Când apare pe lume un bebeluș, viața se schimbă: apar alte nevoi și alte situații cu care fiecare părinte se confruntă. Mulți cred că meseria de părinte este, probabil, cea mai grea din lume. Tocmai de aceea, mama trebuie să țină cont întotdeauna de nevoile copilului. De ce are nevoie un copil, chiar din momentul în care se naște? De dragoste, atenție și de o îngrijire corespunzătoare. Un copil sănătos și fericit este cel are în primul rând toate nevoile primare satisfăcute.
Anumite reflexe ale bebelușului sunt înnăscute, așa cum este reflexul de a respira sau cel sfincterian. Pentru alte nevoie fundamentale (cum ar fi hrana, setea), bebelușul trebuie ajutat de către mamă, iar în cazul în care acestea nu sunt satisfăcute, cel mic trece printr-o stare de disconfort fizic sau psihic.
Nevoile afective ale bebelușului: alinare și dragoste
Îngrijiți bebelușul cu dragoste! Acesta este sfatul pe care îl dau specialiștii. Cercetătorul neurolog Marian Diamond, de la Universitatea din Berkeley, California susține că dragostea și dezmierdările ajută la dezvoltarea creierului copilului. Potrivit studiilor, fiecare copil are nevoie de atenție și afecțiune, pentru a crește armonios.
Când este mic, copilul comunică cu cei din jur prin plâns. Mama ar trebui să răspundă repede la nevoile celui mic – să îl ia în brațe și să îl liniștească. Mulți părinți cred că această metodă îl poate transforma pe bebeluș într-un copil răsfățat, însă experții susțin că acest lucru nu este posibil, vârsta bebelușului fiind mică. A reacționa rapid la nevoile celuil mic îl face pe acesta să aibă încredere în părinte și să dezvolte o puternică relație afectivă cu acesta.
Pshianalistul John Bowby, în lucrările sale, susține că dragostea maternă în perioada copilăriei este la fel de importantă pentru sănătatea mentală și afectivă ca vitaminele și proteinele pentru sănătatea fizică.
Bebelușul are nevoie de hrană corectă, de confort și de somn odihnitor
Una dintre nevoile fundamentale ale omului este hrana. Încă din primele de viață, bebelușul are nevoie de hrană adecvată, care să îi asigure necesarul zilnic de nutrienți și vitamine pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă. Acestea sunt asigurate de laptele matern. În cazul în care mămica nu poate să alăpteze, se apelează la formule de lapte praf. Specialiștii atrag atenția că o hrană săracă în proteine, vitamine și minerale poate încetini dezvoltarea bebelușului și îi poate afecta nivelul de inteligență.
Confortul este o altă nevoie a bebelușului. Mama trebuie să verifice permanent felul în care este îmbrăcat cel mic. Uneori, chiar și un fir de ață îl poate deranja pe cel mic. O cută sau o etichetă ar putea fi un alt disconfort pentru bebeluș. De asemenea, trebuie verificat și scutecul, mulți bebeluși nu suportă scutecele umede pentru o perioadă îndelungată.
Nou născutul are nevoie, zilnic, de cel puțin o baie
Îngrijirea nou-născutului poate să pară o problemă foarte complicată, mai ales când mama nu este foarte bine documentată. Încă din maternitate, mămica primește primele sfaturi din partea medicului neonatolog, dar sunt femei care din timpul sarcinii se documentează foarte bine și își fac o listă cu toate produsele de care au nevoie atunci când ajung cu bebelușul acasă.
Se știe că sistemul imunitar al nou-născutului este destul de slăbit și tocmai de aceea, micuțul trebuie să fie ferit, pe cât posibil, de microbi care îi pot pune în pericol sănătatea. Igiena lui este foarte importantă. Încă din seara în care este adus acasa, nou-născutului trebuie să i se facă baie. Multe mămici amână acest moment până după căderea bonțului ombilical și îl curăță pe cel mic cu o bucată de tifon sau o altă cârpă moale.
Aceasta se umezește în apă călduță și se spală, delicat, zonele corpului. Medicii spun că nu este necesar să îi cadă buricul, pentru ca nou-născut să fie îmbăiat. Apa nu va afecta în niciun fel bonțul ombilical. În fiecare dimineață, bebelușului trebuie să i se facă o toaletă riguroasă, un ritual pe care îl fac, de altfel, și adulții. Se curăță năsucul, gurița și urechile.
Produse de care aveți nevoie pentru îngrijirea nou-născutului:
Încă din prima zi de când ajunge acasă, nou-născutul are nevoie de mai multe produse:
- comprese sterile și ser fiziologic – sunt necesare pentru curățirea ochișorilor, a nasului și guriței
- glicerină – necesară pentru ștergerea gingiilor și a părții interne a obrăjorilor
- alcool sanitar de 70 de grade – pentru curățarea bontului ombilical
- scutece
- hainuțe, confecționate din materiale naturale (bumbac, lână, in)
- biberoane, tetine, suzetă, sterilizator
Dacă aveți posibilitatea, îi puteți amenaja bebelușului o cameră doar a lui, în care îi așezați pătuțul și alte obiecte de mobilier adecvate. Nu uitați de cărucior, care să îl găzduiască pe micuț în plimbările pe afară iar dacă circulați cu mașina, trebuie să cumpărați un scaun de mașină. (În primele luni de viață, se folosește scoica).
Bebelușul are nevoie de explorare, dar și de părinții săi
Fiecare mămică trebuie să țină cont de faptul că bebelușul este în continuă dezvoltare și fiecare zi este pentru el o altă ocazie de a descoperi ceva nou. Tocmai de aceea, micuțul trebuie ajutat să exploreze mediul din jurul său. Părinții trebuie să îi ofere acestuia jucării care să îi dezvolte simțurile: vederea, auzul, mirosul.
Nu în ultimul rând, bebelușul are nevoie de părinții săi, cel mic îi preferă oricărei jucării. Chiar din primele zile de viață, el are nevoie să îi vorbiți calm, să îi cântați și să vă jucați cu el. Bebelușul ar trebui să fie centrul universului părinților săi și sursa unei iubiri necondiționate.