Felicitări! Ai trecut prin cea mai dificilă experiență fizică și emoțională. Hai să vedem ce pași ai de urmat pentru o recuperare rapidă.
Cât durează recuperarea
După operația de cezariană, vei petrece între 2 și 4 zile în spital. Recuperarea este puțin mai anevoioasă decât în cazul unei nașteri naturale. Pentru controlul durerii, ți se va lăsa un cateter epidural prin care ți se vor administra analgezice.
Cateterul urinar și perfuzia vor fi îndepărtate în decurs de 12 ore de la finalizarea operației.
În medie, o femeie are nevoie de 3 luni pentru a fi în formă maximă și a-și putea relua chiar și activitățile fizice intense fără teamă. Cu ajutor și răbdare, nici nu-ți vei da seama când vei fi din nou pe picioare.
Ce simți după operație
În primele 48 de ore poți avea senzații de greață.
Nu vei fi străină de senzația de mâncărime sau amorțeală în zona inciziei. Nu este un motiv de îngrijorare. Este un efect secundar al anesteziei primite prin injecția epidurală sau spinală.
În zona cusăturii, pielea este mai închisă la culoare și puțin umflată. Incizia va primi o atenție deosebită în primele zile. Ea este cea care indică dacă este ceva în neregulă.
Dacă strănuți, râzi sau tușești, este bine să protejezi zona operației cu mâinile sau cu o pernă.
La ce să fiu atentă
Este bine să te ridici din pat pentru a face mișcare chiar din primele 24 de ore după operație. Atenție, nu te ridica fără ajutorul cuiva! Este recomandat să faci mișcare, pentru a preveni formarea trombilor și pentru a favoriza apariția scaunelor.
Când stai întinsă în pat poți roti ușor labele picioarelor pentru a ajuta circulația sângelui.
Ai gaze? Nici o rușine! E chiar normal. Ți se va putea administra un medicament pentru eliminarea lor. În felul ăsta, nu îți vor crea disconfort apăsând pe uterul și așa obosit.
Cere ajutor personalului medical pentru a -ți arăta cum să alăptezi pe o parte. Aceasta pare să fie poziția cea mai confortabilă.
Bea lichide și mergi la baie pentru a urina oridecâte ori este nevoie. O vezică plină pune presiune asupra uterului.
Anunță imediat medicul dacă observi semne de infecție, cum ar fi:
- – înroșirea, tumefierea inciziei sau scurgeri
- – durere acută și bruscă
- – febră
- – scurgeri vaginale urât mirositoare
- – dureri sau arsuri la urinare, sânge în urină
- – umflarea picioarelor
Prezența scurgerilor vaginale este normală în primele 6 săptămâni. Este modalitatea prin care corpul elimină sângele rămas, mucus și țesut uterin. În timp, cantitatea se va diminua, iar culoarea se va estompa. La început, vor fi de culoare roșu aprins și treptat vor deveni roz, iar spre final, alb-gălbui. Dacă sângerarea durează mai mult de 4 zile, este bine să anunți medicul.
Acasă
Știm că de-abia aștepți să ai grijă de bebe, dar nu uita să ai grijă de tine în primul rând. Nu are sens să faci pe eroina, încercând să le rezolvi pe toate, ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat în viața ta.
Nu ridica nimic mai greu decât bebelușul tău pentru o perioadă de vreo două luni.
Poartă haine cât mai largi, care să nu pună presiune pe abdomen. Vrei ca mușchii abdominali să se susțină singuri.
Consultă medicul înainte de reluarea activității sexuale. În general, acest lucru este posibil după vreo 6 săptămâni de la operație. Până atunci, nu uitați, tu și partenerul, să vă rezervați momente de tandrețe dimineața sau seara, când bebe doarme.
Emoțional
Perioada de după naștere este un carusel de hormoni, așa că nimeni nu poate prezice cum te vei simți.
Unele femei se simt prost pentru că nu au născut natural. Dar majoritatea, indiferent de metoda aleasă, mărturisesc că nașterea este foarte diferită de așteptările lor.
Nu te compara cu alte femei pe care le cunoști personal care au trecut printr-o cezariană. Experiența fiecăreia este diferită. Organismele noastre reacționează diferit. Nu este o întrecere cu celelalte. Nici măcar cu tine însăți.
Dacă te încearcă sentimente negative care persistă mai mult de 2 săptămâni, este bine să te destăinui partenerului. Dacă nu simți că acest lucru îți e de folos, cere ajutor specializat. Ar putea fi primele semne ale instalării depresiei post-partum.
Încearcă să ai răbdare. Recuperarea poate fi anevoiosă. Deși pare paradoxal, acordă-ți timp. Cere ajutor oricând ai nevoie, fără să te simți vinovată. Un organism relaxat se însănătoșește mai repede. Deci vei putea fi mai repede pe picioare pentru a avea grijă de cel mic.