Fiecare copil este oglinda familiei în care trăiește. Cel mic trebuie crescut cu dragoste, într-un mediu prietenos, curat și sănătos, care să îl ajute să crească frumos. Locuința cu unul sau mai mulți copii trebuie să fie, în primul rând, una foarte curată, chiar dacă cei mici nu reușesc întotdeauna să mențină ordinea și curațenia. Tocmai de aceea, părinții și celelalte persoane care trăiesc în casă trebuie să respecte reguli foarte clare de igienă a casei.
Locuința bebelușului ar trebui pregătită din timpul sarcinii
Chiar dacă cel mic se află în burtica mamei, pregătirile pentru un nou membru al familiei ar trebui să înceapă cu o mai bună organizare a casei în care va locui. Foarte mulți părinți pregătesc camera bebelușului, o zugrăvesc și cumpără mobilier nou. Pregătirile trebuie să aibă în vedere dezinfectarea locuinței, eliminarea oricăror substanțe sau elemente de mobilier care ar putea pune în pericol siguranța celui mic.
De asemenea, ar fi bine să sortați obiectele, să renunțați la cele pe care nu le mai folosiți, să aruncați lucrurile foarte vechi și să dezinfectați zonele mai putin acccesibile ale casei. Pe masură ce locuința va fi mai curată și organizată, puteți avea timp pentru a pregăti camera bebelușului.
Designerii recomandă și organizarea unui loc special pentru alăptat: ar putea fi un fotoliu sau o canapea mai micuță, așezată în apropierea ferestrei. Nu uitați să aveți aproape și o măsuță sau alt obiect de mobilier pe care să așezați lucrurile utile pentru mămică: o sticlă de apă, unguente, chiar și o carte sau o revistă care să o relaxeze.
Reguli de curățenie pentru camera celui mic
Părinții trebuie să aleagă cu grijă camera bebelușului. Aceasta ar trebui să fie cea mai însorită încăpere a locuinței. În cazul în care în casă locuiesc mai mulți copii, este indicat ca aceștia să aibă camere separate, mai ales când au vârste de peste 8 ani.
Camera copilului trebuie să fie, de asemenea, foarte curată, bine organizată și luminoasă, care să poată fi aerisită ușor. Se recomandă aerisirea camerei de câteva ori pe zi, în special dimineața. Pe timpul verii, se poate lăsa permanent o fereastră deschisă.
Pe pereți nu trebuie să existe urme de umezeală, mucegai sau igrasie. Atenție la culorile pe care le folositi, ele pot influența somnul copilului. Sunt recomandate culorile pastelate: roz, bleu, galben.
Praful trebuie șters cât mai des, iar covoarele trebuie spălate și aspirate. De asemenea, perdelele trebuie să fie curate. Se recomandă ca acestea să aibă o țesătură cât mai rară, pentru a permite pătrunderea luminii.
De asemenea, nu e oportun ca în camera copilului să existe plante decorative pentru că acestea consumă oxigen și degajă dioxid de carbon. Atenție, la produsele de curățenie pe care le folosiți, sunt multe substanțe ce pot fi toxice pentru cel mic. E indicat să aveți în camera copilului și covoare de mici dimensiuni pentru că acestea se pot spăla mai ușor decât un covor mai mare și mai greu.
Podeaua trebuie acoperită cu covoare sau mochete colorate, care au rolul de a crea o ambianță cât mai plăcută, dar și de a atenua zgomotul pașilor copilului, în cazul în care acesta se joacă sau aleargă prin cameră.
Cum păstrăm curățenia în întreaga locuință
Copiii care trăiesc într-o casă trebuie să fie învățați de mici să fie ordonați și să păstreze curățenia. Chiar dacă păstrați în mod regulat curățenia într-o locuință, bacteriile apar constant și tocmai de aceea, toți membrii familiei, inclusiv copiii, ar trebui să știe cât de important este să trăiești într-un mediu cât mai curat. Fiecare copil ar trebui să știe câteva reguli elementare de igienă, care să îl protejeze de boli. Un copilaș curat va fi întotdeauna mai sănătos!
Cei care intră în casă ar trebui să se descalțe la intrare. Dacă ajungeți în locuință cu încălțămintea cu care ați mers afară, este posibil să aduceți și numeroși microbi.
Pe de altă parte, specialiștii spun că nu trebuie să exagerați cu curățenia excesivă a casei, deoarece cel mic riscă să dezvolte diferite tipuri de alergii – în lipsa microbilor, sistemul imunitar al copilului nu se dezvoltă. Este necesar să îl sprijiniți pe cel mic să trăiască curat și sănătos. Dacă nu îl învățați aceste deprinderi, îi va fi greu pe viitor să învețe cum ar trebui să se îngrijească.