Bebe

Prima săptămână acasă cu bebeluşul

Prima săptămână acasă cu bebelușul - revistamargot.ro

Înainte de a aduce pe lume un copil, orice părinte se documentează, citeşte mult, face toate pregătirile necesare şi aşteaptă cu nerăbdare ziua cea mare, în care îşi va ţine bebeluşul în braţe. Prima săptămână în care este adus acasă aduce schimbări importante atât pentru părinţi, cât şi pentru nou-născut.

Aţi pregătit pătuţul, spălat hăinuţele, cumpărat scutece şi aţi decorat camera micuţului, însă, abia după sosirea copilului acasă, vă veţi dea seama cât de bine sunteţi pregătiţi pentru această nouă etapă. Pentru o proaspătă mămică, primele zile sunt foarte importante.

În prima săptămână, micuţul începe să se adapteze mediului extrauterin. Aspectul său se schimbă, doarme şi mănâncă des. El are nevoie de iubire, siguranţă şi atenţie.

Despre prima săptămână a bebeluşului

Adaptarea la mediul extrauterin nu este foarte uşoară. Lumea exterioară este foarte diferită de cea din uter, lumina şi zgomotul sunt mult mai puternice, iar temperaturile nu mai sunt constante, ca în uter. Puteţi să ajutaţi bebeluşul să se obişnuiască cu mediul extrauterin, oferindu-i căldură, dragoste, siguranţă şi atenţie.

Aspectul fizic al copilului se va modifica în prima săptămână de viaţă. Dacă capul bebeluşului, după naştere, este sub forma unui con, ar trebui să „devină” normal după câteva zile. Orice umflătură în jurul feţei sau ochilor copilului va trece în prima săptămână. Cordonul ombilical al micuţului se va usca treptat, va deveni negru şi apoi va cădea, de obicei, în primele 10 zile.

Bebeluşul s-ar putea să aibă unul sau mai multe semne din naştere, fie de la început, fie apărute mai târziu. Semnele din naştere pot fi cauzate de celulele care produc mai mult pigment sau de vasele de sânge care nu cresc normal. Cele mai multe din aceste semne sunt inofensive şi nu provoacă dureri. În cazuri rare, semnele din naştere pot provoca complicaţii, de aceea trebuie verificate de un medic. Cele mai frecvent întâlnite semne din naştere, cum ar fi petele mongole sau semnele „cafea cu lapte”, nu necesită îngrijiri medicale. Cu toate acestea, este bine ca medicul să verifice toate aceste semne din naştere.

Hrănirea şi somnul în prima săptămână

Bebeluşul va dormi în majoritatea timpului, trezindu-se de multe ori pentru a fi hrănit. Copiii nou-născuţi nu pot să doarmă noaptea din cauza durerilor de stomac, de aceea trebuie să fie hrăniţi de multe ori.

Majoritatea micuţilor au nevoie de hrană la fiecare două-patru ore, ei trebuind alăptaţi de 8-12 ori la fiecare 24 de ore.

De obicei, copilul se trezeşte atunci când îi este foame. Dar există situaţii când unii copii trebuie să fie treziţi pentru a fi hrăniţi, de exemplu, bebeluşii care au pierdut mult din greutate.

Este posibil să fie nevoie de un timp înainte de a stabili un model sau o rutină a meselor şi a somnului.

Dezvoltarea din prima săptămână

Copilul va învăţa foarte mult în timpul pe care îl petreceţi împreună în fiecare zi. Creierul său creşte şi se dezvoltă pe măsură ce vede, aude şi atinge elemente din jurul său.

Bebeluşul va fi atent la mişcările din jur, la zgomote sau lumini. De asemenea, este probabil să aibă mişcări bruşte în timp ce doarme.

Comunicarea şi crearea legăturii dintre nou-născut şi părinte în prima săptămână

Bebeluşul va recunoaşte vocile părinţilor şi persoanelor care au grijă de el. Puteţi comunica cu micuţul vostru folosindu-vă vocea, atingerea, vederea şi mirosul. Copilul va avea propria modalitate de a comunica, chiar dacă nu poate zâmbi încă. În prima săptămână, veţi începe să vă familiarizaţi cu limbajul corpului bebeluşului.

Atingerile, zâmbetele sau momentele în care luaţi bebeluşul în braţe, îl vor ajuta pe acesta să se simtă în siguranţă şi să vă cunoască. Mai mult decât atât, acestea ajută la crearea legăturii dintre copil şi părinte, dezvoltă încrederea şi o relaţie sănătoasă între bebeluş şi cei care îl cresc. De asemenea, toate aceste lucruri sunt bune pentru dezvoltarea creierului copilului.

Probleme de sănătate des întâlnite în prima săptămână de viaţă

  1. Pierderea în greutate

Este normal ca bebeluşul să piardă în greutate în primele cinci zile din viaţa sa deoarece scapă de excesul de fluid. Totuşi, această scădere nu trebuie să fie mai mare de 10% din greutatea de la naştere. Majoritatea copiilor îşi recapătă greutatea iniţială după o săptămână sau două. Dacă micuţul a slăbit mult atunci s-ar putea să fie nevoit să rămână în spital mai mult timp, astfel veţi putea să vă asiguraţi că se hrăneşte bine.

  1. Ochi lipicioşi

Bebeluşii s-ar putea să aibă ochii lipicioşi în primele săptămâni. Cea mai comună cauză este blocarea sau înfundarea canalelor lacrimale, iar aproximativ 30% dintre nou-născuţi suferă de această afecţiune. Masajul sacului lacrimal poate ajuta, iar canelele se desfundă în general de la sine, nefiind nevoie de intervenţie medicală. Cu toate acestea, cea mai bună soluţie este ca medicul de familie să consulte bebeluşul.

  1. Erupţii cutanate

Bebeluşii pot dezvolta tot felul de erupţii cutanate chiar din primele zile după naştere, pielea fiind sensibilă la modificările mediului în această perioadă, iar majoritatea nu sunt periculoase şi dispar repede, după câteva zile. Totuşi, şi în cazul acesta, să nu ezitaţi să consultaţi medicul pentru a fi siguri că nu este vorba despre ceva grav.

Când să consultaţi medicul

Ori de câte ori este necesar, mai ales dacă bebeluşul nu mănâncă cantitatea de lapte recomandată, are scutece uscate, pare letargic, are pielea palidă sau galbenă.

În prima săptămână de viaţă, este normal ca micuţul să plângă, dar poate fi stresant dacă nu ştiţi ce încearcă să vă spună. Nou-născutul plânge în general dacă:

– îi este foame

– are scutecul umed sau murdar

– îi este frică

– vrea să îşi simtă părinţii aproape.

Atunci când plânge, încercaţi să îl hrăniţi, să îi schimbaţi scutecul, să îl ţineţi în braţe, să îi vorbiţi, să îi fredonaţi cu o voce liniştitoare sau să îi faceţi o baie caldă şi relaxantă. Dacă copilaşul plânge mult, acest lucru nu înseamnă că nu vă descurcaţi ca părinte.

Când să solicitaţi ajutor

Dacă consideraţi că nou-născutul plânge prea mult sau dacă aveţi probleme, vorbiţi cu medicul cât mai curând posibil.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.