Oana Bîzgan-Gayral despre #Girl2Leader și leadershipul feminin
Oana Bîzgan-Gayral este deputat independent în Parlamentul României, dar mai ales, susținătoare a tinerilor și femeilor.
Încă din timpul campaniei electorale aceasta s-a angajat că va susține drepturile copiilor și va ajuta la dezvoltarea impactului tinerilor în societatea din România; promisiuni pe care le susține cu conștiinciozitate și care rămân în continuare pe lista priorităților sale.
Campania #Girl2Leader este un prim pas în direcția aceasta.
#Girl2Leader este o campanie internațională organizată sub directiva organizației mondiale Women Political Leaders, care aduce laolaltă femei din politică pentru a lucra împreună pentru un impact pozitiv asupra societății.
Oana și-a luat angajamentul de a organiza campania #Girl2Leader, în urmă cu un an, după ce a participat la Women Political Leaders Forum.
Dorința sa a fost atunci de a aduce și în România această campanie, pentru ca societatea românească să evolueze într-un mod pozitiv și sustenabil.
Ce se va întâmpla în campania aceasta?
Oana Bîzgan: Pe data de 11 octombrie are loc Ziua Internațională a Fetelor. În 2018 acest fapt va fi marcat în 17 țări din lume.
Fiecare țară are un ambasador care susține această cauză și care dorește să ofere tinerelor posibilitatea de a înțelege ce înseamnă leadership-ul feminin și de a se implica în societatea în care trăiesc.
În România vom avea o campanie mai aplă, realizată în premieră la noi. #Girl2Leader se va desfășura între 8-11 octombrie, în București. Ne dorim ca de anul viitor să organizăm această campanie concomitant în mai multe zone din România.
Pentru mine este important să-mi implic colegele mele din Parlament în acest proiect; mai ales că este pentru prima dată când Parlamentul României are aproape 20% de membri din rândul persoanelor de sex feminin.
Concret, vom selecta 25-35 de participante din întreaga țară. Obiectivul #Girl2Leader va fi ca la finalul acestui eveniment fetele participante să aibă suficiente noțiuni și instrumente pentru ca atunci când se reîntorc acasă să organizeze ele însele pe parcursul unui an o campanie pe un subiect relevant pentru comunitatea în care trăiesc. Pentru aceasta, vor avea întreaga susținere a mea și a echipei mele.
Unul dintre elementele centrale ale campaniei va fi o experiență de tip job-shadowing. Avem deja confirmări de la parlamentari din toate formațiunile politice care au acceptat ca fiecare participantă să fie „delegată” unui parlamentar de sex feminin. Timp de o zi, fiecare tânără va însoți câte o femeie parlamentar în cadrul activităților sale. Cele două vor putea discuta deschis despre ce înseamnă pentru o femeie să activeze în scena politică, care sunt greutățile, dar și care sunt și activitățile de succes.
În cadrul programului, fetele vor participa de asemenea la patru workshop-uri despre egalitate de șanse, leadership, implicare civilă activă și comunicare prin social media. Va exista și un live-streaming în care fetele se vor cunoaște cu celelelate participante din restul statelor implicate în această campanie și vor discuta între ele despre această experiență. Îmi place că acest proiect este de asemenea susținut și de alți membri ai Parlamentului.
Pot spune că majoritatea colegelor mele din Parlament sunt în mod sincer preocupate de drepturile copiilor, femeilor, iar acest soi de solidaritate va avansa societatea românească spre lucruri pozitive și constructive. Avem o cauză comună și reușim din ce în ce mai mult să ne sprijinăm una pe cealaltă.
Participantele la campanie vor deveni ambasadoare Girl2Leader, un angajament pe termen lung. Vom descoperi împreună cum putem realmente utiliza această experiență pentru a produce o schimbare în comunitățile în care trăim.
Un alt obiectiv al meu a fost să deschidem porțile Parlamentului pentru tineri, pentru a vedea în ce mod își doresc aceștia să se implice activ.
Sper ca experiența avută în cadrul campaniei Girl2Leader să le arate fetelor că femeile pot și trebuie să se implice în societate. În România femeile merită să ocupe un loc egal cu bărbații. Avansăm prea anevoios în direcția aceasta și suntem considerați în continuare unul dintre statele din Europa cu egalitate de șanse redusă.
Revista Margot: Ce fel de fete îți dorești să întâlnești la #Girl2Leader?
Oana: Din toate păturile sociale, din toate regiunile, de la licee cu profile diferite.
Nu cred într-un profil tipizat, cred cu tărie în valoarea diversității și unitate în diversitate.
Îmi doresc ca fetele să învețe și să experimenteze pe pielea lor că deși noi femeile suntem diferite între noi, putem fi solidare.
Revista Margot: Care au fost modelele tale în leadershipul feminin?
Oana: Nu am avut niciodată un model în mod deosebit, apreciez multe femei; inclusiv cele apropiate mie, din rândul colegelor mele din Parlament.
Fiecare dintre noi este diferit și-mi face plăcere să descopăr calitățile femeilor de lângă mine.
Nu am simțit niciodată nevoia de a avea un lider absolut, însă dacă trebuie să menționez pe cineva aș spune Margaret Thatcher.
Revista Margot: Ce înseamnă să activezi în scena politică din România? Ai avut vreodată de-a face cu atitutdini sexiste, misogine?
Oana: Da, dar nu este un lucru de care mă tamponez. A activa în scena politică înseamnă în primul rând să-ți asumi o responsabilitate și să hotărăști să lucrezi pentru oameni.
Chiar dacă te lovești de scene sau situații sexiste, discriminatorii, bădărane, de tipul fake news, cred că scopul pe care îl ai te ajută să depășești problemele întâmpinate.
Pentru mine, scopul pe care îl am este punctul central care-mi conferă energie. Îmi place ceea ce fac și scopul misiunii mele mă ajută să depășesc greutățile. Orice mică schimbare pe care acțiunile mele o produce mă face să merg mai departe. Eu vreau ca oamenii să se folosească de mandatul meu pentru a-și îmbunătăți viața.
Revista Margot: De ce anume crezi că au nevoie adolescentele din România și ce te face pe tine să lupți pentru drepturile lor?
Oana: Cred că tinerele din România au nevoie să se simtă în siguranță.
Siguranță înseamnă în primul rând echilibru și susținere familială. Siguranță înseamnă ca ele să nu fie nevoite să trăiască într-un mediu precar. Să fie încurajate și educate în spiritul egalității de șanse și de gen. Având aceste nevoi de bază satisfăcute, adolescentele vor fi capabile să producă schimbări în societatea în care trăiesc.