Prima lună de sarcină

Poate ai făcut testul și știi sigur sau poate pur și simplu simți că este ceva diferit la tine. Felicitări! Ești la începutul aventurii numite maternitate. Hai să descoperi ce se întâmplă în micul univers ce ia naștere în tine.
Sarcina aduce cu sine o furtună hormonală responsabilă pentru un număr impresionant de schimbări printre care enumerăm: grețuri matinale, nevoie frecventă de a urina, apariția oboselii în timpul zilei, scăderea poftei de mâncare sau apariția poftelor, scăderea tensiunii arteriale și creșterea pulsului, creșterea în volum a sânilor și sensibilizarea lor, producție crescută de salivă sau gust metalic și sângerări vaginale, care de obicei pot fi chiar semnul implantării ovulului fertilizat în mucoasa uterină.
Ce se întâmplă în interiorul corpului tău?
Săptămâna 1
Spermatozoidul fecundează ovulul. După aproximativ 36 de ore, cele două celule formate vor continua divizarea cam o dată la 12 ore. Zigotul astfel format începe să coboare din trompa uterină și în jurul celei de-a șaptea zile se implantează în uter. Acest proces se numește nidare. Embrionul măsoară 0,1 mm.
Săptămâna 2
Acesta este de obicei momentul când observi întârzierea menstruală, iar organismul tău deja trece prin multe dintre schimbările menționate la începutul articolului. Ovulul se divizează în părțile ce vor constitui fătul și placenta. În ziua a 13-a, ovulul măsoară 1,5 mm în diametru și are formă sferică, iar embrionul este un disc cu vreo 0,15 mm în diametru.
Săptămâna 3
Începe formarea creierului și a măduvii spinării, creându-se astfel un sistem nervos central primitiv. Are loc fuziunea a două vase sanguine, ceea ce face ca inimioara lui să înceapă să bată. Încep să se formeze ochii și urechile, precum și rinichii, ficatul, mușchii și oasele.
În jurul celei de-a 22-a zile, embrionul măsoară 2 mm.
Săptămâna 4
„Gigantul” de 4 mm își face apariția la ecografie! Chiar dacă nu o arată, vei fi uimită să afli că deja lucrează la construirea membrelor superioare, a glandei tiroide și a timusului, stomacului și pancreasului. Tot acum iau naștere și intestinul primitiv, traheea și mugurii pulmonari, precum și nervii și ganglionii.
La împlinirea unei luni, embrionul măsoară între 5 și 7 mm.
Ce să faci pentru o sarcină fără probleme?
La ce renunți
Din săptămâna a 3-a, renunță la fumatul activ sau pasiv, ambele crescând semnificativ riscul de avort sau naștere prematură. Tutunul dăunează de asemenea oxigenării fătului, dar și sistemului nervos central și poate întârzia creșterea.
Redu consumul de cofeină.
Nu consuma alcool.
Nu lua medicamente fără prescripție medicală.
Ce suplimentezi
Doctorul îți va prescrie suplimentarea fierului. Atenție și la aportul de calciu în organism. Dacă nu luai deja acid folic pentru pregătirea sarcinii, acum este momentul să începi, deoarece administrarea acestuia ajută la formarea corectă a creierului și măduvii spinării.
Regim alimentar
Contrar credinței că trebuie să mănânci pentru doi, află că dietei tale nu ai de ce să-i adaugi mai mult de 200 de calorii pe zi pentru a putea susține dezvoltarea armonioasă a fătului. Pentru a evita listerioza, nu bea lapte nepasteurizat, nu consuma brânzeturi moi, nefermentate, mezeluri, carne și ouă crude (atenție, fără maioneză!), crustacee sau carne afumată. Regimul trebuie să fie unul echilibrat. Consumă multe fructe și legume, precum și fibre, ușurând astfel și potențialele probleme de tranzit intestinal specifice etapei. Spală bine legumele și fructele și hidratează-te corespunzător.
Mișcarea
Pentru îmbunătățirea circulației sanguine, este bine să mergi pe jos cel puțin jumătate de oră pe zi. Poți practica sporturi precum înotul, pilates, yoga, dar renunță la cele care presupun risc de lovituri sau căderi, precum karate, echitație sau ski. Chiar dacă te simți în formă, nu căra greutăți.
Dacă te simți mai obosită decât de obicei, nu uita că este o perioadă trecătoare și din al doilea trimestru te vei simți mai energică. Sarcină ușoară îți dorim!
Autor: Laura Leucă