- Revista Margot: Povestește-ne despre importanța relației dintre părinți și copil.
- Oana Petcu: Încă din timpul sarcinii se crează o puternică legătură între părinți și copil. Așteptările, entuziasmul și dorința de a deveni părinți pregătesc cadrul relației în care copilul urmează să se dezvolte. Fiind primele persoane cu care interacționează, părinții sunt cei care îl învață pe copil să se simtă în siguranță în noua lui lume.Copilul are nevoie de îngrijire sensibilăpentru a-și clădi capacitateade încredere și empatie,iar părinții știu cel mai bine să o transmită. Interacțiunile emoționale, susținătoare și afectuoase aduc armonie în evoluția copilului și pun bazele unui atașament securizant.
Mai mult decât atât relația părinte-copil oglindește viitoarele relații ca adult, copilul învață cum să relaționeze în funcție de experiențele trăite în familie.
Nu există altă relație mai importantă și mai profundă ca cea dintre părinți și copil, a cărui descriere nu o putem cuprinde în cuvinte, ci doar într-un infit de emoții.
- Revista Margot: Cum se poate consolida relația între cele două părți?
- Oana Petcu: Părinții sunt cei care formează sensul relației, cei care construiesc siguranța în detrimentul legăturilor evitante sau ambivalente.
Relațiile din familie sunt complexe și extrem de sensibile. Necesită prezență și îngrijire permanentă a balansului dintre nevoi și așteptări (acceptare necondiționată, stabilitate, suport emoțional, modele pozitive, disciplină).
Legătura dintre cele două părți se transformă cu fiecare etapă a dezvoltării. Cei mici, dar și marii adulți cresc împreună la nivel afectiv, iar fiecare zi este o adaptare continuă pentru a fi mereu în contact.
Pentru a-și hrăni în permanență relația copiii și părinții au nevoie de timp petrecut împreună, acel timp de conectare emoțională în care să fie acolo unul pentru celălalt.
Activitățile desfășurate în familie îi provoacă să comunice, să se cunoască mai bine, să caute și să găsească pasiuni comune. Și nu în ultimul rând JOCUL și joaca „de-a ORICE”, în fiecare moment, în fiecare zi, pentru că joaca este magică consolidează și vindecă orice legătură indiferent de vârstă.
- Revista Margot: În ce mod își pot părinții îndeplini funcțiile parentale și cum pot construi o relație sănătoasă cu cel mic
- Oana Petcu: În primii ani de viață copiii depind în totalitate de părinți prin îndeplinirea acestor atribuții parentale vitale. De la cele de bază (satisfacerea nevoilor primare), până la cele superioare (ce țin în principal de securizarea emoțională, stimularea ariei cognitive) și dincolo de noțiunea în sine a acestor funcții primează sensul sub care sunt îndeplinite. Părinții trebuie să acționeze împreună, într-o viziune comună a dezvoltării și a educației, respectând în fiecare clipă individualitatea copilului.
Răspunsul optim la aceste nevoie determină felul în care copiii vor deveni în timp autonomi, adulți responsabili și încrezători în sine.
Astfel, apare o legătură directă între atribuțiile părinților și relația dintre ei și copil. În schimbul dintre copil și părinți se crează tiparele, iar împreună cu comportamentul și calitatea interacțiunii iau naștere emoțiile, dorințele și imaginea de sine. Acestea sunt baza fundamentală pentru o relație sănătoasă și o evoluție echilibrată.
- Revista Margot: Ne poți recomanda o serie de reguli de care părinții ar trebui să țină cont în procesul de creștere al unui copil?
- Oana Petcu: Uneori ne putem speria de reguli. În cazul de față ele nu fac decât să construiască cadrul în care întreaga familie să se desfășoare, având efecte pozitive doar atunci când sunt folosite pentru claritate, în niciun caz pentru a limita sau a constrânge.
