De acum, vă veţi simţi de parcă aţi fi avut bebeluşul dintotdeauna. Zilele şi săptămânile par să treacă mult prea repede şi veţi încerca să profitaţi de tot timpul posibil pentru a sta lângă cel mic.
La ce vă puteţi aştepta de la a patra săptămână de fericire.
După o lună, copilul va avea aproximativ 4,1 kilograme în greutate şi 53 de centrimetri în înălţime dacă a avut o mărime medie la naştere. Cel mic începe să se adapteze bine ciclului de somn noapte-zi şi va dormi mai mult noaptea, ceea ce înseamnă că veţi putea să vă odihniţi mult mai bine decât în primele trei săptămâni.
Cum vă veţi simţi după 4 săptămâni
Nu trebuie nimeni să vă răspundă la această întrebare pentru că ştiţi deja răspunsul. Obosită. Însă, toată această oboseală nu contează atunci când vă vedeţi copilul. Noutatea de a vă ridica din pat de nenumărate ori în timpul nopţii pentru a hrăni bebeluşul, lipsa somnului, stresul şi oboseala, toate par să nu se mai sfârşească. În timp ce toate mamele sunt private de odihnă în primele luni ale copilului, vestea bună este că situaţia se va îmbunătăţi pe măsură ce bebeluşul se obişnuieşte să doarmă mai mult noaptea şi să mănânce la anumite ore. Totuşi, acest lucru este puţin probabil să apară înainte de primele şase sau şapte luni.
Între timp, încercaţi să stabiliţi un program de somn pentru copil în primele săptămâni: puneţi-l în pătuţ chiar dacă este încă treaz, nu aprindeţi lumini puternice noaptea pentru ca acesta să înceapă să diferenţieze treptat lumina de întuneric, ziua de noapte. Lucrurile se vor ameliora considerabil când bebeluşul va putea sta treaz pentru perioade mai lungi în următoarele săptămâni. O rutină bine stabilită poate fi de mare ajutor, căci copilul se va obişnui, în timp, cu diferenţa dintre zi şi noapte.
Timp de joacă
Jocul reprezintă modalitatea perfectă de a-ţi îndruma micuţul într-o lume nouă pentru el. Îl vor captiva desenele, cărţile cu fotografii, jucăriile, obiectele colorate. Copilul va dori să descopere ce se află în jurul său şi este bine să îi arătaţi paşii pe care trebuie să îi facă.
Jucaţi-vă cu bebeluşul, puneţi-i muzică, vorbiţi-i şi uitaţi-vă împreună la desene sau fotografii. Orice activitate de acest gen este bine-venită deoarece, pe de o parte, veţi petrece timp alături de micuţ, iar pe de alta, veţi lua parte la miracolul creşterii, dezvoltării şi descoperirii mediului înconjurător.
Chiar dacă copilul dă dovadă de curiozitate, este încă mult prea mic pentru a avea o bună coordonare a mâinilor şi picioarelor. De aceea, de exemplu, nu va putea să întindă mâna să ia un obiect. Abilitatea aceasta se va dezvolta la vârsta de aproximativ patru luni. Între timp, va trebui să îi daţi jucăriile în mână.
Vederea în culori nu este pe deplin dezvoltată, însă acest lucru nu vă împiedică să nu îi arătaţi diferite culori pentru a-i stimula vederea.
Explorarea
La naştere, copilul nu avea nici o idee că braţele şi picioarele sale erau ataşate de el. La o lună de la naștere, bebeluşul începe să îşi exploreze corpul. Părţile pe care le descoperă mai întâi sunt mâinile şi picioarele.
Încurajează-l prin diverse jocuri, cum ar fi numărarea degetelor de la picioare sau încercaţi să îi mişcaţi mâinile în aşa fel încât să le vadă şi, în acelaşi timp, să le simtă.
Bebeluşii au probleme cu reglarea temperaturii corporale şi circulaţia sângelui nu este încă perfectă. Reţineţi că o parte din căldura bebeluşului se duce prin mâini şi picioare. Asiguraţi-vă că degetele de la mâini şi picioare sunt acoperite bine în zilele reci, îndeosebi când ieşiţi afară la o plimbare.
Când ieşiţi cu bebeluşul la plimbare, aveţi grijă ca micuţul să fie bine îmbrăcat. Aşa cum am precizat deja, sistemul imunitar nu funcţionează încă aşa cum trebuie şi sunt şanse mari să răcească. În primele luni, evitaţi să ieşiţi cu bebeluşul în spaţii aglomerate, spălaţi-vă pe mâini des şi fiţi atenți ca cei din jurul copilului să procedeze în același mod. Puteţi cumpăra o eşarfă port bebe (en. wrap) care este foarte utilă atunci când veţi ieşi afară cu bebeluşul. Laptele matern este cel mai bun pentru orice copil, iar alăptarea contribuie la scăderea riscului îmbolnăvirii copilului.
Igiena
La patru săptămâni, unii copii au ochii umezi sau lipicoşi. Curăţaţi ochii bebeluşului din colţul interior al ochiului spre cel exterior cu apă caldă şi curată. Nu ezitaţi să contactaţi medicul dacă problema persistă, căci este posibil să fie vorba despre o infecţie bacteriană.
Ce face tatăl?
Bebeluşul reprezintă în egală măsură responsabilitatea amândurora. Încurajaţi-l pe tată să aibă grijă de copil, să îl schimbe, să îl adoarmă, să se joace împreună. Relaţia dintre tată şi bebeluş este la fel de importantă ca cea dintre mamă şi bebeluş.
În multe cazuri, tatălui îi este teamă să se implice în îngrijirea de zi cu zi deoarece o consideră pe mamă expertă, iar lui îi lipseşte încrederea că poate face faţă cu brio, de exemplu: băiţa de seară. Ajutaţi-l să depăşească această frică şi veţi vedea cât de bine este să vă puteţi baza pe tată atunci când sunteţi obosită. Mai mult decât atât, copilul se va apropia mai mult de tată şi vor pune bazele relaţiei dintre tată şi fiu/fiică.