Păpăm sau nu iepurașul de ciocolată?
Se apropie Paștele și odată cu el… iepurașul!
Iar cum iepurașul nu vine niciodată cu mâna goală, figurinele de ciocolată sunt răsfățul mult-așteptat de copii.
Dar te-ai gândit vreodată că fiecare ou de ciocolată ascunde un pas către obiceiul dăunător de a mânca prea multe dulciuri?
Poate în mod normal ești genul de mamă foarte atentă la limitarea accesului copilului la dulciuri, dar Paștele aduce dezlegarea la ciocolată. Nu te grăbi!
Psihologii ne avertizează că până în vârsta de 4 ani, copiii nu discern cât ar trebui să mănânce. Sau când ar trebui să se oprească. Unicul motiv pentru care un copil exagerează cu dulciurile este acela că părinții nu știu să spună nu.
A-i oferi celui mic o portiță de a mânca dulciuri fără măsură duce la o legătură defectuoasă cu mâncarea.
Sarcina părinților este cu atât mai grea, cu cât magazinele îi iau cu asalt prin oferte la dulciuri. Adulților le este tot mai dificil să-și învețe copiii să-și întârzie recompensele. Vor totul aici și acum, pentru că este pe raft. Și „uite, mama lui e bună și i-a luat. Tu de ce nu-mi iei și mie?”
Chiar dacă nu pare mare lucru, acordul de a mânca bomboane nenumărate, chiar și pentru o scurtă perioadă, îți subminează efortul de a-l disciplina pe cel mic în ceea ce privește consumul de dulciuri.
Pe termen lung, vei realiza că te-ai autosabotat, creând un precedent. Obiceiurile lor alimentare vor avea de suferit, iar în timp se poate ajunge la obezitate infantilă.
Supraveghează alimentația celui mic și spune-i când să se oprească. Și nu te lăsa pradă varietății năucitoare, care ar face pofticios chiar și un adult, nu doar copiii.
Fără sentimente de vinovăție, spune stop abuzului de ciocolată. Învață alături de cel mic să limitați consumul de iepurași și puișori… de ciocolată.
Paște fericit!