tonusul şi nivelul de energie.
- 30 de minute de nimic. Da. Acest lux de a nu face nimic şi de a fi doar cu tine însăţi are un efect nemaipomenit. Când bebe doarme un somn liniştit peste zi sau îl scoate soţul la plimbare în cărucior, te poţi bucura de aşa ceva. Vei vedea cât de binevenit este acest moment de respiro numai al tău.
În orice caz nu te simţi vinovată când îţi acorzi un răgaz sau faci ceva care îţi place. Nu uita complet de tine şi adaugă la această listă acele lucruri care te ajută să te simţi bine.
Ai nevoie şi de aşa ceva pentru a fi o mamă bună pentru copilul tău.