Sarcină

România, țara din UE unde trăiesc cele mai multe mame minore

România, țara din UE unde trăiesc cele mai multe mame minore - RevistaMargot.ro

Copii care nasc copii. Este o realitate în România, unde sunt tot mai multe mame minore de la an la an. Numărul nașterilor în rândul adolescentelor, dar și numărul avorturilor făcute de fete care nu au împlinut 18 ani este alarmant.

Din nefericire, mulți nou-născuți ai tinerelor mame sunt abandonați în maternitate. În România au loc mai multe naşteri în adolescenţă decât în state sărace precum Rwanda, Albania, Botswana, Burundi, India. Specialiştii susțin că o astfel de situație ar putea fi evitată dacă în şcoli s-ar preda educaţie sexuală.

Problemele cele mai mari sunt în rândul fetelor între 10 şi 15 ani, vârste la care sarcinile sunt riscante, iar rata mortalităţii e foarte mare.

Medicii atrag atenția asupra problemelor care apar atunci când viitoarea mămică este minoră:

    • Risc crescut de avort.
    • Exist studii care indică un procent mai mare de probleme comizomiale la fătul unei mame minore.
    • Abandon social. Multe mame minore abandonează şcoala pentru a-şi creşte copiii, ele însele sunt abandonate de către familie.
    • Dificultatile de integrare socială. Din cauze abandonului școlar, apartenenței la clase sociale defavorizate, multe dintre mamele minore nu au posibilitatea de a fi integrate în câmpul muncii.

Potrivit statisticilor, în România, anual, peste 8.500 de mame minore dau naștere; de asemenea, peste 40.000 de copii sunt abandonaţi, iar alți 300.000 de bebeluși sunt lăsaţi în grija rudelor.

Aceste cifre plasează țara noastră pe primul loc, în UE, în ceea ce privește numărul adolescentelor care devin mame. România este urmată de Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Letonia.

Organizația internaţională „Salvaţi Copiii” a dat publicității raportul „Copilării furate”, potrivit căruia, în fiecare an, în România aproximativ 700 de fete devin mame înaintea vârstei de 15 ani. În România, au loc 34 de naşteri la 1.000 de adolescente. Aproximativ jumătate dintre gravidele minore din mediile defavorizate nu au fost, pe timpul sarcinii, la niciun control ginecologic.

Datele organizației Salvați Copiii România, obținute în urma unei anchete sociologice de teren, arată că șase din zece mame adolescente nu au avut niciodată acces la informații privind sănătatea reproducerii sau educației sexuale, iar șapte din zece nu au beneficiat niciodată de planificare familială.

Absența unei îngrijiri adecvate a sarcinii nu afectează însă, doar mama, cât mai ales nou-născutul: patru din zece adolescente care devin mame au născut prematur, o pondere de patru ori mai mare decât în rândul mamelor majore incluse în eșantion.

De ce se întâmplă acest lucru?

Din cauza lipsei educației sexuale în școli. Sărăcia este o altă cauză a acestui fenomen, dar și emigrarea, mulți copii fiind lăsaţi în grija rudelor – susțin reprezentații organizației Salvaţi Copiii România.

În școlile din România, informațiile despre educație sexuală se regăsesc în materia Educație pentru sănătate – un curs opțional care poate fi inclus în programa elevilor doar dacă administrația școlii ia această decizie împreună cu părinții (în clasele V-VIII) și cu elevii (în cazul liceului).

De altfel, în urmă cu trei ani, Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale şi culturale a cerut României să ia în calcul urgent o strategie naţională, prin care să se asigure accesul la educaţie sexuală şi consiliere a tinerelor și a adolescentelor de la noi din țară.

Care este situația în alte țări

Numărul minorelor însărcinate variază de la o ţară la alta, în funcţie de factori sociali, economici, dar şi personali. La nivel global, aceasta se situează între 143 de cazuri la 1.000 de naşteri, în zonele sub-sahariene, şi 2,9 la 1.000 în Coreea de Sud. Cele mai mari rate în ţările dezvoltate se înregistrează în SUA şi Marea Britanie.

Cea mai mica rată a mamelor minore se înregistrează în țările unde s-a dezvoltat o strategie clară privind educația sexuală a adolescenților și tinerilor. Astfel, în Suedia, datele arată că 7 din 1.000 de mame sunt minore. Autoriățile din Stockholm au aplicat un program naţional de educaţie sexuală încă din 1956. De la 14 ani, elevii primesc gratuit prezervative.

În Franţa se înregistrează 9 mame minore la 1.000 de naşteri. În 1973 a fost introdusă educaţia sexuală în toate şcolile. Programa şcolară include între 30 şi 40 de ore de educaţie sexuală.

În Europa, doar două state prezintă o situaţie relativ mai gravă, în afară de România. Este vorba despre Bulgaria şi Georgia.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.