Niciun spital din România nu face radioterapie pentru copiii mai mici
– În jur de 5.000 de copii din România sunt bolnavi de cancer, iar 400-500 de noi cazuri sunt diagnosticate anual, estimează autoritățile, care nu au, însă, o evidență exactă. Potrivit medicilor consultați de HotNews.ro, au nevoie de radioterapie un sfert dintre copiii nou diagnosticați, dar și o parte dintre copiii diagnosticați cu mai mult timp în urmă, care au recăderi.
Cu toate acestea, niciun spital de stat nu poate face radioterapie pentru copiii mai mici de 10-14 ani, care nu stau nemișcați și au nevoie de o procedură specială. Procedura este disponibilă în România doar la o clinică privată și decontată de CNAS, însă, potrivit datelor transmise de reprezentanții clinicii, doar aproximativ 30-40 de copii sunt tratați aici anual. Nu se știe ce se întâmplă cu ceilalți.
– În Bucureşti, CoderDojo a adunat 35 de programatori din diverse companii care alocă săptămânal câteva ore din timpul lor pentru a-i învăţa pe copiii cu vârste între 5 şi 18 ani programare. În cadrul programului, elevii învaţă gratuit programare într-un cadru informal. (Hotnews)
– Universitatea de Construcţii Bucureşti anunţă că a anulat 30 de diplome care au fost emise fără ca titularii acestora să fi absolvit vreun program de studii de licenţă al Facultăţii de Geodezie. (Adevărul)
– Elevii de clasa a VII-a vor susține peste o lună simularea Evaluării naționale, a anunțat oficial ministrul Educației, în cadrul unei conferințe de presă. “Avem evaluări la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, acum facem simulare la VII-a, avem evaluare la a VIII-a și ne-ar mai trebui ceva, că în liceu, de la clasa a IX-a până la clasa a XII-a, nu avem deloc. Poate facem simulare în fiecare an, ca să creștem presiunea cumva asupra lor să se pregătească pentru examenul final. Poate creștem numărul de ore remediale”, a declarat Andronescu, întrebată despre ideea pe care a lansat-o la începutul mandatului, de introducere a examenului la final de clasa a X-a. (EduPedu)
– În sistemul de învăţământ sunt multe inechităţi salariale. La această concluzie a ajuns conducerea Ligii Sindicatelor din Învăţământ Botoşani, din discuţiile cu cadrele care au luat banii aferenţi lunii ianuarie, în urmă cu câteva zile. Liviu Axinte, liderul LSI, a declarat că totul pleacă de la sistemul de plată prin EduSal, caracterizat un fel de Big Brother al angajaţilor din sistem.(Monitorul BT)
– Cadrele didactice de la învăţământul preşcolar trebuie să facă propuneri pentru a stabili disciplinele opţionale care se vor preda în grădiniţe, în anul şcolar 2019 – 2020. Potrivit inspectorului şcolar pentru învăţământ preşcolar din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, toate disciplinele opţionale care se predau în grădiniţe sunt gratuite şi intră în obligaţia de normă a cadrului didactic de la clasă. Inspectorul şcolar a mai precizat că opţionalele contra cost nu sunt avizate de ISJ Dolj şi că educatoarele nu au voie ca în timpul programului să aducă la clasă alt cadru didactic care să fie plătit din buzunarul părinţilor. (GDS)
Rubrica Sfaturi pentru mame este susținută de https://www.pantofioriveseli.ro/.