Este important să reflectăm și să putem, cu mai multă ușurință, să renunțăm, să adăugăm sau să ne îmbogățim, poate, cu noi perspective din care să abordăm familia, relațiile, căsătoria și, cel mai important, creșterea copiilor, viitorilor adulți.
Calitatea relației este cel mai important factor într-un parteneriat, pentru că aceasta determină soarta relației.
Relațiile ne oferă sens, bucurie și încredere. La urma urmei, calitatea relațiilor noastre determină calitatea vieților noastre. Suntem într-o etapă de schimbare, adaptare și transformare a valorilor și a identității.
Aceste timpuri sunt începutul unei noi ere în dezvoltarea omenirii, momentul în care oamenii încep să trăiască în armonie cu propria UMANITATE.
Mă refer la acei oameni cu o minte vioaie. Oameni care simt, iubesc, se joacă, sunt autentici și creativi, eficienți și responsabili.
Oameni care stau pe propriile picioare, iubesc profund, luptă corect și eficace, care îți pot accepta la fel de bine latura tandră sau cea dură si pot face diferența între ele. Sunt iubitori și îngăduitori cu propria persoană și cu cei din jur, sunt gata să își asume riscuri, să își exprime compețentele și să se schimbe atunci când condițiile necesită ajustări. Oameni care găsesc modalități de a introduce în viața lor ceea ce este diferit, păstrând în același timp acele părți vechi, care sunt încă utile, renunțând la ceea ce nu mai este folositor.
Familia este contextul în care se dezvoltă o astfel de persoană. Indiferent de tipul familiei, fie ea naturală, adoptivă, monoparentală, mixtă, instituțională, adulții responsabili, părinții sunt cei care ghidează copiii în process.
Ei sunt „Făuritorii de Oameni”. Relațiile sunt acele legături vii care unesc membrii unei familii. Explorând multiplele părți ale acestor relații, putem înțelege sistemul în care trăim, îi putem da o nouă viață, un nou sens și îi putem insufla curiozitatea și bucuria lucrului în echipă.
În cabinet, am văzut multă durere în cadrul relațiilor de familie, pe de o parte provocată de necunoașterea unor probleme și, pe de altă parte, provocată de reproșuri. Dacă nu putem evita nerecunoașterea problemelor, atunci la reproșuri cu siguranță putem renunța. Fiecare familie m-a emoționat într-un mod aparte și îmi doresc să putem să ne unim eforturile, să facem echipă, astfel încât să găsim soluții creative pentru a învăța să acceptăm schimbarea și situațiile ce nu pot fi modificate.
Sigur că există momente dificile în confruntarea cu noi înșine și asumarea responsabilităților, dar cred că există o cale mai bună de a trăi împreună, cu scopul de a ne bucura de o viață fericită, cu sens și de a preveni transmiterea frustrărilor adulților către copii.
Psihoterapia, dezvoltarea personală, noile cunoștințe, informații, experiențe, schimbările care apar în fața situațiilor de viață, lecțiile pe care avem nevoie să le învățăm și să le integrăm într-o nouă conștiință, atât individual, cât și familial, social, adaptarea la o nouă versiune mai bună a fiecăruia dintre noi. Viața ne obligă să creștem, să evoluăm, să ne dezvoltăm și să ne aducem contribuția. Cu puțină deschidere, oricine poate face asta.
Raina Șaguna – psihoterapeut integrativ și psiholog clinician, format în psihoterapie integrativă, atestat de Colegiul Psihologilor din România, membru al Institutului Român de Psihoterapie Integrativă și al Federației Române de Psihoterapie, având la bază și formări în psihoterapie cognitiv-comportamentală, hipnoză ericksoniană, psihoterapii de scurtă durată, master în programare neuro lingvistică și coaching.