Educație

Resurse educaţionale pentru cei mici

Resurse educaționale pentru cei mici - revistamargot.ro

Copiii zilelor noastre au posibilitatea să îşi extindă cunoştinţele şi abilităţile prin intermediul unor instrumente inovative, care pot fi accesate cu uşurinţă graţie generosului internet.

Acestea prezintă avantajul interactivităţii, cât şi al modului deosebit de atractiv în care sunt oferite.

1.RESURSE PENTRU LECTURI

PC-ul sau tableta nu trebuie privite ca obstacole în calea cultivării copiilor prin lectură, ci dimpotrivă ca alternative mai tentante de a citi chiar şi la vârsta copilăriei. Dovadă că platformele virtuale cu conţinut literar pentru copii au destul de mult succes. Pe aceste site-uri există o colecţie bogată de poveşti, poezii, ghicitori, fabule, scenete şi alte resurse educaţionale de acest fel.

www.povesti-pentru-copii.com

Este un spaţiu virtual unde pot fi citite cele mai îndrăgite poveşti ale copilăriei, scrise de autori ca Fraţii Grimm, HC Andersen, Ion Creangă, Petre Ispirescu, Ioan Slavici, Mihai Eminescu şi mulţi alţii. Unele poveşti sunt disponibile şi în varianta video sau audio. Tot aici se găsesc poezii, fabule, ghicitori sau scenete.

www.cutiutafermecata.ro

Pe acest site poate fi accesată o amplă colecţie de poveşti din literatura autohtonă şi universală, în variantele de citit sau audio. Copiii găsesc pe cutiutafermecata şi numeroase poezii, grupate în funcţie de teme sau autori.

www.anidescoala.ro

O platformă educaţională pentru copii, părinţi şi profesori, aceasta găzduieşte poveşti de totul felul din literatura română, poveşti nemuritoare şi poveşti cu tâlc.

www.roli.ro

Roli este un portal vesel ce abundă în culoare şi poveşti frumoase şi pline de învăţăminte.

2.FIŞE ŞI PLANŞE DE LUCRU

De la nivel de grădiniţă până la ultimele clase de liceu, aceste instrumente de învăţare sunt extrem de practice. Numeroase platforme oferă fişe de lucru pentru diverse discipline de studiu, destinate copiilor de vârstă şcolară sau preşcolară.

www.didactic.ro

Didactic.ro este comunitatea dascălilor din România şi cel mai mare portal de resurse educaţionale din ţară. Peste 10.500 de fişe de lucru sunt postate în acest spaţiu virtual.

www.educaţiecopii.ro

În secţiunea Fişe de lucru a acestei platforme, sunt disponibile o multititudine de fişe de lucru pentru şcolari de toate vârstele (clasele pregătitoare şi I-XII). Româna, matematica, limbile franceză şi engleză se numără printre disciplinele pentru care se pot descărca de aici fişe de lucru.

www.matematicadistractiva.net

Un site foarte util şi uşor de folosit, care îşi propune să-i înveţe pe copii matematică într-un mod distractiv şi interactiv. Testele şi fişele de lucru se adresează micuţilor de până la clasa a III-a.

www.piticlic.ro

De la această adresă pot fi descărcate două programe gratuite pentru copii – Citit-scris pentru clasa I și Citit-scris pentru clasa II. Având forme interactive, acestea înlesnesc, sub pretextul unor jocuri într-o lume fantastică, iniţierea celor mici în tainele cititului, scrisului şi comunicării.

3. DE COLORAT

Cartea de colorat nu şi-a pierdut încă farmecul, însă acum copiii pot să umple de culoare imagini dintre cele mai diverse apelând şi la instrumentele electronice.

www.primiiani.ro

Circa 5000 de planşe de colorat sunt stocate pe această platfomă. Copiii îşi pot printa de pe primiiani desenele preferate, pentru ca apoi să le coloreze clasic pe hârtie. Site-ul dispune şi de motor de căutare, astfel încât găsirea planşei dorite să fie mai uşoară.

www.cutiutafermecata.ro

Secţunea „Colorează online” a acestui site cuprinde o listă întreagă de opţiuni, începând de la animale sau fructe până la personaje din desene animate şi prinţese.

www.roli.ro

Nu mai puţin de 140 de pagini cu Jocuri şi cărţi de colorat sunt disponibile pe această platformă, grupate pe diferite secţiuni. Preferatele copiilor sunt dinozaurii şi fluturii.

www.anidescoală.ro

Pentru cei care preferă să descarce desenul şi apoi să-l tipărească pentru a-l colora pe hârtie, acest site oferă mai multe planşe de colorat cu animale, personaje din desenele animate, prințese, cavaleri, anotimpuri şi multe altele.

4.JOCURI EDUCATIVE

Anumite jocuri online îi ajută pe cei mici ca, într-un mod amuzant şi plăcut, să îşi consolideze cultura generală sau să îşi probeze diferite abilităţi.

www.jocuri-friv.ro

Este o bibliotecă online pentru copii şi tineri, însumând peste 24.000 de jocuri online. Învaţă engleza la fermă, Insula Academiei, Oraşele Angliei, Matematica cu bule, Harta României sunt doar câteva dintre miile de jocuri educative de pe acest site.

www.roli.ro

În afară de jocurile distractive şi cu aventuri, pe roli există o mulţime de jocuri de logică şi perspicacitate: jocuri de construit, jocuri de inteligenţă, jocuri pentru testarea memoriei etc.

www.cutiutafermecata.ro

Şi cutiutafermecata conţine o colecţie interesantă de jocuri ca Descoperă Europa, Descoperă America, Descoperă Australia etc., Ghiceşte numărul sau populara Spânzurătoare.

www.didactic.ro

Cel mai mare portal de resurse educaţionale din ţară are şi o secţiune de jocuri educaţionale, care ajută copiii de clasele I-III să înveţe prin joacă.

5.MANUALE

La ora actuală, elevii învaţă după manuale cu conţinut mai mult sau mai puţin calitativ, motiv pentru care se desfăşoară în prezent o consultare publică vizavi de Legea manualului şcolar. Manualele şcolare aprobate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare pot fi vizualizate în format digital la adresa www.manuale.edu.ro.

Internetul poate fi aşadar un bun furnizor de resurse educaţionale, cu condiţia ca selecţia acestora să fie una foarte riguroasă. De aceea, părinţii trebuie să se documenteze temeinic pentru a-şi îndruma corect copiii spre acele resurse valoroase, capabile să le compleze cu succes cunoştinţele primite în sistemul educaţional convenţional.

Distribuie:
1 comment
  1. anda_elena 5 ianuarie, 2018 at 20:43 Răspunde

    Toate-s utile, dacă le folosim cu cap și dacă le trecem printr-un filtru al nostru. Copiii de astăzi sunt ai noilor tehnologii – și nu vor fi altfel, dacă ne vom pune noi mâinile la ochi! Așa că mai bine intrăm cu ei în marea provocare și îi învățăm să folosească (și) cu folos tastatura! 🙂

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.