Psih. Andreea Năstase – Crizele de furie ale copiilor
Furia este o emoție natural, negativă și necesară, ca toate celelalte emoții, și pe care este foarte important să o resimțim din când în când.
Fiecare copil are un temperament emoțional diferit, astfel că, fiecare își manifestă altfel furia.
Bagajul emoțional al copilului se dezvoltă pe măsură ce acesta crește. Furia poate ascunde și alte emoții precum tristețea, rușinea sau frica.
De aceea, fiecare vârstă are furia sa:
1-2 ani
Capacitatea copilului se limitează la exprimarea furiei prin lovituri, mușcături și țipete.
2-3 ani
Copilul se confruntă cu autoritatea și încearcă să-și testeze părinții spunând NU la orice.
3-4 ani
Copilul deține abilitatea de a vorbi și astfel se împotriveste cu ajutorul cuvintelor. De asemenea înțelege și motivele pentru care a fost refuzat.
În perioada vârstei mici, copii au des crize de furie din cauza frustrării. Astfel, copilul învață să se adapteze iar părintele va trebui să fie alături de acesta în acele momente oferindu-i sprijin și siguranță.
Cei mici nu știu să-și rezolve frustrările decât prin gesturi. Este foarte important să găsim cuvinte care să denumească gesturile lor, astfel ei învață că se pot distra și fără să lovească sau să țipe.
Distrageți-i atenția cu un joc, o jucărie, chiar înaintea ca el să inițieze episodul furios, astfel îl ajutați să evite un moment în care el va fi copleșit de acest sentiment.
Nu-i permiteți să lovească obiectele din jur sau pe dumneavoastră.
Nu îl puneți în situații frustrante, oferindu-i sarcini ce îi depășesc capacitatea.
Anxietatea stârnește furia! De aceea, cei mici au nevoie de o viață foarte liniștită, cu ritualurile lor.
Aveți grijă de ei, respectându-le obiceiurile, nevoile, mai ales cele legate de somn, chiar și în weekend.
În momentele de criză este necesar să-i spuneți copilului că îl intelegeti și că din păcate este necesar să faceți X lucru – însă ce contează foarte mult este să nu acordați importanță problemelor de furie gravă. În caz opus, copilul va crede că este foarte puternic și că acea criză a lui vă îngrijorează și vă tulbură.
Când momentul furiei a fost depășit, așezați-vă confortabil și derulați împreună o activitate relaxantă pentru copil.
Despre autorul acestui articol:
Andreea Năstase este psiholog logoped cu drept de liberă practică în psihologie clinică, psihopedagogie specială şi psihoterapie cognitiv comportamentală, având o experienţă de 10 ani în domeniul educaţiei ce au reyultat în competenţă desăvârşită în stimularea, dezvoltarea şi corectarea limbajului verbal şi non-verbal.
Aceasta susţine diferite ateliere de dezvoltare personală pentru copii, ateliere de dicţie pentru copii, prezentări şi cursuri în domeniul psihologiei şi logopediei.
Iubeşte extrem de mult să lucreze cu copiii, sa se joace şi să intre în lumea lor, având o mare satisfacţie când aceştia înregistrează progrese şi rezultate pozitive în terapia logopedică şi intervenţia psihologică.
„Nu cred că mi s-ar fi potrivit altă meserie decat cea pe care o am astăzi!
Mă regăsesc în totalitate în următorul enunţ: Singurul mod de a realiza lucruri extraordinare este să iubeşti ceea ce faci!”