Mai mult decât regulile cred că importante sunt o serie de valori în jurul cărora părinții și copiii să evolueze împreună: timp de calitate petrecut în familie: jocuri, activități, experiențe centrate pe latura afectivă în care fiecare să se simtă iubit și apreciat; comunicarea, ce depășește cuvintele.
În prezența copiilor este obligatoriu să gândim ceea ce spunem și să spunem ceea ce gândim pe înțelesul lor. Cuvintele și gesturile vin din emoții, trezind la rândul lor emoții în sufletul celui ce le primește, având un impact profund.
Respectarea individualității copilului, fără a grăbi sau a pune presiune pe o etapă anume, urmărind procesul natural al dezvoltării.
Constanță în acțiuni, pentru că dezvoltarea armonioasă presupune timp, adaptări și readaptări în funcție de evoluție. Hotărârea și claritatea din mesajele transmise de către părinți îi învață pe copii perseverența și răbdarea.
Propriul exemplu. Copiii spun și fac, ceea ce aud și văd în familie sau în mediile apropiate pe care le frecventează. Caracterul, atitudinea părinților și modele pozitive sunt factori principali în delimitarea dintre bine și rău.
- Revista Margot: Cu ce dificultăți se confruntă un părinte în societatea zilelor noastre?
- Oana Petcu: Trăim în epoca schimbărilor, în care avalanșa de noutate ne obligă să accelerăm ritmul și să participăm activ la dinamica noii lumi. Generațiile actuale sunt și vor fi din ce în ce mai stimulatoare, flexibilitatea și spontaneitatea devenind atuurile părintelui modern.
Dificultățile pot fi nenumărate de la cele mai superficiale până la cele mai complexe, ținând de atitudinea și măiestria adultului în a le privi ca piedici sau ca puncte de încercare necesare în evoluție.
Consider că principale provocări țin de latura emoțională, de a găsi modalitățile prin care să se creeze în familie acea stare interioară de siguranță, în care copiii să deprindă abilitățile necesare pentru a-și putea gestiona reacțiile emoționale și comportamentele.
„Este important să înțelegem că dezvoltarea nu este un proces liniar. La nivel cognitiv copiii se dezvoltă mult mai rapid, existând tendința de a grăbi și alte arii ca cea afectivă sau relațională, însă toate acestea cu riscuri însemnate. Copilul are nevoie de susținere pentru a evolua în ritmul său, ca mai apoi să aibă încredere să exploreze și singur”(Oana Petcu).
O altă mare provocare este timpul, simțind că ziua este prea scurtă pentru câte sunt de făcut. Copiii nu au nevoie doar de timp în prezența părinților, ci de a valorifica corect momentele petrecute în familie.
- Revista Margot: Cum putem crește un copil pentru ca acesta să devină un adult echilibrat?
- Oana Petcu: Un fapt cert al fiecărei zile este că nu putem deveni ființe echilibrate dacă nu învățăm să ne adaptăm, această învățare având origini încă din mica copilărie.
Copilul trăiește pentru prima dată multe din evenimentele care se produc și pe care le generează, dar cum să reacționeze în fața lucrurilor dacă pe multe dintre ele nu știe cum să le definească. Este contrar naturii și imposibil să înveți despre toate lucrurile, ca doar apoi să poți să reacționezi în fața lor. Motiv pentru care, copilul zilelor noastre nu are nevoie să știe cât mai multe soluții, ci are nevoie să deprindă atitudinea de a fi spontan, flexibil și încrezător în forțele proprii (la fel ca și părinții lui) pentru a descoperi cele mai potrivite modalități prin care să gestioneze provocările din fiecare zi.
Pentru ca încă de mici să devină activi în acțiuni și relații, copiii trebuie susținuți să își dezvolte abilitățile emoționale și cele adaptative, să se bucure de o viață afectivă bogată alături de persoane iubitoare și experiențe pline de sens.