Reguli generale ce trebuie respectate de mame și persoanele care îngrijesc copii
Sa fii părinte este, poate, una dintre cele mai grele meserii din lume. Un copil trebuie crescut cu dragoste și răbdare, însă atât părinții, cât și celelalte persoane care îl îngrijesc pe cel mic trebuie să respecte reguli clare, pentru a-l proteja pe micuț și pentru a-l ajuta să crească într-un mod cât mai sănătos. Chiar din ziua în care îl aducem acasă de la maternitate, el are nevoie de o atenție specială, deși acest lucru presupune uneori un efort semnificativ din partea părinților sau a altor persoane care se ocupă de îngrijirea celui mic.
Atitudinea trebuie să fie una prietenoasă și deschisă, iar tonul să fie unul cald. Tonul trebuie însă să fie unul ferm, din care cel mic trebuie să înțeleagă ce trebuie făcut. Este important ca această tonalitate să fie menținută și în situațiile de criză, când cel mic plânge sau este neascultător. Nu e necesar ca părintele să țipe pentru ca să fie ascultat de copil.
Comportamentul unui părinte (sau al persoanei care se ocupă de îngrijirea celui mic) este foarte important, ținând cont de faptul că orice copil are ca model persoanele din jur. Adultul trebuie să aibă de asemenea un comportament civilizat pentru a deveni un exemplu demn de urmat.
Responsabilitatea este o altă regulă de care trebuie să ținem cont în creșterea și educarea unui copil. Trebuie să fim conștienți de potențialele pericole la care se expun cei mici, să îi învățăm, în funcție de vârstă, să se ferească de ele. Totodată, trebuie să fim atenți la orice detaliu referitor la cel mic, iar orice schimbare de comportament ar trebui analizată cu atenție și corectată.
Totodată, atât părinții cât și celelalte persoane care se implică în creșterea micuților, ar trebui să respect câteva reguli clare de igienă:
- Să fie persoane sănătoase, să nu aibă boli infectioase (rubeolă, rujeolă, gripă, hepatita A, etc.)
- Să poarte haine curate. Atenție la hainele cu care veniți de afară: acestea pot purta numeroși viruși, în special dacă ați călătorit cu mijloacele de transport în comun sau veniți din locuri aglomerate
- Să se spele pe mâini înainte de a veni în contact cu cel mic
- Să nu sărute copilul pe gură sau pe mânuțe, deoarece acesta este tentat să își bage mâinile în guriță și există riscut transferării microbilor.
- Să folosească prosoape separate de cele ale copilului
- Să nu se fumeze în apropierea celui mic sau în camera în care se află copilul
- Casa trebuie să fie curată și aerisită. Evitați să folosiți substanțele chimice pentru curățarea camerei copilului
- nu purtați parfumuri pentru a evita alergizarea copilului
- mențineți-vă curățenia corpului
- în cazul unor leziuni ale mâinilor este recomandată purtarea mânuilor de unică folosință
În cazul în care părinții trebuie să meargă la serviciu și nu au cum să se ocupe exclusiv de creșterea copiilor, aceștia apelează la alternative, cum ar fi bunicii sau bonele.
Reguli pentru bunici
Mulți părinți sunt ajutați de bunici în creșterea celor mici. Ajutorul lor este de neprețuit, însă nici bunicii nu ar trebui să uite că trebuie să respecte, la rândul lor, anumite reguli. De cele mai multe ori, bunicii au o bună capacitate de a intra în rolul parental. Ei participă activ în viața celui mic: îl duc la gradiniță, la scoală sau la alte activități, merg în parc, se joacă alături de copil, fac lecțiile împreună.
Bunicii trebuie să fie conștienți de faptul că au apărut metode moderne de creștere și educare a copiilor și tocmai de aceea, ar trebui să fie deschiși și cooperanți cu părinții copiilor. Bunicii trebuie să fie conștienți că nu au dreptul să preia controlul în creșterea copiilor, să nu corecteze modul în care părinții se implică în creșterea și educația celui mic. Atât părinții, cât și bunicii trebuie să ajungă la un consens, chiar dacă nu au acelasi păreri referitoare la creșterea și educarea unui copil. În caz contrar, cel mic devine confuz.
Se spune că bunicii au mai multă răbdare cu cei mici, poveștile sau întâmplările povestite de bunici nu au egal, iar copiii le savurează la maxim.
Cum ne alegem bona
Alegerea unei bone este un moment destul de dificil pentru părinți. Persoana care urmează se se ocupe de cel mic trebuie să aibă anumite calitați:
- Să empatizeze cu cel mic și să fie plăcută e aceasta
- Să fie o persoană echilibrată emoțional
- Să fie o persoană sănătoasă
- Să aibă experiență în creșterea și îngrijirea copiilor
- Să fie responsabilă și matură
Indiferent de cine vă ajută să creșteți un copil, țineți cont de una dintre regulile de bază: încercați să aveți un copil fericit. Educați-l cu dragoste, pentru că iubirea îl formează și creeză valori de viață corecte și echilibrate.