Somnul micuțului este foarte important și, tocmai de aceea, pătuțul în care doarme bebelușul trebuie să fie unul care să îi asigure protecție și siguranță. Pătuțul este locul în care bebelușul petrece cel mai mult timp. Nou-născutul doarme cel puțin 16 ore pe zi, uneori câte 3-4 ore neîntrerupt. Cum alegem pătuțul copilului? Unde îl așezăm? Ce model alegem, ce fel de saltea? Sunt întrebări care îi preocupă pe părinți din momentul în care cel mic se află în burtica mamei.
Cum alegem cel mai bun pătuț
Mulți părinți pun bebelușul în primele lui de viață într-un coșulet în camera lor, pentru ca micuțul să fie în apropierea lor. Alți părinți decid să doarmă în același pat cu bebele. Sunt și părinți care se hotărâsc să îl pună pe cel mic într-o cameră separată. Pediatrii spun că cel mic este pregătit să doarmă singur încă din prima zi de viață.
Discuția privind alegerea pătuțului pentru bebe include, cu siguranță, foarte multe aspecte, idei și soluții noi, dar decizia aparține părinților care trebuie să ia o hotărâre în funcție de spațiul pe care îl au la dispoziție sau vârsta celui mic. Atunci când copilul este mai mare, trebuie să se țină cont și de preferințele lui, până la urmă el este cel care va beneficia de un somn bun în patul cel nou.
În cazul în care camera copilului nu este foarte încăpătoare, o soluție ar putea fi patul modular, care să cuprindă și un dulăpior de haine.
Atunci când decideți să cumpărați un pat pentru copil, trebuie să țineți cont de câteva elemente de siguranță:
- Barele verticale ale pătuțului nu trebuie să se afle la o distanță mai mare de 6 cm una de alta, pentru a împiedica blocarea corpului sau a capului copilului între bare
- Bara orizontală superioară trebuie să se afle la 66 de centimetri deasupra saltelei (salteaua fiind poziționată la nivelul de jos)
- Barele verticale trebuie să fie fixate strâns, altfel existând riscul să prindă degețelele copilului.
- Salteaua trebuie să se potrivească perfect în pătuțul copilului. Ea este foarte importantă pentru somnul micuțului. Este indicat să cumpărați o saltea care să poată fi reglată la cel puțin trei nivele. Nu alegeți o saltea care să nu se potrivească, pentru că există riscul ca micuțul să alunece între saltea și marginea patului și s-ar putea sufoca.
În cazul în care copilul este suficient de mare pentru a dormi pe o pernă, trebuie să alegem una specială, care să fie plată și relativ mică. Atenție! Capul copilului nu trebuie să se afunde în pernă, deoarece pot să apară probleme la coloana vertebrală. Mulți pediatri recomandă folosirea pernelor de dormit doar la copiii de peste 2 ani, când umerii acestora sunt mai lați decât capul. Sunt situații în care perna se poate folosi în cazul copiilor mai mici de doi ani: atunci când au probleme respiratorii sau nas înfundat.
În locul unei lenjerii clasice pentru pătuț, puteți alege un sac de dormit. Sub capul copilului, în loc de pernă, puteți pune un cearceaf moale, împăturit.
Tipuri de pătuțuri
Pătuțul este una dintre cele mai importante achiziții pentru un copil. În magazine există o ofertă generoasă de paturi pentru copii, trebuie doar să îl alegeți pe cel care vi se potrivește cel mai bine. Există mai multe tipuri de pătuțuri:
- Pătuțul clasic din lemn cu grilaj de jur-împrejur. Există în mai multe variante – cu grilaj pe toate laturile sau doar în partea din față. Unele se leagănă, altele sunt fixe. Sunt cele mai ieftine, rezistă destul de bine în timp. Unele mămici spun că au dezavantajul că nu este versatil.
- Pătuțul reglabil – este pe piață de zeci de ani și se ajustează în funcție de etapele de creștere a copilului. Acesta poate fi folosit atât în cazul unui bebeluș, cât și în cazul unui copil de 4-5 ani. Este o investiție avantajoasă, ținând cont că raportul cost-timp este unul foarte bun. Totuși, este mai scump decât celelalte tipuri de pătuțuri.
- Pătuțul pliabil este perfect pentru cei care nu au camere foarte spațioase. Acesta se poate muta dintr-un loc în altul. Unele pătuțuri pliabile sunt prevăzute cu roți, totuși trebuie să țineți cont că mochetele sau parchetul ar putea avea de suferit din cauza acestora. Principalul avantaj al acestui pătuț este că permite supravegherea copiului oriunde. Totuși, îmbinările de lemn ale pătuțului trebuie verificate constant.
- Pătuțul de călătorie este al doilea pătuț al familiei și este folosit de cei care călătoresc. Este confecționat dintr-un material ușor, este relativ simplu de montat și se transportă ușor. Totuși, nu este la fel de robust ca un pătuț standard.
- Pătuțul multifuncțional este pus, de obicei, în camera copilului și are încorporat și o piesă de mobilier – o masă de înfășat, ori un dulăpior. În acest fel, se economisește spațiu. Acesta este mai mare decât un pătuț standard.
Accesorii pentru pătuț
În afară de saltea și cearceaf, bebelușul are nevoie și de câteva accesorii. Unele pătuțuri au atașate tot felul de jucării. În cazul în care intenționați să puneți deasupra pătuțului un carusel muzical sau altfel de jucării, trebuie să le montați cu grijă, astfel încât să nu existe riscul ca acestea să cadă peste cel mic. Jucăriile din pluș nu se recomandă să fie puse în pătuțul bebelușului, există risc de sufocare.
Foarte utile sunt buzunarele laterale ale pătuțului – uneori vin din fabrică, alteori pot fi confecționate separat și apoi, atașate. Acestea sunt foarte utile pentru depozitarea scutecelor sau a altor obiecte ce trebuie să fie mereu la îndemână.