Alimentație

Poziționarea și atașarea corectă la sân

Pozitii de alaptare - revistamargot.ro

Alăptarea reprezintă o etapă importantă din viața fiecărei mămici. Există, însă, câteva reguli care ar trebui respectate astfel încât sănătatea mamei și a bebelușului să nu fie afectată. Este necesar ca mămica să aibă o poziție corectă, iar cel mic să prindă așa cum trebuie sânul, pentru ca procesul alăptării să fie un succes. Alăptarea este o experiență minunată în viața oricărei femei, însă nu este deloc simplă, mai ales la început.

Poziționarea corectă a bebelușului la sân

De fiecare dată când alăptează, mama trebuie să se așeze într-o poziție confortabilă, eventual cu spatele sprijinit. Multe mămici, pentru a alăpta corect bebelușul, apelează la perne, de care se sprijină atât ea, cât și copilul.

Orice nou-născut știe instinctual să prindă sânul și să sugă, dar nu reușește întotdeauna să îl prindă corect. În apropierea sânului, bebelușul își mișcă, dintr-o parte într-alta, căpușorul, căutând sânul. În momentul în care nou-născutul deschide gurița, trebuie ca sfârcul și o parte cât mai mare din mamelon să intre complet în interiorul gurii bebelușului. În acest fel, jetul de lapte va ajunge spre cerul gurii, iar bebelușul va fi hrănit corect. De asemenea, se vor evita anumite răni pe care bebelușul le-a putea face mamei, prin supt.

Mama trebuie să fie atentă la anumite aspecte: să apropie bebelușul cât mai aproape de sân (nu se îndreaptă sânul către copil). Bărbia bebelușului trebuie să atingă sânul, iar năsucul lui trebuie poziționat în sens opus față de sfârc. Buza de jos a micuțului trebuie să fie răsfrântă, acest lucru înseamnă că bebelușul a reușit să prindă în guriță o mare parte din mamelon.

Atunci când un bebeluș este atașat corect la sân nu se aud zgomote, suptul este amplu, obrajii micuțului sunt plini, iar atunci când înghite se aude un sunet specific. În cazul în care micuțul nu a fost așezat corect la sân, mama trebuie să facă o altă încercare, până când va reuși.

Poziții de alăptare

Alăptarea este un proces plin de provocări, care poate provoca griji mamei, multe dintre probleme apărând din cauza îndoielilor sau a lipsei de informare. Totuşi, mama ar trebui să nu renunţe uşor la alăptare si să transforme acest proces într-o frumoasă experienţă de viaţă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni a bebeluşului, astfel încât acesta să aibă o dezvoltare armonioasă şi să crească sănătos. Şpecialiştii în alăptat susţin că există mai multe poziţii de hrănire a bebeluşului la sân, comode atât pentru mama, cât şi pentru cel mic.

Poziţia leagăn

Este cea mai comună poziţie de alăptat, braţele mamei îl susţin pe cel mic asemenea unui leagăn. Mama stă cu spatele drept, aşezată pe o canapea, fotoliu sau pe un scaun. Bebeluşul este suţinut de braţul mamei, aflat pe partea sânului din care va fi hrănit copilul. În această poziţie, mama poate fi ajutată de o pernă specială pentru alăptat, aşa încât bebeluşul să ajungă la sân şi să sugă într-o manieră cât mai confortabilă

Poziţia culcat

Este una dintre poziţiile preferate de unele mame, pentru că oferă confort atât ei, cât şi bebeluşului. Aceasta are multe beneficii pentru mamă, deoarece se poate odihni şi, în acelaşi timp, îşi poate hrăni şi ocroti bebeluşul. Mama stă culcată pe o parte şi cu capul sprijinit de o pernă, cel mic este poziţionat la sânul aflat pe partea respectivă. Se poate utiliza mai ales pe timpul nopţii, când uneori mama adoarme imediat din cauza oboselii acumulate, în timp ce bebeluşul poate să continue să sugă şi apoi să adoarmă şi el.

Poziţia biologică

Este poziţia care ar trebui folosită de femeile care au născut prin cezariană, pentru că nu solicită fizic zona abdomenului. Mama stă întinsă pe pat, cu o pernă sub cap iar bebeluşul este aşezat peste corpul mamei, în unghiuri diferite, astfel încât să ajungă la sân.

Poziţia mingie

Este poziţia care se recomadă femeilor care sunt în refacere, femeilor care au născut prin cezariană sau celor care au sânii mari. De asemenea, această poziţie poate fi aplicată cu succes în cazul gemenilor. Copilul se ţine sub braţ, corpul bebeluşului se sprijin pe antebraţul mamei, iar capul micuţului este susţinut de mâna mamei.

Acestea sunt doar câteva dintre poziţiile de alăptat, însă orice mămică poate să inventeze altele, în funcţie de nevoile sale şi ale bebeluşului. Specialiştii în alăptat recomandă mămicilor să alterneze poziţiile, pentru că în acest fel se evită formarea de ragade şi iritaţiile în zona mameloanelor.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.