Revista Margot

Reciclarea: o necesitate

sursa foto: The nature conservancy

Suntem din ce în ce mai preocupați de găsirea unor surse sănătoase și ecologice de hrană, însă acestea vor fi din ce în ce mai rare dacă nu ne vom schimba modul în care trăim și nu vom reduce drastic poluarea.

Prin poluare nu ne referim doar la gazele de eșapament produse de mașinile noastre sau la noxele fabricilor ce produc mâncare sau obiecte de larg consum, ci ne gândim și la cantitatea de deșeuri pe care ficare din noi o produce zilnic și la ceea (nu) facem cu ele.

România se află pe ultimele locuri în clasamentele Uniunii Europene privind reciclarea deșeurilor menajere, cu un procent de doar 5% (conform datelor EUROSTAT din 2015) vs. țări precum Slovenia sau Germania, unde reciclarea gunoaielor menajere depăsește chiar și 50%.

Așadar, cât de necesară este de fapt reciclarea?

Până în 2020 ar trebui să reciclăm 50% din deşeurile municipale (care să includă cel puțin hârtia, metalul, plasticul și sticla), conform obiectivelor stabilite de Directiva Cadru privind Deșeurile.

Așadar, sperăm că, în curând, reciclarea va deveni o activitate obișnuită pentru fiecare familie. Ar fi de dorit ca procentul să crească organic, iar nevoia de a recicla să fie înțeleasă și pusă în practică din proprie inițiativă și, mai puțin prin impunerea de către autorități.

Deșeurile din plastic sunt extrem de problematice și la ele ne vom referi în special, în acest articol. Mare parte din aceste deșeuri sunt deversate în mări și oceane și, automat, sunt regăsite apoi în peștii sau fructele de mare pe care le mâncăm. O simplă sticlă de plastic, care nu este biodegradabilă, cu timpul se va dezintegra, generând circa 10.000 de bucățele minuscule de plastic toxic, care apoi sunt ingerate de viețuitoarele marine.

sursa foto: Scuba Diving

Ce putem face pentru a reduce cantitatea de deșeuri din plastic pe care o producem?

1. Banalele și inofensivele paie cu care ne bem limonada sau cocktail-ul sunt făcute din plastic.

Putem foarte bine să bem direct din pahar sau să folosim paie refolosibile din aluminiu.

2. Cafeaua este una din marile plăceri, indispensabile, ale vieții noastre cotidiene.

Ce-ar fi dacă în loc de paharele de cafea to-go pe care le cumpărăm zilnic să folosim căni din sticlă sau aluminiu?

Se găsesc nenumărate opțiuni frumoase și elegante de căni reutilizabile, încât ar fi păcat sa nu le acordați o șansă.

sursa foto: Pinterest

3. Sticlele de apă, din plastic, la fel pot fi ușor înlocuite cu cele din sticlă sau aluminiu.

Eliminați astfel problema substanțelor toxice ce se duc în apă la temperaturi extreme și beneficiați și de proprietățile aluminiului care păstrează băuturile reci pe timpul verii și calde iarna.

Am găsit pe omidy.ro două opțiuni, foarte chic, care ne-au plăcut foarte mult:

sursa foto: omidy.ro

 

sursa foto: omidy.ro

4. În locul pungilor de plastic folosite la supermarket, folosiți pungi reutilizabile sau pungi din material textil.

5. Sandwich-urile pot fi și ele împachetate în ambalaje reutilizabile.

În loc să folosim pungi sau folie alimentară, vă oferim mai jos câteva alternative faine, găsite tot pe omidy.ro.

sursa foto: Roll’eat

 

sursa foto:  Roll’eat

sursa foto:  Roll’eat

 

sursa foto:  Roll’eat

 

sursa foto: omidy.ro

6. Periuțele de dinți din plastic pot fi și ele înlocuite cu periuțe din bambus.

Ne plac mult cele de la Nordics, ce pot fi găsite în multe magazine online cu produse bio și e bine de știut că sunt și pentru adulți și pentru copii.

sursa foto: biggreensmile.com

7. Reciclați, reciclați și, din nou, reciclați

Noi ne-am făcut un obicei din a recicla pet-urile, deșeurile sau carton și cele din sticlă.

O dată la 2-3 săptămâni îi chemăm pe cei de la SIGUREC, care ridică aceste deșeuri de acasă, gratuit, iar în schimb primești o sumă (extrem de mică) de bani pe care o poți cheltui în Carrefour sau pe care o poți dona, tot prin intermediul lor.

Tot legat de SIGUREC, este bine de știut că preiau și uleiul alimentar folosit. Uleiosul și benzinăriile Mol România vă ajută, de asemenea, să reciclați acest ulei, sunt însă soluții pe care nu le-am testat până acum.

De fiecare dată când primim raportul celor de la SIGUREC sunt surprinsă de câte kilograme de deșeuri preiau de la noi, o familie de trei persoane.

Dacă toți ne-am face un obicei din a recicla, mai ales că sunt soluții extrem de facile, cu siguranță am avea o țară mult mai curată.

sursa foto: CP Lab Safety

 

sursa foto: Sail Universe

 

Reuse, reduce, recycle, sursa foto: The nature conservancy