Naștere

Pe cine m-am putut baza după nașterea copilului

Pe cine m-am putut baza după nașterea copilului - RevistaMargot.ro

Cine mă ajută cu cel mic după naștere?

Pare una dintre cele mai importante probleme din viața fiecărei mămici. Nu am căutat răspunsul până în ziua în care m-am trezit cu bebelușul în brațe, „fără instrucțiuni de folosire”, dar cu o grămadă de temeri.

Ce mă fac atunci când începe să plângă? Cum îi fac baie? Dacă nu reușesc să alăptez? Sigur o să fiu o mamă bună? Nimeni nu îmi oferea un răspuns clar, chiar dacă toți din jurul meu se arătau foarte încântați de ghemotocul pe care îl țineam cu atâta teamă în brațe. Și toată lumea mă asigura că nu e cazul să îmi fac griji. Ei erau acolo: soțul, mama, soacra, plus prietena mea cea mai bună.

Fiecare deținea cele mai bune sfaturi, toți erau convinși că, în curand, ar fi capabili să își dea doctoratul în materie de crescut un bebeluș.

Pe cine m-am putut baza după nașterea copilului - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

Ajutorul soțului, după naștere

Dacă bărbatul pe care îl ai alături și-a dorit mult să aibă un copil, problema este pe jumătate rezolvată. Cei mai mulți bărbați care au visat la gândul că, într-o zi vor deveni tată, se vor implica activ în creșterea și educația copilului, spun psihologii.

În timpul sarcinii, mama a purtat peste tot bebelușului în burtică, după naștere este momentul să împartă această bucurie cu tatăl copilului. Cu această idee în minte, am împărțit sarcinile. Este adevărat, schimbarea unui pampers poate fi o adevărată aventură pentru un tată, dar miciile stângăcii pot fi corectate pe parcurs.

Un avantaj este participarea cuplului la cursuri prenatale, unde cei doi părinți pot afla lucruri importante despre creșterea și îngrijirea unui nou-născut: cum se pune un pampers, cum se curăță ochișorii și năsucul bebelușului, cum se face baie, etc.

În primele săptămâni după naștere, dacă nu este nimeni altcineva prin preajmă, soțul este cel care trebuie să se implice în treburile casei: să pregătească mâncarea ori să așeze masa, să spele vasele, să facă anumite cumpărături, să facă curățenie. În cazul în care nu se pricepe să facă aceste lucruri, tatăl ar putea să stea cu copilul în timp ce mama face aceste activități.

În primele luni, oboseala mamei este maximă și, de multe ori, ajutorul partenerului de viață este esențial. Faceți cu schimbul și „împărțiți” nopțile – într-o noapte, mama doarme și tatăl are grijă de bebe când acesta se trezește și invers. (Funcționează foarte bine și în cazul femeilor care nu alăptează)

Atenție: Nașterea unui bebelus, dincolo de fericirea enormă, aduce și o schimbare în interiorul cuplului din punctul de vedere al intimității. Tocmai de aceea, este foarte important ca niciunul dintre parteneri să nu se simtă neglijat, iar viața de cuplu să nu fie deteriorată.

Pe cine m-am putut baza după nașterea copilului - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

Mama ori soacra, ajutoare de nădejde după naștere

Ajutorul bunicelor este enorm, în special în primele săptămâni de viață ale unui bebeluș. Chiar dacă uneori par cicălitoare, mama și soacra pot fi un ajutor de nădejde pentru că ele au trăit, la rândul lor, experiența creșterii unui copil.

Totuși, este binevenită o împrospătare a cunoștințelor și – de multe ori, chiar și bunicii pot participa la cursuri speciale, unde pot afla tehnici recente de îngrijire a unui nou – născut. Astfel de cursuri sunt organizate în marile orașe din țară și sunt foarte utile.

Atât mama, cât și soacra trebuie să țină cont că proaspeții părinți trec printr-o etapă nouă a vieții lor, au nevoie de adaptare, iar bombardarea cu sfaturi și idei contradictorii nu este o idee tocmai bună. Tocmai de aceea, starea de relaxare si armonie este esențială pentru dezvoltarea relațiilor din familie.

Orice mămică trebuie să fie conștientă că, pentru a face față oboselii și stresului, are nevoie să iasă din casă cel puțin o jumătate de oră pe zi. În această perioadă, bebelușul poate fi lăsat în grija tatălui ori a bunicilor.

Pentru a evita depresia după naștere, sunt foarte utile anumite activități de răsfăț, cum ar fi cel puțin o jumătate de oră de masaj, ori o vizită la salon. Chiar dacă ai născut și nu ai timp, nu trebuie să te neglijezi!

Pe cine m-am putut baza după nașterea copilului - RevistaMargot.ro

sursa foto: Pinterest

Experienta unei prietene ajută în primele luni după naștere

Dacă ai norocul ca o prietenă bună să aibă deja un copil, sfaturile și experiențele ei sunt binevenite. Sfaturile despre cum a reușit să treacă ea peste primele săptămâni de la naștere ar putea să te ajute enorm. În plus, între foarte multe mămici se leagă o prietenie strânsă în timpul plimbărilor în parc. Schimbul de experiență și împărtășirea simultană a diferitelor sfaturi sunt foarte necesare.

În concluzie, e foarte util să existe cel puțin o persoană care să îngrijească bebelușul, alături de mamă – bunica, mătușa, prietena sau bonă (cu care părinții se înțeleg bine). Lucrul acesta trebuie stabilit din timp, înainte de nașterea copilului. E foarte greu pentru părinti sa aibă grijă singuri de copii, mai ales că, în majoritatea cazurilor, unul dintre ei merge la serviciu.

Distribuie:
Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.