Fumatul în timpul sarcinii este interzis. Sunt foarte multe femei care nu reușesc să renunțe la acest viciu, deși sunt conștiente că țigara ar putea da naștere multor complicații în timpul sarcinii și pune în pericol sănătatea bebelușului. Efectele negative ale fumatului sunt resimțite atât de mamă, cât și de fât.
Mulți medici recomadă femeilor care își doresc un copil să renunțe la tutun înainte de a rămâne însărcinate. În cazul în care ați aflat că sunteți însărcinată, renunțati la fumat încă din primul trimestru de sarcină, când are loc embriogeneza, adică formarea fătului.
Țigările conțin peste 4.000 de substanțe chimice, iar foarte multe dintre ele sunt extrem de nocive. În timpul sarcinii, tot acest cocktail toxic ajunge în sânge, singura sursă de oxigen și nutrienți pentru bebeluș. Cele mai rele toxine sunt nicotina și monoxidul de carbon, responsabile pentru aproape toate complicațiile din timpul sarcinii, legate de fumat.
Cum afectează tutunul dezvoltarea fătului
Fiecare țigară afectează sarcina. Chiar dacă fumați doua sau trei țigări pe zi, pot să apară complicații care afectează fătul.
În medie, fumatul în sarcină dublează șansele copilului de a se naște prematur sau de a se naște cu o greutate sub 2,5 kg. Potrivit statisticilor, un pachet de țigări pe zi înseamnă o scădere a greutății copilului la naștere de aproximativ 220 de grame. Două pachete de țigări pe zi vor lua din greutatea copilului aproximativ 500 de grame.
De asemenea, copiii ai căror mame au fumat în primul trimestru de sarcină sunt mai predispuși să se nască cu o malformație la inimă. Totodată, fumatul în sarcină dublează riscul de naște un copil mort. În primele luni de viață, bebelușul ar putea suferi de infecții respiratorii, astm bronșic ori bronșiolite.
Copiii ai căror mame au fumat în timpul sarcinii sunt predispuși la tulburări de învățare, probleme de comportament și pot avea un coeficient de inteligență mai scăzut. Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, copiii născuți de femei care au fumat în sarcină pot dezvolta diabet zaharat de tip II la maturitate. Bebelușii de sex masculin pot avea probleme de infertilitate (oligospermie, adică scăderea numărului de spermatozoizi).
Cum ne lăsăm de fumat în timpul sarcinii
Multe din femeile însărcinate aleg țigările slim sau light, fapt care arată că ele doresc să își controleze acest comportament. Acesta este un prim pas, însă nu suficient pentru a stopa efectele negative ale fumatului în sarcină. Viitoarea mămică trebuie să fie conștientă că nu contează calitatea țigărilor, ci cantitatea de nicotină si grudon.
Recomandările sunt de a renunța la fumat, însă mulți medici susțin că ar fi mai bine pentru gravidă să nu renunțe brusc la țigări, ci să reducă treptat numărul lor, urmând ca, după o perioadă de timp, să renunțe definitiv la ele.
În cazul în care nu reușesc acest lucru, fumătoarele ar trebui să apeleze la ajutor specializat – medici de familie ori psihologi. Terapia psihologică ar trebui să înceapă de la medicul obstetrician și să fie continuată de psiholog. Există, de asemenea, și grupuri de sprijin, din care fac parte femei care își doresc să renunțe la fumat. De asemenea, sunt foarte utile și discuțiile pe diverse forumuri.
În același timp, există și metode farmaceutice, cum ar fi plasturii cu nicotină. Atenție! Nu toate produsele de acest gen sunt recomandate în sarcină, multe dintre ele au efecte vasculare deloc de neglijat în sarcină și fac mai mult rău decât bine.
Fumatul pasiv, foarte săunător în sarcină
Medicii avertizează asupra faptului că orice gravidă care se expune fumatului pasiv ar putea avea de suferit, fătul putând fi afectat. Astfel, cresc riscurile de apariție a sindromului morții infantile subite, a infecțiilor acute respiratorii sau a bolilor de urechi.
De altfel, fumatul pasiv este cauza a 600.000 de morți premature în fiecare an, la nivel mondial. Din cele peste 4.000 de substanțe chimice din fumul de țigară, cel puțin 250 sunt cunoscute ca fiind dăunatoare, iar 50 sunt cauzatoare de cancer.
Totodată, fumatul în sarcină afectează nu numai sănătatea bebelușului, ci și a viitoarei mămici. Astfel, femeile care au fumat în sarcină riscă să sufere de osteopoză, după menopauză și au risc mai ridicat de cancer de col, cancer ovarian sau cancer de sân.