Mâncarea sănătoasă este primul pas pentru o viață lungă și fără probleme. Hipocrate, care a trăit 104 ani, spunea: „Cu cât ne hrănim mai mult şi mai bine, cu atât ne dărâmăm viaţa mai repede“. Tocmai de aceea, trebuie să fim în permanență atenți la ceea ce punem în farfurie.
Copiii au nevoie, de asemenea, de o alimentație echilibrată și foarte sănătoasă, deși mulți părinți spun că acest lucru este aproape imposibil într-o lume a „E-urilor” și a conservanților. Cea mai bună cale de a mânca legume și fructe sănătoase este de a avea propria grădină, dacă acest lucru este posibil. Copiii ar trebui să participe și ei la cultivarea și îngrijirea legumelor. De exemplu, tentația unui copil de a mânca o roșie pe care a cultivat-o singur va fi astfel mult mai mare.
Potrivit unui studiu recent, în peste 400 de produse child-friendly, special create pentru copii, au fost descoperite cantități mari de grăsimi, sare și zahăr, dar și conservanți. Acestea au un efect negativ asupra sănătății și dezvoltării celor mici: agitație, lipsa de concentrare, hiperactivitate, etc. Cu toate acestea, nu este foarte ușor să îi faci pe copii să mănânce sănătos și echilibrat.
Reguli pentru o alimentație corectă:
- Nu săriți peste micul dejun. Psihologii spun că este foarte important ca fiecare copil să fie obișnuit de mic să mănânce dimineața, pentru ca să își păstreze acest obicei toată viața.
- Încurajați-l pe cel mic să bea apă. Este cea mai bună modalitate de a potoli setea copilului. De asemenea, sucurile și nectarurile de fructe trebuie să fie consumate cu moderație. Evitați sucurile pe care le găsiți în comerț, chiar dacă producătorii spun că sunt 100% naturale (citiți cu atenție procesul de fabricație).
- Copilul trebuie să mănânce regulat. Mesele principale trebuie să fie în familie, în așa fel părinții să petreacă mai mult timp cu cei mici.
- Copilul nu trebuie să mănânce repede. Medicii spun că durează aproximativ 20 de minute ca mesajul transmis de stomac (cum că este sătul) să ajungă la creier.
- Introduceți în permanență în alimentația copilului alimente noi. Este foarte posibil ca nu toți copiii să accepte acest lucru, dar părinții îi pot explica că acesta este un semn foarte bun că ei se fac mari.
- Învățați copilul să mănânce legume și fructe proaspete, care să îi asigure vitaminele și nutrienții necesari unei vieți sănătoase.
Obezitatea infantilă – una dintre bolile secolului XXI
Foarte multi medici atrag atenția asupra creșterii obezității la copil, ca primă reacție la o alimentație nesănătoasă. Orice părinte ar trebui să fie conștient de faptul că, în mod normal, kilogramele nu trec odată cu vârsta, iar obezitatea reprezintă o problemă la care nu s-a găsit, deocamdată, vreo soluție.
Ca și la adulți, obezitatea se asociază frecvent cu alte boli cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiune arterială, colesterol mărit, etc. Cei mai mulți părinți neglijează aceste aspecte grave și se concentrează mai mult pe impactul estetic și social pe care îl au kilogramele în plus. Un copil trebuie să învețe să mănânce în primul rând sănătos, este modalitatea care îl ferește de multe boli.
Potrivit statisticilor, în România, un copil din doi are probleme cu greutatea, iar în cazul a trei din patru boli, obezitatea a devenit un factor de risc. Totuși, aceste cifre nu îi sperie foarte tare pe părinți – spun nutriționiștii. Din alimentația multor copiii, nu lipsesc ciocolata, prăjiturile în exces si produsele fast-food.
Ce alimente sunt dăunătoare
Sunt foarte multe tentații pentru cei mici, însă nu toate sunt sănătoase. De exemplu, din alimentația copilului ar trebui să lipsească mezelurile. Acestea conțin sodiu și nitrați, iar textura și modul în care sunt pregătite îngreunează digestia. În plus, multe mezeluri conțin conservanți care sunt cancerigeni sau pot favoriza bolile de inima, diabet sau cancer la colon. Nutriționiștii recomandă carnea de curcan sau de vită ca un înlocuitor mult mai sănătos al mezelurilor. Căutați un producător local sau apelați la rudele de la țară, pentru a fi siguri că sursa este sigură.
Pe lista alimentelor nesănătoase figurează și jeleurile ori bomboanele „fructate”, care conțin arome artificiale și coloranți care în pericol sănătatea celui mic. Părinții trebuie să se uite cu atenție pe etichetele produselor pe care le cumpără și le oferă copilului.
În aceeași categorie, a alimentelor nesănătoase, se află și iaurturile cu fructe, care conțin amidon din porumb modificat genetic, dar și o cantitate prea mare de zahăr. Totodată, iaurturile cu fructe conțin sorbatul de potasiu, un conservant dăunător și periculos pentru sănătate.
Cartofii prăjiți sunt preferații copiilor, dar sunt foarte dăunători. Pot crește nivelul de colesterol, fiind bogați în calorii și grăsimi. Consumați în exces, cartofii prăjiți determină obezitate și cresc riscul apariției unor boli de inimă, diabet și accidente vasculare cerebrale. De altfel, evitați să îi dați copilului să mănânce prăjit. Uleiurile și alte lipide încinse prelungesc digestia, irită stomacul, conduc la formarea unor compuși chimici care se elimină greu din organism și chiar favorizează apariția cancerului.
Din alimentația copilului trebuie să lipsească zahărul. Acesta trebuie înlocuit cu miere, sirop de arțar sau de agave. Zahărul alb este un produs industrial, care nu aduce niciun beneficiu. Din contră: este dăunător sănătății. Este bogat în fructoză, care poate suprasolicita ficatul, cauza rezistența la insulină (primul pas spre diabet), produce cancer, sau provoca dependență (cauzează o eliberare masivă a dopaminei în creier).
Alimentația sănătoasă – o prioritate a femeii însărcinate
Preocuparea pentru mâncare sănătoasă ar trebui să existe permanent, în special când femeia este însărcinată. Fătul trebuie să primească nutrienții necesari unei dezvoltări sănătoase și, tocmai de aceea, viitoarea mămică ar trebui să mănânce pe cât posibil produse naturale și să evite alimentele care conțin conservanți, E-uri sau alte substanțe dăunătoare.
În timpul sarcinii, alimentația trebuie să fie bogată în fructe și legume proaspete. Trebuie evitate produsele preparate prin prăjire, sau cele care conțin grăsimi și zahăr.