Copilul

Regresia somnului

Regresia somnului - RevistaMargot.ro

Regresia de la 12 luni

Regresia de la 12 luni afectează şi mai puţin decât cea de la opt luni, influenţând mai degrabă somnul de zi. Astfel, micuţii cu vârsta de un an sunt mai greu de convins să accepte odihna diurnă. Însă, refuzul somnului de zi nu are legătură cu nevoia scăzută de odihnă, ci cu regresia somnului din jurul acestei vârste. Cel mai adesea, regresia de la 12 luni este asociată cu începutul mersului.

Tabloul simptomelor este completat de manifestări precum iritabilitate crescută sau apetit mai mare decât în mod obişnuit. Exersarea mersului îl solicită foarte mult pe copil, iar bioritmul lui poate avea de suferit. De asemenea, este posibil să reapară nevoia meselor de noapte, în condiţiile unui consum foarte mare de energie.

Regresia somnului - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

Măsuri ajutătoare

Luptându-se cu somnul de peste zi al copilului, părinţii sunt adesea tentaţi să culce micuţul o singură dată, la ora prânzului.

Specialiştii atrag totuşi atenţia că un singur somn pe zi este insuficient pentru vârsta de un an. Oboseala agravează starea de iritabilitate şi problemele de somn.

▪ De aceea, se recomandă asigurarea în continuare a două reprize de somn în cursul zilei. Abia după vârsta de 15-18 luni, se poate rămâne cu un singur somn diurn.

▪ Respectarea unui program şi a rutinelor de somn oferă predictibilitate şi îl ajută pe cel mic să se simtă în siguranţă. În consecinţă, acesta va fi mai puţin irascibil şi necooperant.

▪ Punerea la dispoziţia copilului a jocurilor şi jucărilor mai complexe, care permit multiple activităţi. În acest fel se răspunde nevoii tot mai mari a micuţului de a experimenta lucruri noi.

Durata regresiei de la 12 luni este mai greu de stabilit, având în vedere evoluţia tot mai complexă a copilului. De aceea, când lipsa unui somn adecvat şi iritabilitatea crescută se prelungesc îngrijorător, pot fi necesare anumite investigaţii

Regresiile de somn sunt resimţite într-un mod particular de fiecare bebeluş. Intensitatea acestora depinde de temperamentul copilului, de capacitatea sa de autocontrol, dar şi de asocierile de somn însuşite anterior. Ca urmare, măsurile ajutătoare nu vor avea aceeaşi eficienţă la toţi copiii.

Un lucru care este totuşi universal valabil se referă la sprijinul emoţional. În timpul regresiilor, bebeluşii au nevoie de afecţiune şi atenţie mai mult ca oricând. Deci, dincolo de orice strategii, răbdarea şi dragostea părinţilor îi ajută pe copii să treacă mai repede şi mai uşor peste aceste etape cheie pentru dezvoltarea lor.

Regresia somnului - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

 

1 2 3
Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.